Adolf Hitler: Hitler en de NSDAP

Adolf Hitler: Hitler en de NSDAP De NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die dankzij Hitler veel macht heeft gekregen? In ieder geval zijn ze erg van elkaar afhankelijk geweest.

Hitler als Infiltrant

Na de Eerste Wereldoorlog werd Adolf Hitler infiltrant voor het leger. Het leger wou namelijk controle over de kleine politieke partijen die ontstonden na de val van het Duitse Rijk. In het begin waren deze politieke partijen nog klein en hadden ze nog geen macht, maat toch zag het leger ze als een bedreiging. Adolf Hitler kreeg als opdracht om te infiltreren bij één van deze kleine politieke partijen, de Deutsche Arbeiterpartei. Deze partij gebruikte de afkorting DAP. De partij werd vooral in de gaten gehouden omdat het een arbeiderspartij was en niet omdat het zo’n grote partij was. Tijdens zijn eerste periode bij de DAP ontdekte Adolf Hitler al snel dat de partij erg nationalistisch was. De partij stelde niet zo veel voor. Er was bijna geen geld en het aantal leden was erg laag. Hitler besloot dat deze partij geen bedreiging was voor het leger en was van plan om snel weer te vertrekken.

Hitler en de DAP

Toch vertrok Hitler niet. Dit komt doordat op een gegeven moment tijdens een van de vergaderingen een professor een aantal dingen zei waar Adolf Hitler het niet mee eens was. Hitler was zo kwaad dat hij het woord nam en de menigte toe sprak. Hij maakte erg veel indruk en een van de bestuursleden nodigde hem uit om een functie te krijgen binnen de partij. Hitler was niet meteen enthousiast, maar besloot toch om lid te worden van de DAP.


De Novemberrevolutie

De Novemberrevolutie was voor Hitler waarschijnlijk een belangrijke reden om deelt te nemen aan de politiek. Tijdens de Novemberrevolutie werd de democratische Weimarrepubliek gevormd en daar waren weinig Duitser blij mee. Hierbij werd de nederlaag van het Duitse Rijk extra duidelijk en Hitler vond dat dit terug gedraaid moest worden.


De groei van de DAP

Nadat Hitler lid werd ging het goed met de DAP. Dankzij de propaganda die verspreidt werd groeide de partij in korte tijd uit tot een partij met een flink aantal leden. Ook kwam er meer geld vrij. Dit kwam doordat de bijeenkomsten niet meer gratis bijgewoond mochten worden, maar er entree betaald moest worden, er contributie betaald moest worden en er vele donaties van rijke mensen binnen kwamen die achter de ideeën van Hitler stonden. Dankzij dit succes werd Hitler in 1921 partijleider van de DAP.

Van DAP tot NSDAP

De DAP bleef sterk groeien en veranderde van naam. De DAP (Duitse Arbeiderspartij) werd de NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij). Hierbij komt de nationalistische en socialistische kant van de partij weer naar voren. De NSDAP neemt later ook nog een partij met een grote Oostenrijkse aanhang in zich op, waardoor ze een Duitse en Oostenrijkse afdelen hadden. Hitler was de hoofdman van beide afdelingen.

Bierkellerputsch

Op 9 november 1923 probeert Hitler de macht te grijpen in Beieren en zo de republiek aan te vallen. Deze poging was slecht georganiseerd en mislukte ook. Deze couppoging wordt vaak de Bierkellerputsch genoemd omdat de opstand begon in een grote bierkelder. Na deze mislukte coup gaat Hitler voor vijf jaar de gevangenis in. Na een jaar komt hij echter al vrij.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
Adolf Hitler: Mein KampfAdolf Hitler: Mein KampfHet boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van…
Biografie: Adolf HitlerAdolf Hitler is geboren in Oostenrijk, maar was een Duitse politicus. Hij was leider van de Nationaal Socialistische Dui…
Adolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler: de jeugd en familie van Adolf HitlerAdolf Hitler is een belangrijke persoon in de Europese geschiedenis. Hij heeft een rumoerige jeugd gehad en dit zeker in…

Mentaal-culturele voorwaarden van IndustrialisatieMentaal-culturele voorwaarden van IndustrialisatieDit artikel draait om de analyse van de volgende historische tekst: 'Prometheïsche geesten, puriteinen en plattelanders'…
Adolf Hitler: tijdens de Eerste WereldoorlogNaast dat Adolf Hitler vooral veel invloed heeft gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog, was hij ook betrokken bij de Eers…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.