Zwitserland, Bern de hoofdstad

De bruisende stad Bern is beroemd om zijn beren. De legende van de stichting van de stad heeft ook te maken met een beer. Ruim 800 jaar geleden werd de stad gesticht. Albert Einstein verbleef graag in Bern. Tijdens het eindtoernooi van Euro 2008 zullen 3 wedstrijden van Oranje worden gespeeld in het stadion van Bern.

Algemeen

De hoofdstad van Zwitserland is Bern, het ligt in het noordwesten van het land. De stad heeft circa 130.000 inwoners, in het hele kanton Bern wonen 1.300.000 mensen.

Aan de naam van de stad “Bern” is een legende verbonden. Bern is namelijk een verbastering van Bär. Berchthold V, hertog von Zähringen, de stichter van de stad, doodde op deze plaats een beer. Dit is een reden waarom Bern nog steeds een berenkuil heeft. Echter er gaan stemmen op om een berenpark te maken, waar de beren vrijelijk kunnen rondlopen. Beren zijn in Bern een belangrijk element en ze zijn dus overal te zien en te koop, van pluche, hout, chocolade en zelfs in het wapen van de stad.

In dit artikel staat eerst de bezienswaardigheden van de stad beschreven, en als laatste onderwerp de geschiedenis van de stad.

Bezienswaardigheden

Algemeen

Bern is klein met een middeleeuwse binnenstad, vriendelijk en ietwat chic, maar wel toegankelijk. De binnenstad is zo mooi dat deze in 1983 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst. Een kenmerkend beeld zijn de vele fonteinen, vaak versierd met sprookjesfiguren, en booggalerijen. Er kan heerlijk gewandeld worden langs de Aare.

Kathedraal De Münster

De Münster, is de kathedraal van Bern, waarvan de bouw in 1421 is begonnen. De spits van de kathedraal was pas in 1893 klaar. Het is een monument van de late gotiek en het ligt midden in de oude stad. Zoals vroeger gewoon was, lopen hier nog steeds bijna alle straten naar de kathedraal. Om een mooi uitzicht over het stadshart te krijgen dienen ruim 340 treden beklommen te worden. Boven de ingang van de kerk is een driehoekige ruimte waar het Laatste Oordeel is uitgebeeld. Op deze afbeelding staan ruim 230 figuren.

De Marktgasse

De Marktgasse is de hoofdstraat van Bern. Aan het begin van deze straat staat de Zeitglockenturm, die dateert uit de 15e eeuw. Het is het belangrijkste monument van de stad. De nar luidt ieder uur de klokken, enkele minuten daarvoor komen de figuurtjes en beertjes in beweging en draaien ze naar buiten op het moment dat de klokken slaan. Deze toren is onder begeleiding te bezichtigen. De straat zelf bestaat uit 17e en 18e eeuwse woningen en straalt in zijn kleur en historie. Onder andere door de vlaggen aan de gevels van de huizen.

In deze straat staat ook de voormalige zeer kleine woning van Einstein, wat heden ten dage een museum is met onder andere zijn werktafel. Hier ontwikkelde hij zijn relativiteitstheorie.

Bundeshaus

Het net aan 100 jaar oude gebouw van het Zwitserse parlement. Het bouwwerk staat bovenop een klip boven de rivier de Aare. Bij het gebouw hoort een plein waar veel fonteinen en terrassen zijn. Het is mogelijk om via een rondleiding het gebouw te verkennen.

Gutenpark

Even buiten Bern ligt dit park met een schitterend uitzicht over de stad en omgeving. Ieder jaar, gedurende de zomermaanden, wordt een driedaags muziekfestival in de openlucht gehouden. Hier treden bekende en plaatselijke artiesten op, bekenden zoals onder andere:
 • Iggy Pop
 • Alanis Morissette
 • Jimmy Cliff

Musea

De stad kent verschillende musea, enkele hiervan zijn:
 • Historisches Museum; het kasteelachtige museum dateert uit 1894. Er zijn stijlkamers en klederdrachten te bewonderen naast archeologische vondsten uit andere werelddelen. Het museum beslaat 7 etages, dus terugkomen om alles te zien is zeker.
 • Naturhistorisches Museum: een museum waar Europa’s grootste collectie van opgezette dieren is te zien.
 • Zwitsers Alpen Museum; met natuurlijk als thema de Alpen. Erg aantrekkelijk voor kinderen.

Overige bezienswaardigheden

 • Kirchfeldbrücke, om zijn mooie uitzicht vanaf de brug
 • Het laatgotische Rathaus uit 1406
 • De berenkuil bij Hydeggbrücke waar vanaf de 15e eeuw beren leven
 • De overdekte wandelpromenades met zijn heerlijke winkels

Voetbalstadion

Ook in deze stad zal tijdens het Euro 2008 voetbaltoernooi worden gespeeld, in ieder geval de 3 groepswedstrijden van Oranje. De trekking voor de wedstrijden heeft plaatsgevonden op 2 december 2007. Er wordt gespeeld in het Bern Wankdorf Stadion op 9, 13 en 17 juni. De tegenstanders van Oranje zijn Italië, Frankrijk en Roemenië. Het stadion dateert uit 1925 en is sinds lange tijd de thuisbasis voor BSC Young Boys.

Op 3 augustus 2001 werd een laatste wedstrijd gespeeld alvorens het oude stadion werd gesloopt. In juni 2002 werd begonnen met de bouw van het nieuwe stadion op 3 km van het centrum, welk pas in 2005 klaar was. De capaciteit is ruim 31.000 zitplaatsen. De bouwkosten waren ruim 350.000.000,-- Zwitserse franken.

Op 4 juli 1954 werd in dit stadion de finale WK voetbal gespeeld, tussen Duitsland en Hongarije. Hongarije is de grote favoriet en al jaren ongeslagen. In de voorrondes heeft het team van Duitsland met 8-3 klop van hen gehad. Binnen 8 minuten staan de Hongaren met 2-0 voor. Duitsland komt terug tot een 2-2 en 6 minuten voor het einde van de wedstrijd is het Helmut Rahn van Duitsland die het winnende doelpunt maakt. Deze wedstrijd staat bekend als “Het wonder van Bern”.

Geschiedenis Bern

 • In 1191 werd de stad gesticht. Daarvoor waren er slechts nederzettingen op deze plek
 • Uitbreidingen van de stad gingen gepaard door de bouw van een toren; de Zytgloggetoren, de Käfigtoren, de Christoffeltoren. Gebouwd met als doel een uitkijkpost om eventuele aanvallers snel te kunnen waarnemen.
 • In 1218 werd Bern, na de dood van de laatste Zähringer, een vrije stad
 • In 1405 veroorzaakte een brand in de stad veel doden en schade aan gebouwen. De herstelwerkzaamheden van toen waren bepalend voor het huidige Bern. Inmiddels is de stad een bruisende metropool
 • In 1848 werd Bern de hoofdstad van Zwitserland
 • In 1864 werd de Christoffeltoren afgebroken voor de aanleg van het station, maar een deel van de toren is nog zichtbaar in het station.
 • In de 20e eeuw zorgde de bouw van bruggen ervoor dat Bern ook buitenwijken kon gaan ontwikkelen en hierdoor kon gaan uitbreiden.

Beroemde gasten

In deze stad verbleven vroeger graag:
 • Albert Einstein
 • Herman Hesse

Lees verder

© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Beren in Bern en trotse BernersBeren in Bern en trotse BernersDe stad Bern heeft heel duidelijk met beren te maken. Het eigenlijke woord voor beren in het Duits is Bären. De naam Ber…
Zwitserland, Basel tweede stad van het landEén van de voetbalsteden tijdens het Euro 2008 is Basel. Deze op één na grootste stad van Zwitserland heeft nog veel mee…
EK voetbal 2016 in Frankrijk – de stadionsEK voetbal 2016 in Frankrijk – de stadionsIn 2016 vond het Europees kampioenschap voetbal plaats in Frankrijk, van 10 juni tot en met 10 juli. Het Nederlands Elft…

Oostenrijk, Wenen de hoofdstadDe hoofdstad van Oostenrijk, Wenen, heeft heel veel te bieden. Natuurlijk de Spaanse rijschool, het slot Schönbrunn en n…
Zwitserland, Genève hoofdstad van de vredeOok Genève in het Franstalige deel van Zwitserland is één van de speelsteden tijdens het eindtournooi Euro 2008. De inwo…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 17-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.