Het jaar 1900 - een overzicht

Het jaar 1900 - een overzicht Er gaat geen dag voorbij of je wordt geconfronteerd met geschiedenis. Niet alleen met die van gisteren, maar ook met gebeurtenissen van jaren terug. De tijd van toen heeft ons gevormd tot wie we nu zijn. Daarnaast hebben de jaren ook hun invloed gehad op het dorp en de streek waar we nu in wonen. Denk maar aan de grote oorlogen die in de 20ste eeuw de revue zijn gepasseerd of aan een dictatoriale burgemeester de tijdelijk de scepter zwaaide. Nochtans was het optimisme groot aan de vooravond van 1900. De situatie was een pak rooskleuriger dan de eeuw ervoor en dankzij vernieuwingen in de industrie en communicatie zag men een hele nieuwe wereld opengaan. Naast de Wereldtentoonstelling in Parijs, was er in 1900 ook een prinselijk huwelijk en ging de zeppelin voor de eerste keer in de lucht. Sinds de 19de eeuw kennen wij heel wat vooruitgang op wetenschappelijk en industrieel gebied. Pakweg 100 jaar later ziet men de toekomst dan ook heel optimistisch in. Alles draait beter, er sterven minder mensen, er is meer werkgelegenheid en de steden worden steeds groter. Men weet dan echter nog niet dat Europa twee keer zwaar getroffen zal worden door een onmetelijke wreedheid tijdens Wereldoorlog I en II. Om deze gruwels beter te begrijpen is het noodzakelijk om onze geschiedenis voor 1914 (en 1940) wat van dichterbij te gaan bekijken.

We beginnen dan ook met het eerste jaar van de 20ste eeuw. Sommigen rekenen dit jaar nog bij de vorige eeuw, maar laat ons starten met 1900. Hieronder lees je een overzicht van de belangrijkste feiten die het jaar 1900 typeren.

Wereldtentoonstelling in Parijs

De Franse president Emile Loubet opende op 14 april 1900 de Wereldtentoonstelling in Parijs. Het was - met z'n 221 hectare - meteen ook de allergrootste die ooit in Europa plaatsvond. Er was elektrische verlichting te zien in het Paleis van Elektriciteit en ook het paviljoen van Rodin kreeg veel aandacht. De kunstenaar stelde zijn nieuw werk 'De kus' voor en dat werd rijkelijk voorzien van commentaar door tal van kunstcritici. Daarnaast kon men ook een bezoekje brengen aan de Hal der Illusies.

De tovenaar van Oz

Het verhaal 'De tovenaar van Oz' klinkt ons nog steeds bekend in de oren, maar dateert al van de vroege 20ste eeuw. Het werd geschreven door de Amerikaanse Frank Baum en handelde over een meisje Dorothy die door een wervelstorm naar het magische land van Oz wordt meegesleurd.

Luchtdoop van de Zeppelin

Er werd al een tijdje gezocht naar middelen om te kunnen vliegen. Graaf Ferdinand van Zeppelin had een soort ballon gemaakt waarmee hij van de grond probeerde te gaan. Dat lukte hem uiteindelijk op 1 juli 1900 toen hij een eerste reis maakte over het Bodenmeer in Zwitserland. De trip duurde zelfs meer dan een uur. Het luchtschip bevatte 16 compartimenten die met waterstof waren gevuld en de zeppelin bewoog zich voort doorm iddel van twee motoren van 16 PK.

Opening Parijse metro

Op het vlak van transport was er niet alleen de zeppelin. Ook de 'Chemin de Fer Métropolitain de Paris' - die in de volksmond kortweg de metro werd genoemd - kende zijn intrede. Men was in 1898 gestart met het aanleggen van de 10 km lange Parijse spoorweg en de lijn werd in 1900 voltooid. Langs de metro ontstonden heel wat stations. Velen van hen werden ontworpen door de architect Hector Guimard.

Prinselijk huwelijk voor Albert

Op 2 oktober 1900 trouwt de Belgische kroonprins Albert van Saksen-Coburg met Elisabeth von Wittelsbach, hertogin van Beieren. Vier dagen later maakte het kersverse paar zijn blijde intocht in Brussel. Albert is de neef van de op dat moment regerende koning Leopold II.

Andere gebeurtenissen op een rijtje

MaandGebeurtenis
JanuariDe Boeren verslaan het Britse leger tijdens de Slag aan de Spionkop in Zuid-Afrika.
In de Muntschouwburg vindt de première plaats van de opera Tijl Uilenspiegel van Jan Blockx.
FebruariDe Amerikaanse firma Eastman Kodak lanceert het Brownie Box-fototoestel voor de prijs van 1 dollar.
MaartIn de universiteit van New York wordt de Hall of Fame ingericht om beroemde Amerikanen te herdenken.
De Britse archeoloog Arthur Evans graaft nabij Knossos (Kreta) de resten van een eeuwenoude beschaving op.
AprilEen 15-jarige pleegt in Brussel een mislukte aanslag op de Prins van Wales, de latere Britse koning Edward VII.
In Parijs wordt tijdens de wereldtentoonstelling de eerste bandopnemer voorgesteld. Hij werkt op basis van magnetische ijzerdraad.
MeiDe tweede Olympische Spelen vinden plaats in Parijs.
In een oude molen in het Britse Bathampton wordt boetseerklei voor het eerst op commerciële manier geproduceerd.
JuniDe 'Vuisten van gerechtigheid en harmonie', een organisatie van Chinese rebellen die bekend staan als 'de Boksers', poogt alle Europeanen uit China te verdrijven.
10.000 geallieerden bestormen Peking om een einde te maken aan het 56 dagen durende beleg door de Bokser-rebellen.
JuliUmbert I - de koning van Italië - wordt geraakt door vier kogels die werden afgevuurd door een anarchist in Monza. Hij sterft bijna onmiddellijk daarna.
AugustusDe Duitse filosoof Friedrich Nietzsche sterft op 56-jarige leeftijd. Hij werd vooral bekend door zijn filosofie van het 'Uber-ich'.
Door het toedienen van een serum wordt in Glasgow voor het eerst een builenpestepidemie bedwongen.
Coca Cola wordt onder de vorm van stroop in Europa geïmporteerd en kent onmiddellijk succes.
SeptemberDe hertogin van Abruzzi, een Italiaanse ontdekkingsreiziger, nadert de noordpool dichter dan ooit tevoren.
OktoberDe Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud publiceert het baanbrekende werk 'Die Traumdeutung'. Dit werk handelt over de relatie tussen het onbewuste en de inhoud van dromen.
NovemberBritse strijdkrachten drijven de vijandelijkheid in Zuid-Afrika op. Ze richten concentratiekampen op en steken de hoeven van de Boeren in brand.
De Weense wetenschapper Dr. Karl Landsteiner ontdekt en classificeert drie verschillende bloedgroepen.
De republikein William McKinley wordt voor een tweede keer verkozen tot president van de Verenigde Staten.
De bekende Ierse toneelschrijver Oscar Wilde sterft in zijn Franse ballingsoord op 46-jarige leeftijd.
DecemberDe Duitse wetenschapper Max Planck ontdekt dat energie vervat is in deeltjes die de grootte hebben van een atoom.
© 2012 - 2023 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Coca-Cola in alle soorten en matenCoca-Cola, wie kent het nog niet? Het merk Coca-Cola is het beroemdste merk cola. Ze hebben een groot asortiment aan dra…
Zeldzame Coca-Cola spullen verzamelenZeldzame Coca-Cola spullen verzamelenAls een merk veel wordt verzameld dan is het wel van Coca-Cola! Als logisch gevolg daarvan kan je ervoor kiezen om spull…
Coca-Cola CompanyDe Coca-Cola Company is een van de grootste en waarschijnlijk de grootste leverancier van frisdrank over de hele wereld.

Het jaar 1901 - een overzichtHet jaar 1901 - een overzichtAan het begin van de twintigste eeuw ziet iedereen de toekomst rooskleurig in. Er is dan ook heel wat vooruitgang geboek…
Zeeuws Vlaanderen en schimpnamenZeeuws Vlaanderen en schimpnamenIn heel Nederland komt het voor, spottende bijnamen voor bewoners van een bepaalde plaats. Zo werden de plaats en zijn i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Encyclopedie van de 20ste eeuw
  • www.wikipedia.org
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 14-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.