Het jaar 1901 - een overzicht

Het jaar 1901 - een overzicht Aan het begin van de twintigste eeuw ziet iedereen de toekomst rooskleurig in. Er is dan ook heel wat vooruitgang geboekt als het over wetenschap, communicatie en industrie gaat. In 1901 wordt de VS echter opgeschrikt door een minder heuglijk moment. De president wordt neergeschoten en sterft dagen later aan zijn verwondingen. In dit jaar komt er ook een einde aan een tijdperk. Namelijk dat van koningin Victoria van Groot-Brittannië. Het is echter niet allemaal kommer en kwel in het begin van de twintigste eeuw. Een schildergenie genaamd Pablo Picasso wordt ontdekt en Australië staat in zijn kinderschoenen.

De geboorte van Australië

Op de eerste dag van het nieuwe jaar wordt een nieuwe natie geboren. De zes Britse kolonies die allemaal in Australië liggen worden verenigd tot één onafhankelijk land. Vanaf dan wordt de staat de 'Commonwealth of Australia' genoemd. Het land krijgt een regering onder leiding van Edmund Barton. Een van de eerste taken van dit bestuurorgaan is het kiezen van een nieuwe hoofdstad.

Einde van een tijdperk in Groot-Brittannië

Op het einde van de eerste maand van 1901 sterft koningin Victoria van Groot-Brittannië. Zij is tevens ook keizerin van India. De Queen was al een korte tijd ziek en ze blaast haar laatste adem uit in Osborne op het eiland Wight. De dame was maar liefst 63 jaar koningin van Groot-Brittannië. Ze is daarmee meteen ook de langst regerende monarch ooit. Koningin Victoria is heel erg belangrijk geweest voor de Britten. Ze bereidde niet alleen het Britse rijk uit, de koningin zorgde er ook voor dat de handel en industrie weelderig bloeide tijdens haar regeerperiode.

De Mercedes

Gottlieb Daimler was een autoconstructeur uit Duitsland. In 1901 leverde hij in Nice een opvallende, nieuwe wagen aan de consul-generaal van het Oostenrijks-Hongaars Keizerrijk Emil Jellinek. Het ontwerp was op het lijf van Jellinek geschreven. De auto was krachtig en kreeg de naam van de consul- generaal zijn dochter, namelijk Mercedes. Daimler maakte twee jaar geleden al zo'n model, maar hij verbeterde de versie nu speciaal voor Jellinek. In deze tijd zijn we nog rijtuigen die door paarden worden voortgetrokken gewoon waardoor de Mercedes natuurlijk veel aanzien krijgt. Dankzij zijn motor met 4 cilinders en 5900 CC haalt hij snelheden tot maar liefst 80 km uur. Dat is gigantisch voor de tijd van toen.

Picasso wordt ontdekt

De onbekende Pablo Picasso stelt in 1901 als 19-jarige zijn werk tentoon in Parijs. Hij gooit onmiddellijk hoge ogen en kent vanaf dan stilaan meer succes. De jonge Spanjaard haalt zijn inspiratie vooral uit de dansers van de Moulin Rouge, kinderen en wedrennen. Hij heeft een aparte stijl en dat bevalt de mensen in het begin van de twintigste eeuw wel. Omdat hij steeds een Andalusische hoed draagt, wordt hij ook wel de 'kleine Goya' genoemd.

President van de VS sterft

In september 1901 sterft de Amerikaanse president William McKinley. Acht dagen eerder werd hij neergeschoten bij het openen van een tentoonstelling in Buffalo door de Poolse anarchist Leon Czolgosz. Eerst leek de man er niet zo erg aan toe, maar de laatste dagen verslechterde de toestand van McKinley. Vice-president Theodore Roosevelt werd de opvolger van de onfortuinlijke man.

Tafeltennis verovert de wereld

In China kent men het spelletje al lang, maar het is pas in het begin van de 20ste eeuw dat tafeltennis ook in Europa en de Verengde Staten bekend wordt. Oorspronkelijk heette het spel Gossima, maar de sport brak pas helemaal door toen Gossima wordt omgedoopt in pingpong.

Andere belangrijke gebeurtenissen

MaandGebeurtenis
JanuariSpeelgoedfabrikant Frank Hornby brengt Meccano - een nieuw constructiespel voor kinderen - op de markt.
'De drie zusters' van de Russische toneelauteur Anton Tsjechov gaat in première in Moskou.
De Italiaanse componist Guiseppe Verdi sterft op 88-jarige leeftijd. Hij werd vooral bekend door zijn opera Rigoletto met daarin het nummer La dona e mobile.
FebruariDe staatsbegrafenis van Queen Victoria brengt mensen samen vanover heel de wereld. Heel wat vooraanstaande leiders komen afscheid nemen van de Britse koningin.
MaartEr zijn tal van rellen in de Russische steden. Arbeiders en studenten komen namelijk in opstand tegen een reeks nieuwe wetten.
De eerste dieselmotor wordt in Manchester voorgesteld door de Diesel Motor Company
AprilDe invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht wordt geëist door de BWP of de Belgische Werkliedenpartij.
De Belgische nationale ploeg wint zijn allereerste (officieuze) wedstrijd door in Antwerpen Nederland met 8-0 te verslaan.
MeiGroot-Brittannië blijft zijn politiek van 'splendid isolation' oftewel zijn 'schitterend isolement' handhaven tegenover de rest van Europa.
JuniDe Franse fysicus Henri Becquerel ontdekt dat atomen uit kleinere deeltjes bestaan, namelijk uit elektronen.
JuliDe Duitse arts Robert Koch stelt dat ratten misschien de enige oorzaak zijn van de builenpest.
AugustusIn Amsterdam wordt de nieuwe wielerbaan aan de Zeeburgerdijk feestelijk geopend.
De Luikse professor André Dumont ontdekt bij boringen in het Limburgse as dat er zich steenkoollagen onder grond bevinden.
In de Amerikaanse staat Michigan en meerbepaald in Detroit wordt een nieuwe autofabriek opgericht om Cadillacs te gaan produceren.
SeptemberDe Franse kunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec sterft in Malromé in Zuid-Franrijk op 36-jarige leeftijd. Hij leed aan dwerggroei en moest zijn hele leven rekening houden met zijn zwakke gezondheid.
De Bokseropstand in Peking wordt officieel beëindigd aan de hand van een vredesverdrag
OktoberVoor het eerst wordt een zwarte man in het Witte Huis in Washington uitgenodigd voor een diner. Booker T. Washington valt deze eer te beurt.
NovemberPrinses Elisabeth schenkt het leven een zoon, Leopold. Hij mag de titel van Hertog van Brabant dragen.
DecemberHet wegwerpscheermesje wordt uitgevonden door King C. Gilette.
De Nobelprijzen wordt voor de eerste keer uitgereikt in Zweden en Noorwegen. De mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid komen in aanmerking om de prestigieuze prijs in de wacht te slepen.
De Italiaanse uitvinder Guglielmo Marconi zendt het eerste radiosignaal over de Atlantische Oceaan.
© 2012 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
President van Amerika, William McKinley 1897-1901President van Amerika, William McKinley 1897-1901Ten tijde van het presidentschap van William McKinley vond de Spaans Amerikaanse oorlog plaats. De oorlog werd door Amer…
Pablo Picasso: Les Demoiselles d'AvignonPablo Picasso: Les Demoiselles d'AvignonPablo Picasso is momenteel een van de bekendste schilders ter wereld. Zijn werken brengen miljoenen op en musea pronken…
Le Marais in ParijsDeze wijk is onlosmakelijk verbonden met de Franse Revolutie. In 1789 heeft Lodewijk XVI de situatie niet meer in de han…
Picasso in MalagaPablo Ruiz Picasso werd op 25 oktober 1881 aan het Plaza de la Merced in Málaga geboren en heeft daar de eerste tien jar…

Zeeuws-Vlaams volkslied, nog steeds springlevendZeeuws-Vlaams volkslied, nog steeds springlevendWie denkt dat volksliederen provincie- of landgebonden zijn, heeft het mis. Ook Zeeuws-Vlaanderen heeft een eigen volksl…
Het jaar 1900 - een overzichtHet jaar 1900 - een overzichtEr gaat geen dag voorbij of je wordt geconfronteerd met geschiedenis. Niet alleen met die van gisteren, maar ook met geb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Revista Vea y Lea, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • De encyclopedie van de 20ste eeuw
  • www.wikipedia.org
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 15-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.