Zwitserland, Basel tweede stad van het land

Eén van de voetbalsteden tijdens het Euro 2008 is Basel. Deze op één na grootste stad van Zwitserland heeft nog veel meer te bieden dan alleen voetbal. Zo is het de enige havenplaats van het land, is het beroemd om zijn farmacie. Het is een stad met heel veel musea naast ruines van een voormalige stad.

Algemeen

Basel behoort tot het kanton van Bern. Dit kanton is het op één na grootste kanton van het land, met ongeveer 6.000 km². De stad Basel, de enige havenstad van Zwitserland, ligt op het drielandenpunt van Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Bij Basel bereikt de Rijn het punt dat het bevaarbaar wordt.

De stad, die door de Rijn in tweeën wordt gedeeld, heeft een inwoners aantal van ruim 200.000 mensen. Basel heeft een vliegveld, alleen dat ligt in Frankrijk, en wordt gedeeld met Mullhouse (Frankrijk) en Freiburg (Duitsland).

In dit artikel staat eerst de bezienswaardigheden van de stad beschreven, en als laatste onderwerp de geschiedenis van de stad.

Bezienswaardigheden

De Spalentor

Dit is een gotische poort die in de Altstad staat en toegang geeft tot de Spalenvorstadt. Dit is een smalle steeg met kleine huisjes met luiken. De poort dateert uit 1370 en behoorde ooit tot de verdedigingsmuren van de stad. De toren heeft een aantal kanteeltorens rond een centraal vierkant met een puntdak. De poort draagt het wapen van de stad.

De universteit

Deze universiteit is de oudste van het hele land, gebouwd in 1460. Aan deze universiteit waren ooit verbonden:
 • De Rotterdamse humanist Erasmus
 • De arts Paracelsus
 • De wiskundige Jakob Bernoulli
 • De filosoof Friedrich Nietzsche
 • De filosoof Karl Jaspers

In 1946 werd een nieuw gebouw in gebruik genomen. De ingang is versierd met mozaïken van de oprichters (paus Pius II), in de hoofdhal zijn gebrandschilderde ramen te vinden.

De kathedraal

Rode muren en geschakeerd dak, de enorme kathedraal van Basel staat op de plaats van een kerk die in de 8e eeuw is gebouwd. De bouw van de kathedraal begon in de 12e eeuw. Door de aardbeving van 1356 werd de kerk zwaar beschadigd. Hij werd herbouwd in gotische stijl, terwijl delen van de beschadigde kerk in de structuur werden verwerkt. Door de reformatie in de 16e eeuw werden bijna alle versieringen en meubilering weg gehaald. Het gebrandschilderde glas dateert vanuit de 19e eeuw.

Het hoofdportaal van de kerk wordt versierd door beelden van keizer Hendrik II (met in zijn hand de kerk op schaal) en zijn vrouw Kunigunde. Beiden waren de beschermheiligen van Basel.

Augusta Raurica

Ongeveer 15 km ten oosten van Basel liggen ruïnes van de voormalige Romeinse stad Augusta Raurica. Een stad die gelijktijdig met Basel is gesticht, en die op zijn hoogtepunt ruim 20.000 inwoners heeft geteld. De stad werd in 260 verwoest door Germanen, maar is de oudste archeologische vondst ten noorden van de Alpen. In het bijbehorende museum zijn kunst- en gebruiksvoorwerpen te vinden. Ook is er een volledig ingericht Romeins woonhuis nagebouwd.

Musea

Basel wordt omschreven als een cultuurstad, er zijn maar liefst 39 musea te vinden. Enkele van deze zijn:
 • Kunsthalle; een museum met wisselende exposities moderne kunst. Voor de Kunsthalle staat een fontein met kunstwerken van Jean Tinguely.
 • Historisch museum; in de voormalige Barfüsserkirche is dit museum gevestigd. Het heeft een collectie die gebaseerd is op de geschiedenis van de stad. De nadruk wordt gelegd op de Kelten en de Middeleeuwen.
 • Jüdisches Museum der Schweiz; met een collectie over het Jodendom in het algemeen, met een nadruk op de Joodse gemeenschap in Basel. De collectie gaat terug tot in de 13e eeuw, onder andere stukken van religieuze feesten en typische Joodse gebruiken.
 • Puppenhausmuseum; hier zijn meer dan 6.000 stukken te vinden op 4 etages. De voorwerpen dateren van eind 19e eeuw tot begin 20e eeuw. Alle poppenhuizen en miniatuurwinkeltjes zijn versierd en gemeubileerd. Ook is hier mechanische speelgoed en teddyberen te bewonderen.
 • Pharmaziehistorisches Museum; natuurlijk gewijd aan de historie van de medicinale chemie. Er zijn instrumenten en medicijnen vanuit apotheken te bewonderen, alsmede traditionele medicijnen vanuit Afrika.

Stadion van Basil ligt langs de snelwegStadion van Basil ligt langs de snelweg

Voetbal stadion

Tijdens het Euro 2008 voetbaltoernooi wordt de openingswedstrijd gespeeld in het St.Jacob Park van Basel. Dit stadion is de thuisbasis voor de FC Bazel. Speciaal voor dit toernooi wordt de toeschouwerscapaciteit uitgebreid tot 42.500 plaatsen.

Het stadion dateert uit 1964, maar wordt voor dit toernooi verbouwd. De architecten zijn Herzog & de Meuron (dezelfde als van het Allianz stadion in München). De bijnaam voor het stadion is “Joggeli”.

In het stadion worden, naast de openingswedstrijd, 3 groepswedstrijden, 2 kwartfinales en 1 halve finale gespeeld. Namelijk op 7, 11 en 15 juni worden de groepswedstrijden gespeeld door Zwitserland, Tsjechië, Turkije en Portugal. De kwarfinales vinden plaats op 19 en 21 juni en de halve finale op 25 juni.

Geschiedenis Basel

 • In 44 v.chr. is het een Romeinse nederzetting met de naam Basilia.
 • In 740 wordt Basel een bisschopsstad
 • In 917 sloeg de bloeiende stad een aanval van de Hunnen af.
 • In de 11e eeuw werd Basel ingelijfd bij het Germaanse Rijk.
 • In 1225 wordt onder leiding van bisschop Heinrich II von Thun een brug over de Rijn gebouwd, diwas de voorganger van de huidige Mitteler brucke.
 • Halverwege de 14e eeuw woedt er een pestepidemie in Europa. Basel wordt ook getroffen en er sterven bijna 15.000 inwoners. Een paar jaar eerder vond een zware aardbeving plaats.
 • In de 16e en 17e eeuw kwamen veel protestanten naar Basel, ze kwamen uit Franktrijk, Italië en Vlaanderen.
 • In de 19e eeuw kwam de industrie op, waarbij veel gebruik werd gemaakt van de haven van Basel. Tot op heden verloopt de in- en export voor een groot deel via deze haven. De chemische- en farmaceutische industrie uit Basel behoren tot de wereld top.
© 2007 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Basel: enkele bezienswaardighedenBasel: enkele bezienswaardighedenBasel is een populaire stad in het noordwesten van Zwitserland. De stad ligt langs de Rijn op de Frans-Duitse grens. De…
Uitstapjes in BarcelonaBarcelona is een geweldige stad om naar toe te gaan. Het is een stad met veel verschillende uitstapjes. Waar moet je zek…
Wat te doen in Antwerpen: het schipperskwartier en eilandjeWat te doen in Antwerpen: het schipperskwartier en eilandjeHet schipperskwartier en het eilandje liggen beiden ten noorden van het historische centrum van Antwerpen. In deze twee…

Oostenrijk, Wenen de hoofdstadDe hoofdstad van Oostenrijk, Wenen, heeft heel veel te bieden. Natuurlijk de Spaanse rijschool, het slot Schönbrunn en n…
Zwitserland, Bern de hoofdstadDe bruisende stad Bern is beroemd om zijn beren. De legende van de stichting van de stad heeft ook te maken met een beer…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 19-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.