23 April: Internationale Kinderfeestdag

23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag, aangekondigd door Atatürk (oprichter van de Turkse republiek). In 1979 werd het kinderfeest door UNESCO uitgeroepen tot Internationale Kinderfeestdag. Tegenwoordig wordt het in heel veel landen gevierd. Jaarlijks komen kinderen uit verschillende landen op 23 april bijeen in Turkije, om het gezamenlijk te vieren.

De oorsprong

Op 23 april 1920 vond de eerste en grootste zitting plaats van de Nationale Vergadering van de Turkse Republiek. De onafhankelijkheid werd bevestigd; De oprichting van het Turks Parlement. Daarom heeft Atatürk (de oprichter van Turkije) besloten om dit jaarlijks te vieren. Na 5 jaar heeft hij deze speciale dag geschonken aan de kinderen. Atatürk had grote liefde voor kinderen. "De kinderen zijn onze toekomst" of "Het Kind van vandaag, is morgen bestuurder van het land", waren een van zijn belangrijkste bewijzen voor zijn liefde voor de kinderen. Hij vond dat deze dag heel speciaal en vanaf toen werd het een kinderfeestdag. Dat was op 23 april 1929. Atatürk noemde het "De dag van het Kind". Het werd een officiëel Nationaal Kinderfeestdag.

In 1979 werd het Nationaal Kinderfeest uitgeroepen tot Internationaal Kinderfeest. Sindsdien wordt het internationaal gevierd. Vanaf 1979 wordt het grote feest live uitgezonden op de Turkse televisiezenders, voornamelijk de zender TRT.

Elk jaar wordt het Internationale Kinderfeestdag bekender en in meer en meer landen gevierd met feestelijke evenementen.

Hoe wordt het gevierd?

Op de dag van het Internationale Kinderfeest (23 april), zijn alle kinderen van de Baissschool vrij van school. Echter, het is een feest dat op alle Basisscholen uitgebreid gevierd wordt. Dat gebeurt op een andere dag.

Op 23 april worden er in het hele land festiviteiten georganiseerd speciaal voor kinderen. In grote stadioins worden bijv. sportwedstrijden gehouden, voorstellingen gegeven voor de kinderen, dansjes door kinderen, versjes opgezegd door kinderen, liedjes gezamenlijk gezongen, etc. Hierbij zijn ook mensen van de overheid, zoals de ministers en de president aanwezig. In bijna elk versje of lied komt "Atatürk" voor, als eerbetoon voor deze dag. Op scholen worden immers al tijdens de eerste schooldag uitgebreid verteld over Atatürk.

Kinderen van verschillende scholen, in die plaats of streek, komen hier bijeen. Ook op internaten of andere instellingen waar kinderen verblijven is er feest. Echt overal. Overal in Turkije is het feest; de feeststemming is duidelijk te zien: o.a. steken de vlaggen op die dag uit en overal zie je balonnen.

Het feest is Internationaal, dus ook kinderen uit andere landen doen mee aan het festival. Wat eerst begon met 6 andere landen is inmiddels opgelopen tot meer dan 80 landen. Alle kinderen doen mee. Voor mensen die de dag niet mee kunnen maken, kunnen het live volgen op televisie. Op bijna elke televisiezender wordt op deze dag speciale programma's voor kinderen uitgezonden.

Heel veel instanties en overheidsinstellingen werken hier aan mee. Sommigen bieden de kinderen een weekendkamp of een speciaal uitstapje. Sommige kinderen krijgen op 23 april zelfs de kans om zelf een nieuwslezer te zijn bij een Tv-omroep, of een dagje "ambtenaar" zijn is zelfs mogelijk. Tijdens de grote feesten worden door de kinderen vertegenwoordigers uitgekozen die zo'n baan krijgen voor één dag. Het is dan de bedoeling dat de vertegenwoordigers (kinderen) een nieuw beleid voorstellen op het gebied van scholen en milieu.

Omdat er op die dag ook nog de Grote Nationale Vergadering wordt gehouden in Ankara, maken de leden daar ook plaats voor de kinderen. Het parlementsgebouw wordt veel bezocht door de kinderen.

Het Internationale Kinderfeest in Nederland

Nederland heeft een multi-culturele samenleving, waardoor in Nederland dit feest ook steeds vaker wordt gevierd. Jaarlijks worden er op Basisscholen hier een speciale dag van gemaakt. Turkse organisaties, scholen, moskeeën etc, organiseren een verschillende activiteiten voor de kinderen. Steeds meer gemeenten doen hier aan mee. Vaak wordt het gehouden binnen een grote zaal, waar kinderen van een aantal basisscholen bijeenkomen. Meestal is het feest plaatselijk of regionaal. De deelname is gratis. Ouders zijn ook van harte welkom, om de dansjes en pasjes of versjes van hun kinderen te zien of te horen.

In Nederland kan de dag ook gevolgd worden op de Turkse zender TRT. Het kijkcijfer springt op die dag enorm hoog.
© 2007 - 2024 Elmas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Feestdagen en evenementen in TurkijeTurkije, niet alleen in zomer wordt hier feest gevierd. Er worden het hele jaar door festivals georganiseerd. U leest he…
Turks: tellen, data en tijdHoe legt u op vakantie uit hoeveel u van iets wilt? Of hoe lang u ergens blijft? Cijfers kunnen erg handig zijn om te we…
Tien Bizarre FeestdagenTien Bizarre FeestdagenIeder van ons kent Moederdag. De meeste mensen zijn wel bekend met dagen als de Wereld Dierendag of de Wereld Aidsdag. D…
Het organiseren van een kinderfeestHet organiseren van een kinderfeestBijna iedere oudere kent het probleem wel. Uw kind is jarig en u mag een verjaardagsfeestje organiseren. Veel ouders wet…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Elmas (33 artikelen)
Laatste update: 23-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.