Feestdagen bij de islam

Een kleine uiteenzetting van de meest voorname islamitische feestdagen die een jaar bevatten. Onderstaand zijn alvast de data voor 2017, 2018 en 2019 terug te vinden.

Tabel met vieringen en feestdagen in de islam

Viering/Feest201720182019
Muharram (Islamitisch Nieuwjaar)22 september12 september1 september
Asjoera (de tiende dag)1 oktober21 september10 september
Mawlid an-Nabi(geboortedag Mohammed)1 december21 november10 november
Lailat-ul-Meraj (Hemelvaart Mohammed)24 april13 april3 april
Lailat-ul-Baraat (Nacht van de lotsbezegeling)12 mei1 mei21 april
Ramadan27 mei t/m 25 juni16 mei t/m 14 juni6 mei t/m 4 juni
Lailat-ul-Qadr (Nacht van de beslissing)22 juni11 juni1 juni
Id-al-Fitr (Suikerfeest)26 t/m 28 juni15 t/m 17 juni 20185 t/m 7 juni
Eid Al-Adha (Offerfeest)1 t/m 3 september21 t/m 23 augustus11 t/m 13 augustus

Toelichting feestdagen en vieringen

De feestdagen in de islam volgen geen jaarlijks vast patroon. De verklaring hiervoor is erg eenvoudig. Binnen de islam handhaaft men een systeem met bepaling van deze dagen via een maankalender, genaamd Hijra. De koran zegt immers dat het Allah is die de zon en
Bron: Nike159, PixabayBron: Nike159, Pixabay
de maan geschapen heeft, de maan is het instrument dat instaat voor het aangeven van de tijd. De betreffende vieringen en feestdagen kunnen dus steeds een verschillende tijdsperiode omvatten en vallen dus ook niet steeds in hetzelfde seizoen doorheen de tijd. Ook valt op te merken dat er officieel slechts twee feestdagen zijn: het Offerfeest en het Suikerfeest. De andere dagen vallen onder de noemer vieringen.

Betekenis van de belangrijkste bovenstaande vieringen

Muharram en Asjoera

Op de kalender van de islamieten zijn vier heilige maanden terug te vinden, de muharam is er daar eentje van. Eveneens is dit de eerste maand van hun kalender. Op de tiende dag van deze maand (Asjoera) herdenkt men in de islam dat de zoon van Mohammed (genaamd Hoessein) vermoord zou zijn door een leger dat wel 120 000 manschappen telde. Hoessein zijn gezelschap telde slechts 72 mensen. Deze slag vond plaats in het jaar 681 tegen het leger van de Omajjadische kalief Yazid I. De kalief zag Hoessein als een bedreiging voor zijn macht over de gemeenschap en wilde hem daarom uit de weg ruimen.

Ramadan

De ramadan maakt deel uit van de vijf zuilen van de islam (sjahada = geloofsbelijdenis, salat = gebeden, saum = ramadan, zakat = aalmoezen, hadj = pelgrimstocht naar mekka). Het is de gelovigen deze maand niet toegestaan te eten, drinken, geslachtsgemeenschap te hebben of enig ander vorm van genot te beleven. Eveneens is het ten strengste verboden een vunzig taaltje te hanteren. Voorbeeldig gedrag en onthouding van genot moeten ingewilligd worden bij het krieken van de dag tot de zon onder is. Het is natuurlijk wiedes dat er enkele groepen in de bevolking onthouden worden van dit nogal veelomvattende ritueel. Zwangere vrouwen, zieken, soldaten, ... wel vraagt men dat als men tijdelijk niet in staat is te vasten, op een later tijdstip de vasten aan te vatten.

Id-Al-Fitr ook Suikerfeest of klein feest genoemd

Bron: Serdar A, PixabayBron: Serdar A, Pixabay
Dit feest werd in het leven geroepen om het einde van de ramadan te vieren, een periodde van vasten. De vrouwen zijn de hele dag druk in de weer om allerlei zoetigheden en lekkers te bereiden, de mannen trekken 's morgens naar de moskee voor een speciale dienst. Dit feest staat ook in het teken van familie, velen vieren het in familieverband of brengen de ganse familie bezoekjes. Iedereen probeert er op zen paasbest uit te zien.

Eid Al-Adha ook offerfeest of groot feest genoemd

Feest ter gelegenheid van het offer dat de profeet Ibrahim bracht aan Allah. Ibrahim was bereid zijn zoon te offeren in opdracht van God zelf. Volgens het verhaal zou tijdens het offerritueel God tot Ibrahim komen op het moment dat deze tot de slachting overgaat. God stelt de profeet voor om zijn zoon te vervangen door een slachtdier.
© 2011 - 2024 Boer_staf, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Islam: de viering van het OfferfeestIslam: de viering van het OfferfeestDe islam-godsdienst raakt meer en meer verweven in onze westerse maatschappij. De islam is de godsdienst van de moslims…
Vasten buiten Ramadan in de IslamVasten buiten Ramadan in de IslamWie aan Islam en vasten denkt, denkt onmiddellijk aan Ramadan. Maar er zijn nog veel meer dagen waarop een moslim kan va…
De islam, een wereldgodsdienstDe islam is een van de grootste godsdiensten ter wereld. Maar wat houdt deze godsdienst eigenlijk precies in?
De viering van het Suikerfeest bij moslimsDe viering van het Suikerfeest bij moslimsHet Suikerfeest wordt ook wel eens het Kleine Feest genoemd. Het wordt gevierd door de moslims (islam-godsdienst) aan he…

Vaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenVaderdag: Orginele en leuke cadeautips voor mannenLeuke cadeautips voor mannen zijn altijd welkom. Iedere 3e zondag in juni van een jaar vieren we Vaderdag. Vaderdag is e…
Weetjes over de maand mei: een maand met vele feestdagen!Weetjes over de maand mei: een maand met vele feestdagen!De meimaand is bij veel mensen een geliefde maand: lekker veel feestdagen en dus veel vrije dagen! Een overzichtje en de…
Bronnen en referenties
Boer_staf (14 artikelen)
Laatste update: 15-08-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.