De opkomst van de Nazi Partij van Adolf Hitler (NSDAP)

De NSDAP was Adolf Hitler's Nazistische politieke partij. Als leider van de NSDAP is Hitler aan de macht gekomen in Duitsland tussen de Eerste- en Tweede Wereldoorlog. De gevolgen waren, zoals men weet, desastreus. Maar hoe is deze Nazistische Partij eigenlijk ontstaan? Hoe zag Adolf Hitler's leven eruit vóór zijn politieke carrière? En welke oorzaken lagen nu eigenlijk ten grondslag aan Hitler's politieke ambities? Dit artikel gaat op deze vragen in. Adolf Hitler werd geboren in Oostenrijk in 1889 en vóór de Eerste Wereldoorlog was hij nog maar weinig politiek actief. Hij was geen socialist, maar verviel in een rusteloze en rascistische vorm van radicalisme. Hij verloor zijn vader toen hij 14 jaar was, en een paar jaar later verloor hij zijn moeder. Adolf Hitler verliet school toen hij 16 jaar was en toen hij 19 was kwam hij naar de metropool Wenen als student op kunstgebied. Echter, hij werd niet toegelaten op de academie en toen de bescheiden erfenis van zijn ouders op raakte en hij geen geld meer van de regering ontving nam hij uiteenlopende baantjes, waarbij hij soms wat zelfgemaakte ansichtkaarten en posters verkocht maar voornamelijk zwoegde om rond te komen met nauwelijks vrienden, geld en bezittingen.

De jonge Hitler vond wat hij in Wenen zag maar niks: noch het Habsburgse hof, noch de Oost-Europese nobelen die voorbij kwamen in hun rijtuigen, noch de verschillende nationaliteiten, noch de arbeiders die het Marxisme aanhingen, en al helemaal niet al de Joden die dankzij een eeuw van liberale invloeden compleet opgegaan waren in de Duitse cultuur en op nu vele belangrijke posities bekleedden. Hij werd zich steeds meer bewust van de verschillende rassen en rascistisch, met nogal wat anderen verspreid over vele landen. De jonge Adolf Hitler vond er een speciaal soort genoegen in zichzelf te zien als een pure Germaan uit de ‘goede oude’ Germaanse afstamming. Hij werd actief antisemitisch waarbij hij geweld niet schuwde, en had een intense afkeer van kapitalisme, socialisme, cosmopolitanisme, en internationalisme.

Door zijn afkeer van Oostenrijk besloot hij in 1913 naar München te verhuizen, hoofdstad van de Zuid-Duitse staat Bavaria. Opnieuw zwierf hij rond zonder bezittingen, terwijl hij af en toe wat waterverfschilderijen verkocht. Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, meldde hij zich vrijwillig aan bij het Duitse leger. Hij diende als boodschapper aan de frontlinie en op een gegeven moment werd hij slachtoffer bij een gasaanval, waardoor hij kort blind was en verwondingen aan zijn stembanden opliep. Hoewel hij niet meer promotie kreeg dan die tot de rang van korporaal, ontving hij belangrijke militaire onderscheidingen. Voor Hitler was de oorlog een spannende, nobele en bevrijdende ervaring. De gemiddelde burger in de moderne samenleving leed een saai bestaan. Vrede was voor velen een duffe routine waarbij oorlog een spannende afwisseling was. Deze mensen, die stuurloos waren in een wereld die onpersoonlijk en onvriendelijk was, werden gegrepen door het nationalisme die de oorlog voor hen het gevoel gaf ergens bij te horen, ergens in te kunnen geloven, en te kunnen vechten voor iets dat hun eigen persoon ver ontsteeg, maar wat toch iets van henzelf was. Zij waren teleurgesteld toen de vrede terugkeerde.

Toen de Eerste Wereldoorlog voorbij was, bleef Hitler nog enige tijd in actieve dienst in het leger en hij werd overgeplaatst naar München. Bavaria was in 1919 een belangrijk doelwit van de communistische expansie in Oost-Europa; er bestond zelfs voor drie weken een Bavarische Soviet Republiek tot het afgeschaft werd door de centrale regering in Berlijn. De communistische dreiging maakte Bavaria een druk centrum voor anticommunistische, antisocialistische en antidemocratische ergernis van allerlei soorten. Het stikte van de geheime genootschappen en paramilitaire organisaties geleid door ontevreden legerofficiers of anderen die moeilijk in de nieuwe democratie van Weimar pasten. Hitler sloot zich aan bij een kleine partij genaamd de ‘Duitse Arbeiders Partij’, werkend met het politieke instructieprogramma van het leger. Al snel werd hij hun leider en in begin 1920 presenteerde hij zijn 25-punts programma, waarbij de partij werd omgedoopt tot ‘Nationaal Socialistische Arbeiders Partij’(NSDAP). De Nazi-partij was geboren, vernoemd naar de Duitse uitspraak van de eerste twee lettergrepen van het woord ‘Nationaal’. Hitler stortte zich vanaf dit moment vol op een carrière van radicale politiek.
© 2007 - 2025 Daan123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis voor kinderen: feiten en weetjes over WOIIHoeveel doden zijn er tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen en wat betekent capitulatie? Lees hier verder om feitjes e…
Adolf Hitler: Hitler en de NSDAPAdolf Hitler: Hitler en de NSDAPDe NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die…
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…

Ethiopië, algemeenEthiopië, algemeenFederale Democratische Republiek Ethiopië, oftewel gewoon Ethiopië is een groot land in Oost Afrika met ongeveer 60 inwo…
Reactie

Mario Aandewiel, 02-12-2009
Een paar keer werd vermeld dat Hitler een hekel had aan Socialisten, maar zijn partij hetette toch echt de National Socialistische Deutsche Arbeiters Partij, en dat lijkt me niet te verenigen met zijn vermeende afkeer daarvan.
Hij was een Socialist, weliswaar een Nationaal Socialist. Hij geloofde in een sterke staat die het leven van de burgers tot in detalil wilde regelen, toch wel een Socialistisch trekje vind ik.
Kunt U mij duidelijk maken waar de uitspraken met betrekking tot zij afkeer van het Socialisme op gebaseerd zijn? Reactie infoteur, 06-12-2009
Beste Mario,

Ik heb deze uitspraken gebaseerd op het boek "A History of the Modern World" van Palmer, Colton & Kramer.

Op pagina 813/814 wordt dit onder andere genoemd:

"The youthful Hitler took a special satisfaction in thinking of himself as a pure German of the good old German stock.He became violently anti-Semitic, and he also disliked aristocracy, capitalism, socialism, cosmopolitanism, internationalism, and "hybridization". "

Dit wordt in dit boek verder uitgewerkt.

Met vriendelijke groet,

Daan

Daan123 (29 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.