Zwitserland, Genève hoofdstad van de vrede

Ook Genève in het Franstalige deel van Zwitserland is één van de speelsteden tijdens het eindtournooi Euro 2008. De inwoners van deze diplomatenstad zijn voor 50% niet Zwitsers. Naast de diplomatie en het voetbal heeft de stad nog veel meer te bieden, onder andere het 600 km² grote Meer. Alsmede de imposante kathedraal op de heuvel domineert het beeld van de stad, het is een echt een bezoek waard.

Algemeen

Genève, de hoofdstad van de internationale diplomatie, behoort tot de grootste steden van Zwitserland. Van de ruim 185.000 inwoners is bijna 50% zonder de Zwitserse nationaliteit. Er zijn in Genève meer dan 1.100 restaurant(je)s te vinden, waaronder 5 restaurants die een Michelin ster hebben behaald.

Omdat er zoveel internationale organisaties in de stad zijn gevestigd, is het aantal niet Zwitserse inwoners zo hoog. Naast de vele banken die hier zijn gevestigd, zijn enkele van de aanwezige internationale organisaties:
 • VN, het Europese hoofdkwartier met een bijbehorend park
 • UNHCR
 • Rode Kruis

In dit artikel worden de bezienswaardigheden eerder beschreven dan de geschiedenis van de stad.

Beroemde bewoner

Jean Henri Dunant, de oprichter van het Rode Kruis, werd op 28 mei 1828 in Genève geboren.
Tijdens een bezoek aan Napoleon III, die met behulp van Italiaanse troepen het Oostenrijkse leger probeerde te verdrijven, was Dunant getuige van één van de bloederigste veldslagen uit de 19e eeuw. Dunant heeft met een heel dorp de gewonden aan beide zijden verzorgd. Na de veldslag krijgt hij Napoleon te spreken en over deze ontmoeting en de veldslag schrijft hij zijn 3-delig boek “Un Souvenir de Solférino”. In het laatste deel staat een voorstel aan de landen van de wereld een organisatie op te richten van vrijwilligers die gewonden op de slagvelden zouden gaan verzorgen. Dit leidde in 1863 tot de oprichting van het Rode Kruis.

Bezienswaardigheden

Het meer van Genève

Het grote meer dat uitkomt in Genève, het ligt op de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Het heeft een totale oppervlakte van ongeveer 600 km² en ruim 300 meter diep. Het is mogelijk om het hele meer rond te wandelen, over de gezellige promenades.

Jet d’Eau

Deze fontein staat alleen op een pier aan de oever van het Meer van Genève. Iedere seconde wordt er 500 liter water, 140 meter de lucht in gespoten. Dit gebeurt met een snelheid van 200 km per uur. De fontein, die ’s nachts verlicht wordt, is de trots van de stad.

Eigenlijk is deze fontein per ongeluk ontstaan. Ze werd tijdelijk aangelegd om een teveel aan druk te verhelpen tijdens de aanleg van een opvangreservoir. De tijdelijke fontein werd zo populair dat besloten werd een permanente fontein aan te leggen.

Cathédrale Saint-Pierre

De kathedraal is gebouwd op de fundamenten van de kerken van de 4e en 6e eeuw. De kerk is gebouwd tussen 1150 en 1230, de Chappele des Macchabees stamt uit de 15e eeuw en de neo klassieke gevel uit de 18e eeuw.

Saint Pierre heeft vanaf 1536 een belangrijke rol tijdens de reformatie gespeeld, onder leiding van Johannes Calvijn. Laatstgenoemde liet de kerk strippen, fresco’s werden verwijderd van muren en plafond, om een protestante kerk van de kathedraal te maken. Alleen de koorstoelen en de gebrandschilderde ramen zijn nog aanwezig. Heden ten dage is een stuk van de kerk in oude glorie hersteld, om de vroegere pracht te laten zien.

De noord- en de zuidtoren bieden een prachtig uitzicht over de gehele stad.

Vieille Ville

Op de zuidoever van de Rhône ligt de oude stad, rond de kathedraal en de Place du Bourg-de-Four. Hier zijn smalle, geplaveide straatjes met huizen gebouwd van historisch kalksteen. Het zuideinde van de oude stad wordt gemarkeerd door de Promenade des Bastions. Deze volgt de loop van de oude stadsmuur.

In het hoogste gedeelte van het oude centrum staan 5 kanonnen. Historische stukken artillerie waarvan een deel lang geleden door Napoleon in beslag werd genomen. De overgebleven kanonnen zijn door de Oostenrijkers meegenomen toen zij in 1813 Zwitserland kwamen bevrijden. Sinds 1923 hebben de kanonnen deze vaste plaats gekregen in het “Old Arsenal”, een gebouw uit de 17e eeuw.

Dit gebouw was eerst een voedselopslagplaats, maar werd later gebruikt als opslag voor artillerie. Er zijn mooie mozaïeken fresco’s te bewonderen van Alexandres Cingria uit 1949. Tegenwoordig is het gebouw het hoofdkwartier van de Zwitserse staatsarchieven.

Bloemenhorloge

Als eerbetoon aan het Zwitserse wereldberoemde uurwerk is een bloemenkunstwerk in de vorm van een horloge aangelegd aan de Quai du Général-Guisan. Het ligt zo goed als aan de voet van het meer. Het dateert van 1955 en er zijn ongeveer 6500 bloemen in verwerkt, welke elk seizoen van kleuren veranderen. Het grappige is dat de wijzers van het horloge de juiste tijd aangeven.

Voetbalstadion

Ook in Genève wordt er tijdens het Euro 2008 gevoetbald. In het Stade de Genève, een stadion dat op 16 maart 2003 is geopend. Het ligt op 3 km van het centrum en biedt plaats aan 30.000 bezoekers. Het is de thuisbasis van de Servette FC Genève. In dit station zullen 3 groepswedstrijden worden gespeeld en wel op 7, 11 en 15 juni. Hier zullen Portugal, Turkije, Tsjechië spelen.

Geschiedenis

Al voor het begin van onze jaartelling was er al een nederzetting. Het lag tussen Frankrijk, Italië, Spanje, Duitsland en de toen al aanwezige Rhônebrug.

 • In 58 v.Chr. was het in beheer van de Romeinen, die de Kelten opvolgden
 • In 500 kwam de Bourgondische koning Sigismund
 • In 536 kwamen de Franken
 • Van 888 tot 1016 kwamen de Bourgondiërs weer aan de macht tot de dood van koning Rudolf IIIVanaf de 9e eeuw werd de stad bestuurd door een bisschop.
 • Van 1016 tot aan het begin van de 16 eeuw wordt de stad beheerst door Savoye
 • In 1532 vindt de reformatie plaats met Guillaume Farel
 • In 1536 ontstaat een republiek van burgers onder leiding van Calvijn. Tijdens zijn verblijf in de stad, werd Genève het bolwerk van de reformatie
 • In 1602 probeerde Savoye de stad opnieuw in handen te krijgen, maar werden teruggeslagen. Tot op de dag van vandaag wordt dit ieder jaar herdacht tijdens het festival L’Escalade
 • Van 1798 tot 1813 is de stad hoofdstad van het Franse departement Leman
 • In 1815 sluit de stad zich aan bij de Zwitserse federatie
 • In 1847 vond er een revolutie plaats, waarbij een radicale oppositie onder leiding van Fazy het voor elkaar kreeg dat er algemeen kiesrecht werd ingevoerd.

Lees verder

© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Met de Henry Dunant op vakantieMet de Henry Dunant op vakantieMet de Henry Duant op vakantie gaan is voor mensen met beperkingen een heerlijk uitstapje. De Heny Dunant is een passagi…
De Zwitserse stad GenèveDe Zwitserse stad GenèveGenève, de hoofdstad van Zwitserland, is één van de meest verstrekkende en belangrijkste steden op het gebied van intern…
Verschil kerkhervormers Johannes Calvijn en Maarten LutherVerschil kerkhervormers Johannes Calvijn en Maarten LutherEr is een beeldvorming ontstaan over Johannes Calvijn die totaal niet overeenstemt met de werkelijke persoon. Nu nog wor…
WK Voetbal 1950Na 12 jaren was er in 1950 dan eindelijk weer een WK om te organiseren, de reden hiervan was de oorlog die tussen 1940 e…

Zwitserland, Bern de hoofdstadDe bruisende stad Bern is beroemd om zijn beren. De legende van de stichting van de stad heeft ook te maken met een beer…
Zwitserland, Zürich de grootste stadZwitserland, Zürich de grootste stadZürich is de grootste stad van Zwitserland met zijn 350.000 inwoners. Deze bruisende stad biedt de mogelijkheid tot wink…

Reageer op het artikel "Zwitserland, Genève hoofdstad van de vrede"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 22-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Euro 2008
Schrijf mee!