Vijf wreedste executiemethodes ooit

Vijf wreedste executiemethodes ooit Nederland schafte de doodstraf in 1870 af. Dat werd in 1983 in artikel 114 in de Grondwet vastgelegd. Groot Brittannië hing de laatste ter dood veroordeelde op in 1964. Daar werd de doodstraf afgeschaft in 1969. Inmiddels geldt voor alle landen van de EU een verbod op de doodstraf. De Europese Unie heeft onlangs een verklaring uitgegeven waarin alle lidstaten gezamenlijk oproepen tot een wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Volgens de EU is de doodstraf “een wrede en onmenselijke actie”. Een paar voorbeelden van wrede executiemethoden: de brandstapel, radbraken, levend villen en steniging. In de landen waar de doodstraf nog geldt, worden deze wrede straffen niet meer toegepast. Wel passen Saoedi-Arabië, Soedan, Pakistan, Iran en Jemen als enige landen de doodstraf nog toe op minderjarigen. Maar wat zijn de vijf wreedste executiemethoden uit de geschiedenis?

1. Gehangen, getrokken en gevierendeeld

Een van de vijf gruwelijkste methodes is van Engelse bodem: ‘Hanged, Drawn and Quartered’ (Gehangen, Getrokken en Gevierendeeld). Veroordeelden vanwege hoogverraad werden eerst vastgebonden en door een paard door de stad of het dorp gesleept. Daarna werd het slachtoffer meerdere malen opgehangen waarbij de persoon in kwestie elke keer net voor de verstikking werd gered. Vervolgens volgde het wreedste deel van de executie: het naakte slachtoffer werd vastgeboden op een houten plank en vervolgens publiekelijk gecastreerd. Daarna trok de beul zijn ingewanden uit het lichaam. Als de veroordeelde dan nog leefde kon hij nog zien hoe zijn ingewanden in brand werden gestoken. Daarna werd de veroordeelde onthoofd en gevierendeeld. Vaak waren slachtoffers daarvoor al gestorven.

2. Koperen Stier

Deze methode werd voor het eerst toegepast in het Oude Griekenland. De Koperen- of Messingen Stier was een executiemiddel van de Oude Grieken dat vermoedelijk was bedacht door Perillos van Athene in opdracht van Phalaris. De laatste was een tiran die zocht naar een nieuwe, pijnlijke executiemethode die de arme bevolking zou afschrikken. De tiran verzocht de uitvinder Perillos zelf zijn creatie uit te testen. Phalaris bleek na deze test tevreden. Terdoodveroordeelden werden opgesloten in een hol beeld van koper of messing. Vervolgens werd het beeld verhit door een vuurtje onder het beeld aan te steken. Slachtoffers werden langzaam geroosterd en gilden het uit van de pijn. Omdat de pijn langer aanhield was dit erger dan de brandstapel. De Grieken ontwikkelden later een heel systeem met buizen waardoor de kreten van de slachtoffers leken op die van een dolle stier.

3. Kruisiging

De Romeinen pasten ook een aantal wrede executiemethoden toe. Daarvan is de kruisiging de wreedste en bekendste. De veroordeelde kreeg eerst zweepslagen. De huid werd na deze pijnlijke behandeling van het lichaam getrokken. Het kruis, dat vaak erg zwaar was, moest door de veroordeelde zelf worden gedragen naar de plaats van executie. Daarna volgden spijkers door de handen, polsen en voeten om de gekruisigde te bevestigen. Veroordeelden waren dan nog niet klaar; de meesten bezweken pas na enkele dagen aan het kruis. Het was een lijdensweg die eindigde door bloedvergiftiging, uitdroging of verstikking.

4. Spietsing

Een heel pijnlijke en langzame dood garandeerde spietsing. Deze oude methode was ook bedoeld als afschrikwekkend en werd toegepast in delen van Azië, Europa en Afrika. De methode was vooral geliefd bij de Roemeense heerser Vlad III. Het slachtoffer kreeg een lange spies binnen via het rectum of de vagina. De spies werd doorgetrokken tot het via het borstbeen of de mond weer naar buiten kwam. De spies had een botte punt, zodat er geen organen zouden worden beschadigd. Slachtoffers bleven vaak nog enkele dagen in leven, terwijl ze vergingen van de pijn.

5. Scaphisme

Dit was een Perzische executiemethode die wordt gezien als verreweg de meest wrede. Scapsime komt van het Griekse Skaphe, dat ‘uitgehold’ betekent. De veroordeelde werd vastgebonden aan een boot of holle boomstam. Daarbij werd hij zodanig vastgemaakt dat zijn hoofd en ledematen uitstaken. Deze uitstekende lichaamsdelen werden met honing ingesmeerd. Ook moest de veroordeelde zoveel honing eten dat hij diarree ontwikkelde. Daarna werd de boot of boomstam op het water en in de zon achtergelaten. Wat er met de veroordeelde gebeurde was gruwelijk: de diarree hoopte zich op in de boot en trok insecten aan. Evenals de honing. De insecten gingen eitjes leggen in het lichaam waardoor hij letterlijk werd uitgehold. Huidinfecties en gangreen trokken door hun rottingslucht nog meer insecten aan. Bovendien werd de veroordeelde dagelijks gevoed en ingesmeerd met honing waardoor de lijdensweg nog langer duurde. Slachtoffers overleden vaak aan uitdroging, infecties of ondervoeding. Bijen, vliegen en mieren drongen door tot de luchtwegen en longen waardoor het slachtoffer ook kon overlijden aan verstikking.
© 2012 - 2025 Lierop69, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gerechtigheid zonder beulmijn kijk opGerechtigheid zonder beul'De doodstraf kan niet worden opgelegd.' Zo luidt artikel 114 van de grondwet voor het Koninkrijk der Nederlanden. Ruim…
De geschiedenis van de doodstrafDe doodstraf bestaat al heel lang, duizenden jaren, in die jaren heeft de doodstraf een vorm van transformatie doorgemaa…
Doodstraf in AmerikaDe doodstraf is al geruime tijd een hot topic, in dit artikel wordt belicht waarom men dit beter afschaft.
De elektrische stoelDe elektrische stoel werd aan het einde van de 19e eeuw uitgevonden als manier om de doodstraf op een humanere wijze te…

Het interbellumHet interbellumMet het interbellum wordt de periode aangeduid tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Deze wordt opgedeeld in twee…
De transportrevolutie in Europa (1790-1920)De transportrevolutie in Europa (1790-1920)Vanaf 1800 veranderde er in Europa bijzonder veel op het gebied van transport en vervoer. In een dikke eeuw tijd kwam er…
Bronnen en referenties
  • www.isgescheidenis.nl
  • www.wikipedia.org
Lierop69 (99 artikelen)
Laatste update: 16-09-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.