Roemenië, geschiedenis

Roemenië, geschiedenis Het land Roemenië ligt in een streek waar restanten zijn gevonden van de Neanderthaler. Het is dus en gebied waarvan bekend is dat er al heel lang bewoning moet zijn geweest. Pas in wordt de naam Roemenië voor het eerst genoemd, het is koning Alexander I die staten verenigd onder deze naam. Inmiddels is de monarchie opgeheven en heeft het land een president.

Algemeen

Roemenië is een land dat ligt in het zuidoosten van Europa. Het land heeft vele buurlanden, namelijk de Oekraïne in het Noorden en Zuiden, Moldavië in het noordoosten, Bulgarije in het zuiden, Servië in het zuidwesten en Hongarije in het noordwesten. Aan de oostkust ligt de Zwarte zee.

Bijna 3.200 km van de grenslijnen bestaat uit water: De Donau, de Tisza, De Prut en de Zwarte zee. Het land zelf heeft een oppervlakte van 238.391 km², de hoofdstad is Boekarest en er wonen ruim 22.000.000 mensen.

Mihai Viteazul / Bron: Aegidius Sadeler, Wikimedia Commons (Publiek domein)Mihai Viteazul / Bron: Aegidius Sadeler, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Geschiedenis tot aan de 16e eeuw

  • Bewezen is dat in de Karpaten, het gebied waar ook Roemenië valt, al mensen hebben geleefd in de periode van 1.000.000 tot 100.000 jaar v.Chr. Ook zijn er overblijfselen gevonden van de Neanderthaler.
  • De eerste geschriften over de geschiedenis van Roemenië zijn ongeveer 2700 jaar oud. Het zijn de Griekse handelaars die langs de Zwarte zee nederzettingen, en bijbehorende havens, stichtten. Uit deze periode zijn Histria, Mangalia en Tomis (dat heet nu Constanta) ontstaan.
  • In 514 v.Chr. wordt er door Herodotus de Geto-Daciërs beschreven, zij bevinden zich in het noorden, tussen de Karpaten, Donau en Zwarte Zee.
  • Uit ongeveer 100 jaar na de aanvang van onze jaartelling zijn er archeologische vondsten gedaan die een bloeiende periode van een zowel sociaal als politiek leven laten zien. Waarschijnlijk stonden de bewoners in deze periode onder leiding van Decebal.
  • Ongeveer 100 jaar later overwinnen de Romeinen de Daciërs, welke zij in de 3e eeuw weer verlaten. De taal die de bevolking op dat moment spreekt, is het beginsel geweest van de huidige Roemeense taal.
  • In Transsylvanië vestigen zich in de 12e eeuw de Saksen, kolonisten die veelal behoorden tot de Lutheriaanse kerk.
  • In de 13e eeuw zijn het heel veel Hongaarse nederzettingen die vooral in Transsylvanië verrijzen, waarbij de Hongaarse leiders veel Duitsers om hulp vragen. Bijna alle dorpen, steden en nederzettingen hebben 2 namen, een Roemeense en een Hongaarse of Duitse naam.
  • In de 14e eeuw, rond 1320, wordt Walachije gesticht, een staat ten zuiden van de Karpaten
  • Moldavië, ten zuiden oosten van de Karpaten, wordt in 1359 gesticht. Zowel Walachije als Moldavië boden felle weerstand, onder leiding van Vlad Tepeş aan de oprukkende Turken. Deze Vlad is beter bekend onder de naam Dracula.

Geschiedenis vanaf de 16e eeuw

  • Vanaf de 16e eeuw heeft Roemenië bijna 3 eeuwen onder beheer van de Turken gestaan.
  • In 1600 vindt de oprichting plaats van de vereniging van de drie Roemeense provincies, onder leiding van de toenmalige vorst Mihai Viteazul, oftewel Michiel de Dappere.
  • In 1848 ontstaat een democratische revolutie onder leiding van Balcescu en Avram Iancu.
  • In januari 1859 wordt Alexander I. Cuza koning van Moldavië en in februari koning van Walachije.
  • In 1860 vindt de Franse Revolutie plaats, de invloed hiervan ontketend een versmelting van de prinsdommen van Roemenië en in 1862 verenigd Alexander deze twee staten onder de naam Roemenië
  • In 1866 wordt Carol I koning
  • In 1885 scheidt de Roemeens Orthodoxe Kerk zich af van de Griekse Orthodoxe Kerk
  • Gedurende de 1e Wereldoorlog kiest koning Ferdinand I, de kant van Frankrijk en Engeland, na het einde van deze oorlog komt Transylvanië los van Oostenrijk.
  • In 1927 is het Carol II die koning wordt
  • Hij ontbindt in 1938 het parlement, waarna hij als dictator de macht verder in handen houdt.
  • In 1940 doet hij abdicatie ten gunst van zijn zoon Mihai, die dan nog minderjarig is. Mihai werkt samen met generaal Antonesco en er wordt een verbond gesloten met Duitsland. Gevolg, een oorlog met de Sovjet Unie.
  • In 1944 wordt plotseling de kant van de geallieerden gekozen, de Duitsers verdreven en de kant van Rusland gekozen.
  • Vanaf 1947 was Roemenië een vazalstraat van de Sovjet Unie. De monarchie definitief afgeschaft. De communisten arresteren duizenden mensen, waarvan velen in de gevangenis belanden, anderen moeten onder andere het Heldenkanaal graven, waarbij veel doden vallen.
  • In 1974 kwam Nicolae Ceausecu aan de macht. Onder zijn leiding industrialiseert het land. Hij ontruimt hele dorpen die hij voor de ontwikkeling van het platteland geheel afbreekt. Hij bouwt in de hoofdstad het Volkspaleis en hij wilde grote gezinnen voor een machtig Roemeens volk.
  • In 1989 wordt deze dictator gearresteerd, na een schijnproces werden hij en zijn vrouw geëxecuteerd. Dit is allemaal gefilmd om de wereld het bewijs te kunnen leveren.
  • Het “vrije” Roemenië krijgt Iliescu als leider, een oud communist. Onder zijn leiding wordt in 1991 de opstand van de mijnwerkers uit Târgu Jui bloedig neergeslagen.
  • In 1996 wordt de rechtse Constantinescu de leider en het land sluit zich aan bij de NAVO.
  • Iliescu komt nog eenmaal terug als leider, in 2000.
  • Aan het eind van 2004 wordt Basescu tot president gekozen. Hij is de oud burgemeester van de Hoofdstad.
  • Sinds 1 januari 2007 is Roemenië lid van de Europese Unie
© 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op Wintersport in RoemeniëGoedkoop op wintersport dat kan in Roemenië. Roemenië is een van landen waar je echt spotgoedkoop op wintersport kunt. D…
Roemenië, Boekarest en het paleis van het VolkRoemenië, Boekarest en het paleis van het VolkBoekarest is een stad die bijna 550 jaar oud is. Er gaat een legende over de stichting van de stad, maar historisch gezi…
Roemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië, ook wel klein Parijs genoemdRoemenië is een land in Europa. Het land ligt aan de zwarte zee en grenst tevens aan de landen Bulgarije, Servië, Hongar…
Roemenië: wintersport, voetbal, armoe, werk, misdaad?Roemenië: wintersport, voetbal, armoe, werk, misdaad?Roemenië en de Roemenen: wat weten we van dit land en zijn bewoners? Wintersporters weten misschien dat je in Roemenië v…

De kastanjeboom van Anne FrankHet dagboek van Anne Frank hebben haar gemaakt tot een “legende”. Dat wij haar na de oorlog nooit meer in levende lijve…
Ethiopië, geschiedenis van de bijbel t/m de twintigste eeuwEen arm land, met het grootste aantal AIDS wezen van de Wereld, maar wel een land in opkomst. Dit is Ethiopië, een land…
Bronnen en referenties
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 18-11-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.