Halloween van vroeger tot nu
Elk jaar vieren we Halloween tijdens de nacht van 31 oktober. Iedereen maakt zich op om lekker te griezelen. Deze feestdag wordt vooral gevierd in de Verenigde Staten. De oorsprong ligt echter ver terug in de geschiedenis, bij de Kelten.
Oorsprong en ontwikkeling
Halloween is een Keltische feestdag. Hun kalender begon op 1 november, op Allerheiligen. Op 31 oktober vierden de Kelten oudejaar. De naam Halloween komt van All Hallows Eve, wat evenveel wil zeggen als Allerheiligen.
De Kelten hadden een sterk geloof in natuurgodsdienst. Ze geloofden dat de zielen van overleden personen verbleven in het land Tir nan Og. Op 31 oktober zouden deze zielen ontwaken en op zoek gaan naar een nieuw levend lichaam. De mensen doofden de haard en alle licht in hun huizen, dan bleven de boze geesten weg. Ze staken een groot vuur aan in het dorp samen met hun druïde.
De Kelten waren zeer religieuze volkeren en stammen. Veel legendes lopen nauw samen met de vruchtbaarheid van de aarde en het verzekeren van het voortbestaan van de mensen tijdens het donkere winterseizoen.
Om de bozen geesten af te schrikken droegen de mensen maskers. De weg van huis naar het dorpsvuur legden ze af verkleed als heks of demoon. Hier komt het idee vandaan om zich te verkleden
Als iemand toch bezeten leek te zijn werd deze in het vuur gegooid. Ze deden aan mensenoffers. Hiermee hoopten ze de andere boze geesten een lesje te leren en bang te maken. Dan zouden ze geen levende mensen meer willen.
Trick or treat!
In de 9e eeuw werd het Christendom erbij gehaald. Op 2 november vierden zij Allerzielen. Veel christenen kleedden zich dan in lompen en liepen zo door de straten. Hierbij bedelden ze om brood met krenten. Bij elk brood zouden ze een gebed opzeggen voor de gestorven verwanten van de schenker. Met deze gebeden zou de overleden ziel dan minder tijd in het vagevuur doorbrengen. Hoe meer brood iemand gaf, hoe sneller zijn overleden verwanten naar de hemel konden gaan.
Een andere uitleg is ook wel dat de overleden zielen zelf aan de deur kwamen. De Kelten lieten voetdsel achter aan de deur. Vonden de geesten niets, dan haalden ze plagerijen en grappen uit met de bewoner.
Bij de huidige beleving van Halloween gaan vooral kinderen op stap. Dit is altijd 's avonds in het donker, de kinderen zijn altijd verkleed. Ze gaan van deur tot deur om snoep en traktaties in te zamelen. De christelijke achtergrond is volledig naar de achtergrond verdwenen.
't Is feest
Halloween wordt vooral gevierd in de Verenigde Staten, in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Canada. Nederland, België, Duitsland en de rest van de wereld volgen intussen dat voorbeeld. Vele huizen worden versierd met pompoenen, lichtjes en leuke decoraties.
Jammer genoeg roept het ook veel controverse op. Net zoals andere feestdagen wordt het voor velen te commercieel. Pretparken organiseren al weken op voorhand themadagen. Winkels bieden talloze soorten versieringen aan. De kinderen moeten op straat om mee te doen. Talloze verenigingen organiseren een griezeltocht. Op de buis krijg je zonder pardon een mooie keuze uit allerhande griezelfilms. Bekende voorbeelden zijn Nightmare on Elm Street, Friday 13th, Frankenstein en vele andere.