Oostenrijk, Wenen de hoofdstad

De hoofdstad van Oostenrijk, Wenen, heeft heel veel te bieden. Natuurlijk de Spaanse rijschool, het slot Schönbrunn en nog heel veel meer. Ook Mozart heeft hier geresideerd, hij is er zelfs gestorven. In juni 2008 krijgt de stad er nog een evenement bij, het is speelstad van Euro 2008. De finale wedstrijd zal hier worden gespeeld.

Algemeen

Van deze grootste stad van Oostenrijk is bekend dat er al ruim 20.000 jaar geleden bewoners in deze streek en plek waren. Het zullen toen niet zoveel bewoners zijn geweest als heden ten dagen. Tegenwoordig wonen ruim 1.500.000 mensen in de stad.

In dit artikel staat eerst de bezienswaardigheden van de stad beschreven, en als laatste onderwerp de geschiedenis van de stad.

Bezienswaardigheden

Wenen, een bruisende stad van cultuur, muziek en vertier, heeft heel veel bezienswaardigheden, zoals:

Das Rathaus

De stad heeft een nieuw en een oud Rathaus, maar wanneer een inwoner van de stad spreekt over “zijn”, spreekt hij meestal over het nieuwe Rathaus. Nieuw is in dit geval daterend uit de 19e eeuw. Dit Rathaus is de zetel van de burgemeester, het gebouw is opgetrokken in de Vlaams-Gotische stijl en heeft veel zalen die onder andere gebruikt worden voor feesten en recepties. Het staat in een park en is onder leiding van een gids te bezoeken.

Het oude Rathaus, gelegen in de binnenstad van Wenen, is inmiddels omgebouwd tot een kantoor- en winkelcomplex.

Der Staatsoper

Dit gebouw ligt, net als het nieuwe Rathaus, langs de ring. Bijna alle gebouwen die hier staan dateren uit de late 19e eeuw. Alhoewel het machtige gebouw redelijk oud is, is de geluidsweergave binnen ideaal. Dit heeft te maken met het feit dat aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het interieur volledig is vernield. Der Staatsoper, de thuisbasis van de Weense Opera, is onder leiding van een gids te bezoeken.

Kapuzinerkirche

In de binnenstad staat een klein kerkje, namelijk die Kapuzinerkirche. Op de Neuer Markt zou je er zo aan voorbij lopen. Toch heeft deze kerk een bijzonder bezienswaardigheid. Onder de kerk ligt namelijk de keizerlijke grafkelder, oftewel de “Kaisergruft”. De ingang van deze grafkelder is aan de zijkant en bevat graven van ongeveer 150 familieleden van de beroemde Habsburgers.

Das Haus der Musik

Helaas werd dit 19e eeuwse gebouw gedurende de laatste Wereldoorlog bijna geheel verwoest, maar is het weer opgebouwd. De voormalige woning van de componist Otto Nicolai, die leefde van 1810-1849, is tegenwoordig een muziek museum. Het was deze componist van de opera “Die lustigen Weiber von Windsor” die hier in 1842 de Wiener Philharmoniker concerten onderbracht. Das Wiener Philharmoniker is een wereldberoemd orkest, een begrip binnen de klassieke muziek.

In dit museum is onder andere het wetenschappelijk archief van het orkest ondergebracht, wat voor het publiek toegankelijk is.

Das Schloß Schönbrunn

Over dit slot is een heel artikel gewijd, zie Schloß Schönbrunn.

De Spaanse Rijschool

Wereldberoemd is deze rijschool, ooit een onderdeel van de Hofburg ontstaan ten tijde van de Habsburgers. De naam is te danken aan het feit dat er oorspronkelijk met uit Spanje afkomstige paarden gewerkt werd, en dat gereden wordt in de zogenaamde Spaanse stijl. Deze Lipizzaner paarden, afkomstig uit Lipizza, worden gezien als het oudste gericht gefokte paardenras, ze kunnen wit van kleur zijn, maar ook roodbruin of zwart.

De witte paarden waarmee gewerkt wordt voeren tijdens de optredens een soort dans uit. Er wordt alleen met hengsten gewerkt, die pas op 5 jarige leeftijd een 8 jaar durende opleiding krijgen alvorens zij hun hoogtepunt hebben bereikt. Er zijn hengsten die nog steeds meerijden in de shows als zij 25 jaar oud zijn. De veulens van deze witte paarden worden zwart geboren. De ruiters van deze dieren hebben een door de staat voorgeschreven kostuum aan; een zomer- winter- of galakostuum.

Ernst Happel

Ernst Happel was een beroemd voetballer en trainer uit Oostenrijk, bekend om zijn ragfijne analyses en die weldoordachte psychologie overbracht met zo min mogelijk woorden. “Kein keloel, Fußbal spielen” was zijn credo. Hij begon zijn carrière als trainer bij Ado Den Haag, daarna werd hij trainer van Feyenoord, en won de Europacup 1 en de wereldbeker met Feyenoord . Van 1973 tot 1978 was hij trainer van Club Brugge. Van 1979-1981 was hij werkzaam bij Standard Luik, van 1981-1987 bij Hamburger SV en van 1981-1991 bij FC Swarovski Innsbruck. In 1992 was hij zelfs nog bondscoach van Oostenrijk. Bij alle clubs heeft hij successen geboekt. In datzelfde jaar overleed hij.

In 1978 was hij de bondscoach van “Oranje”, waarmee hij tijdens het WK in Argentinië de 2e plaats behaalde. Volgens bronnen bestond zijn wedstrijdbespreking voor deze wedstrijd slechts uit 4 woorden: “Meine Herren, zwei Punkte”. Toen was het nog zo, dat bij een gewonnen wedstrijd 2 punten werden verkregen.

Na zijn dood werd het voormalige Praterstadion omgedoopt tot het Ernst Happelstadion. In januari 2005 heeft zijn zoon een borstbeeld van hem onthuld in de Rotterdamse Kuip.

Voetbalstadion

Het voetbaltoernooi Euro 2008 wordt gehouden in Zwitserland en Oostenrijk. In Wenen wordt gespeeld in het Ernst Happel Stadion, een stadion met 5 sterren. Dit stadion dateert uit 1931 en biedt plaats aan ongeveer 50.000 mensen, waarmee dit stadion het grootste van Oostenrijk is. Het is de thuishaven van het Oostenrijkse nationale team, niet voor een bepaalde voetbalclub.

Er zullen hier 7 wedstrijden worden gespeeld, waaronder de finalewedstrijd van het toernooi. Drie groepswedstrijden op 8, 12 en 16 juni. Hier zullen Oostenrijk, Kroatië, Polen en Duitsland spelen. Daarnaast worden er op 20 en 22 juni kwartfinales gespeeld. OP 26 juni de halve finale en op 29 juni de finale.

De geschiedenis

  • Wenen heeft een geschiedenis die teruggaat tot heel ver voor onze jaartelling. Sporen van bewoning zijn gevonden die al 20.000 jaar oud zijn.
  • 1000 v.chr. vestigden zich Illyrièrs en Kelten, tijdens deze periode ontstond de Hallstatt-cultuur, waarin voor het eerst ijzer werd bewerkt.
  • 1e eeuw v.chr. kwamen de Romeinen, stichten onder andere nederzettingen waaronder ook Vindobona, het huidige Wenen.
  • Rond 500 werden de Romeinen verdreven door de Hunnen
  • In de 10e eeuw begint een grote bloeiperiode onder de leiding van het geslacht Babenberg (uit Duitsland).
  • In 1221 verkreeg Wenen stadsrechten
  • In de 13e eeuw namen de Habsburgers de leiding over, een vredelievende familie die 6 eeuwen over Oostenrijk zou regeren. Hun residentie was in Wenen en zorgde voor de bouw van veel prachtige gebouwen.
  • In de 18e eeuw was Wenen het centrum van het Habsburgse keizerrijk. Het was Keizerin Maria Theresia die Schönbrunn liet bouwen. En Mozart was de muzikale icoon van de stad.
  • In de 19e eeuw wordt Wenen tot 2x toe bezet door Napoleon, na zijn nederlaag bij Waterloo vond in 1814 het Congres van Wenen plaats. Tijdens dit congres werd onder andere over de nieuwe landsgrenzen en politieke verhoudingen van Europa gesproken.
  • Pa na de Tweede Wereldoorlog werd Wenen weer pas echt zelfstandig, nadat de geallieerden het bestuur overdroegen in 1955 en Oostenrijk weer een soevereine staat werd.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Componist: Wolfgang Amadeus MozartMozart is een van de grootste componisten die de wereld ooit gekend heeft. Als kind trad hij al op en was een 'wonderkin…
Citytrip Wenen in een notendopCitytrip Wenen in een notendopAlles wat je moet weten over de cultuurstad van Europa. Oostenrijk heeft meer te bieden dan louter skipistes en après-sk…
Wolfgang Amadeus MozartWolfgang Amadeus Mozart27 januari 1756 vond de geboorte plaats van een muzikaal genie; Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn muziek wordt nog steeds me…
De Weense KlassiekenDe Weense KlassiekenHet einde van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw wordt vaak het tijdvak van de Weense Klassieken ge…

Shaka Zulu, Afrikaanse legendeShaka Zulu (of Zoeloe) is een sterk gemythologiseerde figuur uit de Afrikaanse geschiedenis. In het Westen is zijn naam…
Zwitserland, Basel tweede stad van het landEén van de voetbalsteden tijdens het Euro 2008 is Basel. Deze op één na grootste stad van Zwitserland heeft nog veel mee…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 02-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.