De kruistochten in de middeleeuwen

De kruistochten in de middeleeuwen In de middeleeuwen zijn er verschillende kruistochten geweest. De eerste vindt plaats in de elfde eeuw. Inzet van deze eerste tocht is Jeruzalem, een stad die heilig is voor zowel christenen als moslims. In de twee eeuwen daarna vinden steeds nieuwe kruistochten plaats, waarbij veel kruisvaarders ofwel onderweg de dood vinden door alle ontberingen ofwel in de strijd omkomen.

Het begin van de kruistochten

Het jaar 1095: Alexius I Comnemus is sinds 1081 keizer van het Byzantijnse rijk. Hij is de leider van de oosters-orthodoxe christenen die zich hebben afgescheiden van de katholieke kerk in Rome. Constantinopel (nu Istanbul) is de hoofdstad van het Byzantijnse rijk. De laatste jaren heeft het rijk al veel grond verloren aan moslims. De moslims leveren ook onderling strijd: de sjiieten vinden dat alleen afstammelingen van Mohammeds dochter Fatima aanvoerder van de moslims kunnen zijn, de soennieten vinden dat elke moslim dat kan. Alexius ziet zijn kans schoon; door de problemen tussen de moslims onderling kan hij ze misschien verslaan en zijn rijk weer wat uitbreiden. Met dit idee gaat hij naar paus Urbanus II in Rome. Urbanus ziet dit wel zitten. Hij hoopt hierdoor meer invloed te krijgen op de oosterse orthodoxen. Daarnaast wil hij Jeruzalem terug veroveren, dat sinds 638 in handen van de Arabieren is. Nadat de Arabieren Jeruzalem veroverden, waren naast de moslims de christenen en de joden altijd welkom in Jeruzalem, dat voor alledrie de religies een belangrijke plek is. De laatste jaren is dit echter veranderd, de sfeer is grimmiger geworden en sinds 1095 zijn christenen helemaal niet meer welkom in Jeruzalem.

De volkskruistocht

De paus roept alle christenen op Jeruzalem te bevrijden. Hij belooft dat de zonden van iedereen die deelneemt vergeven zullen worden. De christenen in de middeleeuwen hechten hier heel veel waarde aan. Elke christen is bang dat hij na zijn dood in de hel terecht zal komen. Vele christenen verzamelen zich vervolgens voor de poorten van Constantinopel. Zo begint de Volkskruistocht, bestaande uit een ongeorganiseerd boerenleger onder leiding van Peter van Amiens (‘de Kluizenaar’). Plunderend gaan zij op weg, onderweg vele vijanden makend. Alexius is zeker niet blij met dit ‘zootje ongeregeld’. Hij probeert het leger uit zijn stad te houden en laat ze snel verder trekken richting Jeruzalem. Bij de stad Nicea in Turkije wordt het boerenleger binnen de kortste keren verslagen door de moslims.

De eerste kruistocht

Ondertussen hebben vele echte ridders met knechten en andere christenen zich ook verzameld voor de strijd. Peter van Amiens is één van de weinigen die niet gedood is in de strijd met de moslims. Hij sluit zich aan bij het veel beter georganiseerde leger dat waarschijnlijk bestond uit ongeveer 100.000 mensen. In 1096 begint hiermee de eerste kruistocht. Onderweg sterven veel mensen, anderen keren om. In 1097 zijn er waarschijnlijk nog zo’n 60.000 christenen over. Zij veroveren Nicea. In juni 1099 komen ze bij Jeruzalem aan. Met hulp van een vloot uit Genua lukt het de christenen om Jeruzalem in te nemen. Na het verslaan van nog een groep moslimstrijders van buiten de stad, blijven een aantal ridders en soldaten achter in Jeruzalem om het te beschermen. De rest kan naar huis, de kruistocht is geslaagd.
In de jaren die volgen, zullen echter nog meerdere kruistochten volgen.

De tweede kruistocht

In 1144 nemen moslims Edessa in. Edessa is een kruisvaardersstaat in een deel van wat nu Turkije en Syrië is. Daarop volgt bij de christenen een oproep voor een nieuwe kruistocht om Edessa weer terug te veroveren. In 1147 begint zo de tweede kruistocht met vooral Franse en Duitse troepen. Deze worden in 1148 bij Damascus verslagen.

De derde kruistocht

In 1187 wordt Jeruzalem heroverd door de moslims met als aanvoerder Saladin, die een zeer belangrijk moslimleider was. Er vindt een oproep plaats voor de derde kruistocht, om opnieuw Jeruzalem te veroveren. Deze begint in 1189 onder leiding van Richard I van Engeland, Filips II van Frankrijk en Frederik I Barbarossa van het Heilige Roomse Rijk. In 1191 slagen zij erin de stad Akko in Palestina te veroveren. In 1192 eindigt de derde kruistocht. Er wordt een afspraak gemaakt dat pelgrims naar Jeruzalem mogen komen.

De vierde kruistocht

In 1198 wordt toch weer opgeroepen tot een kruistocht. Deze vierde kruistocht gaat van start in 1202. In 1204 plunderen en veroveren de kruisvaarders Constantinopel. Jeruzalem wordt niet veroverd, en zo komt ook deze kruistocht tot een einde.

De kinderkruistocht

In 1212 vindt de kinderkruistocht plaats. Een groep kinderen uit Duitsland en een groep uit Frankrijk reist naar het Heilige Land. In totaal nemen zo’n 50.000 kinderen deel aan deze tocht. Ze stranden bij Genua in Italië. Onderweg sterven verscheidene kinderen, en velen worden in Noord-Afrika verkocht als slaaf.

De vijfde kruistocht

In 1215 is er een nieuwe oproep en in 1217 begint de vijfde kruistocht. De kruisvaarders raken in oorlog met de sultan van Egypte. Daardoor komt de vijfde kruistocht in 1221 niet verder van Damietta, Egypte.

De zesde kruistocht

De zesde kruistocht vindt plaats van 1227 tot 1229. Uiteindelijk wordt er een verdrag getekend, waarin staat dat de moslims Jeruzalem afstaan. De christenen hebben eindelijk weer de macht over Jeruzalem in handen.

De zevende kruistocht

In 1244 nemen de moslims Jeruzalem weer in. Daarop volgt opnieuw een oproep tot een kruistocht. De zevende kruistocht begint in 1248 onder leiding van Lodewijk IX van Frankrijk. In 1249 eindigt ook deze kruistocht. De kruisvaarders lijden een nederlaag bij El-Mansoera in Egypte.

De achtste kruistocht

In de jaren tussen 1263 en 1268 veroveren moslims Antiochië, Haifa en Bethlehem. Een nieuwe kruistocht wordt opgezet om de moslims te stoppen. In 1267 gaat de achtste kruistocht van start, opnieuw onder leiding van Lodewijk IX. Door de pest sterven vele kruisvaarders. Ook Lodewijk IX sterft in Tunis, Tunesië, aan de pest. Zo komt ook de achtste kruistocht tot een einde.
Een paar jaar later vindt nog een oproep tot een kruistocht plaats, maar de animo om aan weer een kruistocht deel te nemen is er niet meer. Een negende kruistocht zal dan ook niet plaatsvinden. In 1291 wordt Akko, de laatste kruisvaardersstaat, ook door moslims ingenomen.
© 2013 - 2025 Muser, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruistochten en de geschiedenis ervanKruistochten zijn militaire campagnes die plaatsvonden tijdens de 11e eeuw, 12e eeuw en 13e eeuw. Deze kruistochten ware…
Kruistochten als rechtvaardige oorlogenKruistochten als rechtvaardige oorlogenDe kruistochten die door de Christenen werden gehouden waren bedoeld om Jeruzalem, als heiligste plaats in het christend…
Kruistochten: oorzaak, verloop en gevolgKruistochten: oorzaak, verloop en gevolgIn 1095 vernam de Byzantijnse keizer dat er ontelbare aantallen barbaren in aantocht waren. Hij wist dat ze dapper waren…
De kruistochten: waarom en wanneer vonden ze plaats?De kruistochten zijn een bekend thema uit de middeleeuwen, maar wat gebeurde er precies? En wat waren de redenen dat de…

De rendierjagersDe rendierjagersZo'n 15.000 jaar geleden leefde er in West-Europa een volk op de toen nog koude vlakten. Dit waren de rendierjagers. Ze…
Het rijk van de KhmersHet rijk van de KhmersIn de negende eeuw ontwikkelde zich een nieuw rijk, genaamd het Khmer-rijk. Dit rijk bevond zich in wat nu Zuidoost-Azië…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tihanyitom, Pixabay
  • Wereldgeschiedenis. ISBN: 1-40543-438-4
  • Quest Historie, nr 3-2012
Muser (103 artikelen)
Laatste update: 28-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.