Biografie: Adolf Hitler

Adolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Deze partij was de sterkste van 1933 tot 1945. In deze tijd was Adolf Hitler ook de leider van Duitsland.

Adolf Hitler

 • Geboren: 20 april 1889
 • Overleden: 30 april 1945
 • Leeftijd: Adolf Hitler is 56 jaar geworden
 • Echtgenote: Eva Braun (getrouwd op 29 april 1945)
 • In functie: 30 januari 1933 - 30 april 1945

Vroege jaren

Adolf Hitler is geboren in Zum Pommer. Dat ligt in Oostenrijk-Hongarije. Alois en Klara zijn de ouders van Adolf. Hij zat in een gezin met zes kinderen. Hiervan was Adolf het vierde kind. Alois Hitler, zijn vader (1837-1903), was een douaneambtenaar. Hitlers vader had ook een zoon en een dochter van zijn tweede vrouw.

Adolf had een moeilijke jeugd, zijn vader was gewelddadig tegen hem, maar ook tegenover zijn moeder. Hitler heeft zelf gezegd,toen hij klein was, dat hij vaak geslagen is door zijn vader. Hitlers familie verhuisde vaak, uit Braunau am Inn naar Passau, Lambach, Leonding en Linz. De jonge Hitler was een goede leerling op de basisschool. Maar op de middelbare school was hij een jaar blijven zitten.

Politiek

In de tijd van de verkiezingen was er veel armoede in Duitsland, dit kwam vooral door het Verdrag van Versailles. Hierin stond dat Duitsland veel geld moest geven aan Groot Brittannië en Frankrijk. Het verdrag is gemaakt in 1919. Duitsland had toen net de oorlog verloren. Hitler was tegen het Verdrag van Versailles. Hij beloofde dat het verdween. Ook wou hij nieuwe banen creëren en een Duitsland weer sterk maken.

Hitler werd in 1933 president van Duitsland, maar verzon een paar jaar later dat Duitsland een dictatuur moest worden. Dit plan ging door, en Hitler werd de dictator van Duitsland. Beloftes die hij tijdens zijn verkiezingscampagne had gedaan, maakte hij wel waar. Vele Duitsers kregen weer werk. Dit was vaak in fabrieken, waar wapens werden gemaakt voor de oorlog. Al in 1939 begon Duitsland met het aanvallen van Polen. Later kwamen ook vele andere Europese landen, waaronder Frankrijk, Nederland en België. De oorlog duurde tot 1945. Toen waren de Nazi's verslagen.

Nazi-partij verkiezingsuitslag
DatumStemmingenPercentageZetels in rijksdagAchtergrond
mei 19241.918.3006,532Hitler in de gevangenis
december 1924907.3003,014Hitler wordt vrijgelaten uit de gevangenis
mei 1928810.1002,612
september 19306.409.60018,3107Na de financiële crisis
juli 193013.745.80037,4230
november 193211.737.00033,1196
maart 193317.277.00043,9288Hitler wordt gekozen als president van Duitsland

Familie

Paula Hitler, het laatst lid van de familie van Adolf Hitler is gestorven in 1960. Andere familie leden van Adolf Hitler zijn:
 • Alois Hitler , vader
 • Alois Hitler, Jr., halfbroer
 • Angela Hitler Raubal , stiefzus
 • Bridget Dowling, schoonzuster
 • Eva Braun, minnares en vrouw
 • Geli Raubal , nicht
 • Heinz Hitler , neef
 • Hermann Fegelein , Hitlers schoonbroer, getrouwd met Eva Braun
 • Johann Georg Hiedler, vermoedelijke grootvader
 • Johann Nepomuk Hiedler , waarschijnlijk Adolf zijn grootvader
 • Klara Hitler , moeder
 • Maria Schicklgruber , grootmoeder
 • Paula Hitler , zus
 • William Patrick Hitler, neef
© 2009 - 2020 Holland, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
Adolf Hitler: Hitler en de NSDAPAdolf Hitler: Hitler en de NSDAPDe NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die…
Adolf Hitler: Mein KampfAdolf Hitler: Mein KampfHet boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van…
Adolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler is een belangrijke persoon in de Europese geschiedenis. Hij heeft een rumoerige jeugd gehad en dit zeker in…

Mességué Maurice en zijn kruidenmengselMet de boeken van Mellie Uyldert en Maurice Mességué heb ik eind jaren zestig de wondere wereld van weldadige planten le…
Wladyzlaw SzpilmanHet verhaal van “The Pianist” is het ongelooflijke waargebeurde verhaal, dat verteld hoe een jonge joodse man probeert t…

Reageer op het artikel "Biografie: Adolf Hitler"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Donbernardo (infoteur), 30-11-2012 12:28 #1
Wellicht mag ik in deze reactie aangeven dat er toch enige onjuistheden zijn geslopen in onderhavig artikel over Adolf Hitler. Deze reactie is slechts bedoeld als aanvulling op enkele genoemde gegevens en derhalve niet als kritiek.

Hitler werd in 1933 niet gekozen als president, maar als Rijkskanselier (premier) van Duitsland. Op dat moment was Generaal Paul von Hindenburg de Presicent. Na zijn overlijden in 1934 verenigde Hitler de ambten van Rijkskanselier en Rijkspresident en noemde zichzelf 'Führer' een term die hij al veel eerder had bedacht, maar toen slechts binnen de NSDAP gebruikte.

Angela Raubal was niet zijn stiefzus, maar zijn halfzus. Haar dochter Angela (Geli) was inderdaad de nicht van Hitler. Hij onderhield een nogal ongezonde relatie met haar die uiteindelijk leidde tot haar zelfmoord (of moord?) in 1931.

Hermann Fegelein, een ijdele fantast overigens, was getrouwd met de zus van Eva Braun, Gretl Braun. Hermann Fegelein is overigens op bevel van zijn schoonbroer (all in the family) doodgeschoten in Berlijn.

Infoteur: Holland
Gepubliceerd: 15-08-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Biografie
Reacties: 1
Schrijf mee!