Het beruchtste criminele stel: Bonnie en Clyde

Het beruchtste criminele stel: Bonnie en Clyde Bonnie en Clyde, wie heeft nou niet van deze namen gehoord? Al is het alleen al omdat er films over zijn gemaakt en er liedjes gebaseerd zijn op dit stel. Dit stel heeft echt bestaan en is niet voor niks zo berucht. Er staan namelijk heel wat ernstige misdaden op de namen van deze Romeo en Julia. Zij waren jaren lang de politie te slim af en waren echt trots op hun prestaties. Ze bleken echt voor elkaar gemaakt te zijn.
Bron: One of the Barrow gang, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: One of the Barrow gang, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wie zijn Bonnie en Clyde precies?

Bonnie Parker en Clyde Barrow waren een stelletje uit Amerika. Bonnie was een kleine vrouw (ongeveer 1,50 meter lang) en geboren in 1910 in Rowena, Texas. Ze was een goede studente op de middelbare school. Haar vader overleed toen ze nog een kind was en voordat ze Clyde had ontmoet, was ze op 16-jarige leeftijd al getrouwd. Clyde, geboren in 1909, was een man van rond de 1,70 meter lang en werd door vele vrouwen aantrekkelijk gevonden. Ze leerden elkaar kennen tijdens een bezoek aan een gezamelijke vriend in het jaar 1930. In die tijd was Bonnie 19 jaar oud en nog getrouwd met een man die gevangen zat wegens moord. Clyde was in die tijd 21 jaar en vrijgezel. Beide waren ze opgegroeid op het Amerikaanse platteland in armoede en in die tijd was er sprake van een economische malaise. Het was liefde op het eerste gezicht. In de loop van de tijd leerden Bonnie en Clyde elkaar goed kennen en werden criminele activiteiten hun gezamelijke hobby. Zij waren niet getrouwd (wat wel vaak gedacht wordt), maar hadden een langdurige relatie met elkaar.

Wat heeft het stel precies gedaan?

Het begon in 1930 toen Clyde opgepakt werd door de politie voor zijn voorgaande misdaden. Hij kwam gevangen te zitten in Waco County. Clyde zou een erge straf krijgen, omdat het al de derde keer was dat hij opgepakt was. Volgens hem was zijn enige uitweg: ontsnappen. Bonnie aarzelde niet om hem te helpen en smokkelde een geweer de gevangenis binnen tijdens haar bezoek aan haar geliefde. Met dat geweer lukte het Clyde en zijn celgenoot om te ontsnappen uit de gevangenis. Een andere misdaad in het begin van hun criminele carrière was wanneer Clyde indruk probeerde te maken op zijn vriendin Bonnie. Hij sloeg een lokale kruidenier neer om er vervolgens met het geld er vandoor te gaan. Het stel werd echter niet gepakt door de politie en was dus voortdurend op de vlucht.

Bonnie en Clyde hadden in de loop van hun criminele carrière auto’s gestolen, ingebroken, banken beroofd en mensen ontvoerd (waaronder het hoofd van de politie). Tevens had het stel 13 mensen vermoord, waaronder politieagenten. De moorden waren meestal niet persoonlijk van aard. Deze misdaden pleegden ze in verschillende staten, zoals Texas en Missouri. De misdaden pleegden ze echter niet altijd alleen met zijn tweeën. Later in het jaar 1932 reisden Bonnie en Clyde rond met een jonge schutter, genaamd Raymond Hamilton. Een paar maanden later werd hij vervangen door William Daniel Jones. In 1933 kwam Ivan Barrow (de broer van Clyde) vrij uit de gevangenis en sloot samen met zijn vrouw Blanche aan bij de groep. Deze criminele groep ("Barrow's Gang") bestond nu uit vijf personen en pleegden samen vele zeer gewaagde (bank)overvallen. Later in het jaar werden William en Blanche opgepakt en Ivan overleed aan zijn verwondingen tijdens een politie-achtervolging. Onderwijl ontsnapten Bonnie en Clyde en gingen samen verder met de criminele activiteiten. Bijvoorbeeld in januari 1934 hielpen Bonnie en Clyde vijf gevangenen -waaronder Raymond Hamilton- met het ontsnappen uit de gevangenis. Hierbij schoot het stel een aantal gevangenisbewakers neer met automatische geweren.

Bonnie en Clyde waren zeer trots op hun misdaden en lieten dit ook aan iedereen weten. Ze stuurden zelf foto’s en gedichten over hun misdaden naar de pers en stonden daardoor regelmatig in de kranten. Ook lieten ze de politie regelmatig een camera na in hun vluchtauto’s die ze ergens hadden achtergelaten. In de camera zat altijd nog het fotorolletje waarop foto’s van Bonnie en Clyde stonden, geposeerd met wapens en waar ze samen zeer verliefd op stonden. Ze waren erg toegewijd aan elkaar, zo erg dat ze zelfs elkaars leven keer op keer riskeerden om het leven van de ander te redden.

Bron: Greyloch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Bron: Greyloch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Hoe is het met Bonnie en Clyde afgelopen?

Op 23 mei 1934 kwamen Bonnie en Clyde terecht in een hinderlaag van de politie van Louisiana en Texas. De politie zat verstopt in de bosjes waarlangs Bonnie en Clyde in hun beige Ford reden. Hoewel zij zelf goed bewapend waren, werd de hinderlaag uiteindelijk hun dood. Het stel kreeg geen eens de kans om naar hun wapens te grijpen, omdat zij en hun auto door een regen aan kogels werden geraakt. Dit gebeurde allemaal op klaarlichte dag. Op de plaats van de hinderlaag (Bienville Parish, Louisiana) staat nu een gedenkteken. Hun wapens zijn op een veiling geveild en de auto met kogelgaten staat tentoongesteld in een museum (zie foto). Hun verhaal is verfilmd in 1967, waardoor bijna iedereen het stel en hun misdaden kent.

Lees verder

© 2013 - 2024 Sharonaudrey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het GevangenendilemmaHet GevangenendilemmaHet gevangenendilemma is een spelvorm waarbij twee spelers of partijen de keuze hebben uit twee strategieën. Met deze ke…
recensieMedeplichtig van Nicci French: boekrecensieMedeplichtig van het schrijversduo Nicci French is een spannende thriller zoals we van het echtpaar gewend zijn. In dit…
Clyde Best kon best een beetje voetballenClyde Best kon best een beetje voetballenIn Nederland kennen we Clyde Best omdat hij altijd prominent in het rijtje ‘mislukte spitsen van Feyenoord’ voorkomt. Va…
Eve Duncan door Iris JohansenEve Duncan door Iris JohansenEve Duncan is een karakter verzonnen door de Amerikaanse schrijfster Iris Johansen. Deze schrijfster heeft een hele seri…

Snelle uitvinding: de fietsSnelle uitvinding: de fietsIn Nederland heeft een groot deel van de bevolking er één, of zelfs meer dan één: een fiets. De ontwikkeling hiervan beg…
Hunebedden in Drenthe maar ook wereldwijdHunebedden in Drenthe maar ook wereldwijdEen hunebed is een prehistorische grafkamer opgebouwd uit grote stenen. De overledenen werden in een gestrekte of zitten…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bonnie_en_Clyde
  • http://publicdomainclip-art.blogspot.nl/2006/03/womens-history-month-bonnie-parker.html
  • Afbeelding bron 1: One of the Barrow gang, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Greyloch, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Sharonaudrey (24 artikelen)
Laatste update: 08-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.