Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: Amerigo

Het verhaal achter het paard van Sinterklaas: Amerigo Amerigo, de trouwe viervoeter van Sinterklaas, komt ieder jaar weer mee met de pakjesboot. De schimmel brengt de goedheilig man ’s nachts over de daken om pakketjes te brengen, helpt sint bij de intocht en maakt de kinderen blij. Samen met zwarte piet is hij een trouwe knecht van de Sint. Het publiek kent het paard van Sinterklaas. Maar waar verblijft hij het hele jaar eigenlijk? En waar komt Amerigo eigenlijk vandaan? Het verhaal achter het paard van Sinterklaas.

Geschiedenis van het paard van Sinterklaas

“Zachtjes gaan de paardenvoetjes. Trippel, trappel, trippel, trap. ‘t Is het paard van Sinterklaasje.” Zo gaat één van de liedjes over het paard van Sinterklaas. De geschiedenis van Amerigo gaat verder terug. Terug tot de Noordse Mythologie. Wodan, een oppergod, reed op een snelle en heilige schimmel. In de geschiedenis stond de schimmel voor een goede status. Men denkt dat hier het beeld van Amerigo deels vandaan komt.

Jan Schenkman (1806 – 1863), is de bedenker van het prentenboek Sint Nikolaas en zijn knecht, en hierdoor mede bedenker van het moderne Sinterklaasfeest. De schrijver gaf nieuwe elementen aan het mythische figuur Sint Nikolaas. Zo ook aan het paard van Sinterklaas. Op de eerste prenten is te zien dat zowel Sinterklaas, als zwarte piet op het paard zitten. Een donker paard. Later in het verhaal raakt piet het donkere paard kwijt. Gedurende de jaren blijft het beeld van een donker paard hangen.

De populariteit van het feest van Sinterklaas groeit in de 20e eeuw. Zo komt ook het paard van Sinterklaas meer in beeld. Gedurende de jaren krijgt het paard al diverse namen, Bianca (vertaling: wit) en Majestueuzo. De schimmel of het paard van Sinterklaas waren echter vaker gebruikte benamingen.

Band tussen Amerigo en Sinterklaas

Ieder jaar reden ze tijdens de intocht samen met de pieten tussen de enthousiast zwaaiende kinderen, flitsende pers en rondhuppelende zwarte pieten, zonder zich zorgen te maken. Hierdoor hebben Sint en de schimmel een goede band. Zo geeft Sinterklaas aan dat Amerigo het beste paard is dat Sinterklaas in eeuwen heeft gehad.

Tijdens een zoektocht naar het paard van Sinterklaas werd politiepaard Amerigo naar voren geschoven. Sinterklaas (toen der tijd Bram van der Vlugt) maakte een aantal proefritjes en direct kwam de innige band tussen de twee naar voren. Amerigo is getraind als politiepaard door Pieter Wiersinga, nadat Amerigo niet hoger kon komen in de dressuursport door luchtwegproblemen.

Het sneeuwwitte paard had in 1990 voor het eerst de taak om de Sint van de boot naar het stadshuis te brengen tijdens de intocht in Elburg. Om deze vrolijke menigte door te komen moest Amerigo vooral rustig kunnen blijven in het publiek. Vanaf dat jaar is Amerigo het vaste paard van Sinterklaas. Jaren lang gaat hij mee naar alle intochten en begeleidt hij Sint bij diverse festiviteiten. In 2011 wordt bekend gemaakt dat Amerigo na 22 jaar trouwe dienst met pensioen gaat.

Amerigo ’s verblijf in Nederland

Tussen alle drukke sinterklaasperiodes door verbleef Amerigo in Nederland. Wanneer de schimmel niet bezig was met zijn goedheilige taak verbleef hij bij de vaste paardenpieten in Vassen bij Herm Hullegie. Amerigo was multi-inzetbaar, want de schimmel werd ook ingezet voor andere ceremonies in Nederland, zoals Prinsjesdag. De trouwe viervoeter blijft ieder jaar aan wal, omdat paarden niet goed tegen de golven kunnen. Al is Amerigo met pensioen, wekelijks een ritje in het bos en buitenspelen hoort bij zijn verblijf bij de politie.

Nieuwe paard van Sint

Stefan de Walle vervult sinds 2011 de rol van Sinterklaas. Ook met een nieuw paard, die volgens traditie, ook Amerigo zou heten. Voordat Amerigo zijn nieuwe naam krijg, droeg hij de naam Okki. En is eigendom van Jack van der Broek uit de Kwakel.
© 2013 - 2024 Wendyonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
Het ontstaan en de kleding van Sinterklaas en zwarte pietHet ontstaan en de kleding van Sinterklaas en zwarte pietDe eerste zaterdag na sint Maarten (11-11) komt Sinterklaas elk jaar in Nederland met zijn stoomboot pakjesboot 12. Met…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Americo, het paard van SinterklaasAmerico, het paard van SinterklaasAmerico is het paard van Sinterklaas en hij is er altijd bij als de Sint weer in ons land is. Het mooie witte paard van…

Een griezeltocht organiseren, al dan niet voor HalloweenEen griezeltocht organiseren, al dan niet voor HalloweenWanneer het einde van het jaar nadert, komt Halloween in zicht! En dan willen de mensen zich verkleden, plezier maken en…
Vaderdag: gedichten en versjesVaderdag: gedichten en versjesVaderdag, wanneer is het Vaderdag en waardoor is Vaderdag ontstaan? Vaderdag valt in Nederland op iedere derde zondag in…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia. http://nl.wikipedia.org/wiki/Sinterklaas, bezocht op 14-7-2013.
Wendyonline (6 artikelen)
Gepubliceerd: 14-07-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.