Het jaar 1902 - een overzicht

Het jaar 1902 - een overzicht In het begin van de 20ste eeuw is er heel wat optimisme. Het leven is niet meer zo hard als voorheen en er worden tal van dingen uitgevonden om alles wat aangenamer te maken. De mensen moeten nog steeds heel hard werken, maar hun huizen krijgen stilaan wat meer comfort. Ook het vervoer ontwikkelt zich steeds verder zodat er makkelijker gereisd kan worden. Er loert echter gevaar om de hoek waar de mensen in deze fase van de 20ste eeuw nog geen zicht op hebben.

Art nouveau

In Parijs is er in 1902 een tentoonstelling rond moderne kunst, die de Fransen 'Art nouveau' noemen. Dit is een nieuwe stijl die stilaan furore begint te kennen in allerlei takken van de kunst. Binnen dit genre wordt er vooral gewerkt met heel wat krullen en organische vormen. Dit wordt niet alleen toegepast op voorwerpen, maar ook in de architectuur, in juwelencollecties en zoveel meer. De lampen van Louis Tiffany zijn dan ook heel erg in trek in de moderne interieurs van de 20ste eeuw.

Nieuwe elementen in de filmwereld

De Franse cineast Georges Méliès maakt in 1902 de film 'De reis naar de maan' en gebruikt daarvoor heel wat gesofisticeerde nieuwe technieken. Dit genre kunst maakt stilaan zijn opmars in het begin van de 20ste eeuw, maar er is natuurlijk niet zoveel geld zoals dat nu het geval is. Deze prent koste 10.000 Franse frank en dat was voor die tijd een recordbedrag. Het verhaal handelt over zes geleerden die de maan bezoeken, maar die daar gevangen worden genomen door buitenaardse wezens. 'De reis naar de maan' is gebaseerd op een novelle van Jules Verne.

Ramp op Martinique

St.-Pierre - de hoofdstad van Martinique - werd in 1902 na de uitbarsting van de Mont Pelée bedolven door een gloeiend gas. Er kwamen 30.000 mensen om en het verhaal vertelt dat enkel een dronkenlap de natuurramp overleefde. Hij moest immers zijn roes in een cel uitslapen en dat werd meteen ook zijn redding. De haven werd zo snel omsloten dat er voor de rest van de bevolking geen ontkomen meer aan was.

Einde van de Boerenoorlog

Op 1 juni 1902 wordt er door de Afrikaanse boeren een Vredesgedrag getekend. De oorlog brak uit nadat Afrikaanse boerenstaten de buitenlanders geen politieke rechten verleenden. Ze wilden immers hun goudmijnen vrijwaren. Vanaf nu moeten ze echter toegeven aan de Britse kroon en het Europese gezag erkennen. De Afrikaanse boeren doen dit echter niet zomaar. In ruil krijgen ze een pak geld waardoor ze hun boerderijen opnieuw kunnen opbouwen en eventueel uitbreiden. Hun voorraden worden ook opnieuw aangelegd door de Britten.

De geboorte van Tedde

De teddybeer moet vandaag de dag misschien aan wat populariteit inboeten, maar het is dan ook een heel oud stuk speelgoed. De beer bestaat immers sinds het begin van de 20ste eeuw. Toen werd de Amerikaanse president Theodore 'Teddy' Roosevelt in een strip afgebeeld terwijl hij weigerde een babybeer neer te schieten. Na de publicatie van deze tekeningen beginnen de speelgoedfabrikanten aan een pluchen versie van de beer.

Andere gebeurtenissen op een rijtje

MaandGebeurtenis
Januari Het Chinese keizerlijke hof keert terug naar de hoofdstad Peking na het neerslaan van de Bokseropstand
Japan en Groot-Brittannië tekenen een alliantieverdrag waardoor Japan voor het eerst als gelijkwaardige partner wordt erkend
FebruariAmerikaanse artsen ontdekken dat gele koorts wordt overgedragen door een mug
MaartDe Brit Conan Doyle brengt een nieuw verhaal over Sherlock Holmes uit, namelijk 'The Hound of the Baskervilles'
AprilPierre en Marie Curie ontdekken radium in hun Parijse laboratorium
Rusland en China komen overeen dat Mantsjoerije opnieuw bij China hoort. Er wordt een verdrag in Peking ondertekend om dit te bevestigen
De Franse filmproducent Charles Pathé opent een nieuwe studio in Vincennes. Dit is een plaatsje bij Parijs
De inwoners van de VS, Duitsland en Groot-Brittannië kunnen - dankzij de laatste wilsbeschikking van Cecil Rhodes - een beurs krijgen om aan de universiteit van Oxford te gaan studeren
MeiDe Amerikaanse uitvinder Thomas Edison ontwikkelt een krachtige, maar erg lichte batterij
JuniDe Amerikaanse president Roosevelt heeft 40 miljoen dollar uit om een kanaal aan te leggen doorheen de landengte van Panama
Renault wint alle prijzen in de eerste autorace tussen Parijs en Wenen
JuliDe klokkentoren van de San Marcokathedraal in Venetië is 1000 jaar oud en wereldberoemd. In juli 1902 stort ze echter in bij een veiligheidsinspectie
Duitse geleerden nemen een patent op barbituurzuur. Dit middel wordt gebruikt bij de productie van slaappillen
AugustusEdward VII wordt op 60-jarige leeftijd gekroond tot koning van Engeland en dit in de Londense Westminster Abbey. De man heeft echter een slechte gezondheid
De kroning is een inspiratiebron voor de cineast Méliès. Hij maakt immers een film over deze Britse gebeurtenis
SeptemberEmile Zola sterft op 62-jarige leeftijd door verstikking. Hij was de auteur van onder andere 'Germinal' en 'L'Assommoir'
In de VS wordt een patent gegeven aan de uitvinders van rayon wat we ook wel kunstzijde noemen
De Belgische koningin Maria-Hendrika sterft in Spa op 66-jarige leeftijd. Zij was de gemalin van Leopold II
NovemberDe Duitse kanonnenfabrikant Friedrich Alfred Krupp pleegt zelfmoord en wordt opgevolgd door zijn vrouw Bertha
In Brussel wordt er een aanslag gepleegd op koning Leopold II. De vorst blijft echter ongedeerd
De Italiaanse tenor Enrico Caruso verkoopt meer dan 1 miljoen exemplaren van zijn eerste plaat
DecemberHet museum voor Schone Kunsten in Gent aan het Citadelpark wordt geopend
Ronald Ross is een majoor die de Nobelprijs ontvangt en dit voor zijn onderzoek naar malaria
© 2013 - 2024 Gietje711, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Teddybeer, onze intiemste vriendDe Teddybeer is wellicht de populairste en meest universele van alle knuffels. Wie is hij en wat doen we er mee?
Speelgoed, vroeger en nuSpeelgoed is niet alleen leuk om mee te spleen, maar vaak is het nog leerzaam ook. Zo leert een kind dat met blokken tor…
Margarete Steiff (1847-1909, "moeder" van de teddybeer)Margarete Steiff (1847-1909, "moeder" van de teddybeer)De teddybeer kan met recht de beroemdste knuffel aller tijden worden genoemd. Wie is er niet groot mee geworden? Wat de…

Het jaar 1903 - een overzichtHet jaar 1903 kan gerust bestempeld worden als het jaar voor de vrouwen. Marie Curie wint niet alleen als eerste de Nobe…
Langgevelboerderij en vierkantshoeve geen vergane glorieLanggevelboerderij en vierkantshoeve geen vergane glorieDe types van oude boerderijgebouwen onderscheiden zich vaak van streek tot streek. Twee veel voorkomende oude modellen v…
Bronnen en referenties
Gietje711 (128 artikelen)
Gepubliceerd: 05-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.