Zwitserland, Zürich de grootste stad

Zwitserland, Zürich de grootste stad Zürich is de grootste stad van Zwitserland met zijn 350.000 inwoners. Deze bruisende stad biedt de mogelijkheid tot winkelen, het bezoeken van een terras. Natuurlijk bieden de bezienswaardigheden van deze stad ook genoeg. In juni 2008 staat Zürich in het teken van het voetbal, het is namelijk één van de speelsteden van het Euro 2008.

Algemeen

Zürich is de grootste stad van Zwitserland, het ligt centraal in het noorden op een hoogte van ruim 400 meter. De stad wordt door de rivier de Mirat doorgesneden in twee delen.

Zürich is ook een kanton en samen met de kantons Aargau, Thurgau en Schaffhaussen vormen zij het noordelijkste deel van het land. In dit deel wonen ruim 2.000.000 inwoners waarvan er bijna 350.000 in de stad Zürich wonen.

In dit artikel staan eerst de bezienswaardigheden van de stad beschreven, en als laatste onderwerp de geschiedenis van de stad.

Beroemde inwoners

Zürich heeft een aantal beroemde bewoners gehad. Onder hen behoorden:
 • Richard Wagner,
 • James Joyce
 • Thomas Mann
 • Bertold Brecht

Bezienswaardigheden

Een bruisende stad, met gezellige winkels en terrassen, die al zolang bestaat moet ongetwijfeld bezienswaardigheden hebben.

Kerken:
 • St. Peterskerk; dit is een kerk die gebouwd is in de 13e eeuw met veel aanpassingen die tot in de 18e eeuw hebben aangehouden. De klok met enorme wijzerplaat is uit 1534. Het heeft een diameter van bijna 9 meter en is daarmee de grootste van Europa.
 • Fraumunster Kerk; gebouwd in de 13e eeuw, met veel aanpassingen door de eeuwen heen. Hierdoor heeft het verschillende bouwstijlen. De naam is afkomstig van het feit dat het lange tijd een nonnenklooster was. Aan het eind van de 19e eeuw werd het Stadthaus. Hier zijn prachtige gebrandschilderde ramen te bewonderen. Gemaakt door Marc Chagall, een joodse kunstenaar uit Wit Rusland.
 • Kerk Grossmunster; een kerk aan de oevers van de Limmat, die gedurende de reformatie een belangrijke rol heeft gespeeld. Zwingli hield hier namelijk zijn toespraken. De bouw van de kerk in Romaanse stijl heeft ruim 100 jaar geduurd, van 1100 tot 1220. De kerk bezit een standbeeld van Karel de Grote.

Tuinen

 • Zürich Zoo, een dierentuin waar het Masola Regenwald is ondergebracht. Een botanische tuin met tropische planten en dieren als Maki’s. Vernoemd naar het natuurreservaat in Madagascar. De Zoo ligt op een hoogte van 675 meter, er zijn 320 diersoorten en er is een kinderafdeling.
 • Chinagarten, één van de belangrijkste Chinese tuinen buiten China. Het is een kado van de zusterstad Kunming.
 • De Sukkelenten Sammlung, een tuin met onder andere een speciale verzameling uit Madagascar. Verder zijn er duizenden soorten vetplanten en cactussen te zien.

Musea: Er zijn veel musea, maar de drie belangrijkste zijn:
 • Het Schweizerisches Landesmuseum, het is in het bezit van een oude postkoets. Deze reed vroeger over de St. Gotthardpass. Verder is het in het bezit van de grootste verzameling van de landelijke cultuurgeschiedenis.
 • Kunsthaus, geopend in 1910 en bezit werk van Alberto Giacometti, een landelijk kunstenaar. Ook is er kunst te zien van Johan Heinrich Fuseli en Ferdinand Hodler. Ook schilderijen van Edvard Munch zijn hier te bezichtigen, de grootste collectie buiten Noorwegen. Ook hangen hier werken van Van Gogh, Monet en Picasso.
 • Museum Rietberg, bezit een grote collectie niet westerse kunst., Boeddhistische kunst van de 3e tot 16e eeuw. Het heeft een vaste collectie in de tijdelijke woning van Richard Wagner, in de villa Wesendonck.

Overige bezienswaardigheden

Verder is er nog te bewonderen in Zürich:
 • De Bahnhofstraße één van de bekendste Europese winkelstraten
 • Op de Bahnhofplatz staat het beeld van Alfred Escher
 • Op de Munsterhof, een mooi plein van de stad, met Zunfthaus zur Meisen waar een prachtige keramiekverzameling te bewonderen is.
 • De wijk Niederdorp met veel terrassen en speciaal winkels
 • Cafe Sprüngli aan de Parade Platz. Dit is het bekendste confisserie en het bestaat ruim 160 jaar. Hier kan een cappucino of chocolademelk besteld worden, vergezeld van een Luxemburge li. Dit laatste is een zoete schuim gevulde makron. In de zaak zit men op Biedermeier stoeltjes en Windsor zetels.

Voetbalstadion

Tijdens het eindtoernooi Euro 2008, welk in juni 2008 gespeeld zal worden, wordt ook gespeeld in het voetbalstadion te Zürich. Welke wedstrijden en wie er tegen elkaar aan zullen treden is nog niet bekend, de trekking vindt plaats op 2 december 2007. Er worden in dit stadion 3 groepswedstrijden gespeeld, namelijk op 9, 13 en 17 juni door Roemenië, Frankrijk en Italië.

Het Letzigrund stadion is de thuisbasis van de FC Zürich en biedt plaats aan 30.000 toeschouwers. Het ligt op 4 km afstand van het centrum van de stad en dateert uit 1925. Ook is er in het stadion genoeg capaciteit voor concerten. Op het moment wordt het stadion nog verbouwd voor de wedstrijden van Euro 2008, alhoewel er al 5 keer eerder aanpassingen aan het stadion zijn uitgevoerd sinds de bouw. Hiermee is ruim 9.000.000,-- Zwitserse frank gemoeid.

Geschiedenis

 • Al voor de huidige jaartelling was er al een Keltische nederzetting te vinden op de heuvel Lindenhof. De nederzetting had de (Latijnse) naam “Turicum”.
 • Jaren later werd er op dezelfde heuvel een Romeins fort gebouwd en was “Turicum” een tolplaats, de schepen die de rivier bevoeren moesten tol betalen om de provinciegrens van Raetiate over te gaan.
 • In de 10e eeuw wordt voor het eerst gesproken over Zürich. De stad behoorde voor een korte tijd tot de adellijke familie Zähringen.
 • Het was in 1218 dat de stad zich bij het Romeinse Rijk aansloot. In deze eeuw was de stad erg belangrijk. De status “Reichsstadt” verkreeg het dus al snel, hierdoor was het alleen verantwoording verschuldigd aan de Duitse keizer. De stad bloeide op door de handel in zijde, wol, leer en linnen.
 • In 1336 geeft Rudolf Brun, de burgemeester, de macht van de adel aan de gilden. Deze macht van de gilden duurt tot 1831.
 • In 1351 sloot Zürich zich aan bij de Zwitserse Federatie.
 • In de 16e eeuw was de stad Zürich het centrum van de Reformatie met als grote leider Ulrich Zwingli. Gedurende deze tijd kwam de bloei van de stad op zijn hoogtepunt.
 • Alfred Escher leverde in de 19e eeuw een grote bijdrage aan de economische ontwikkeling van Zürich. Hij heeft onder andere de Gotthardtunnel laten aanleggen.
 • Tijdens de twee Wereldoorlogen is Zwitserland steeds neutraal gebleven. Het werd in dezelfde periode een toevluchtsoord voor Lenin en schreef Joyce zijn Ulysses.
 • Heden ten dage is Zürich één van de belangrijkste financiële centrum ter wereld, heeft de grootste goudmarkt ter wereld en één van de belangrijkste aandelenbeurzen ter wereld (4e plaats).

Lees verder

© 2007 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Escher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagEscher Museum: Escher in het Paleis in Den HaagM.C. Escher is in binnen- en buitenland beroemd om zijn kunst. In Den Haag is onder de naam Escher in het Paleis een ten…
Escher is het helemaal!Escher is het helemaal!Escher was het helemaal; daarom had ik als kind ook een poster van hem op mijn kamer hangen. Hij werd geboren in 1898 in…
M C Escher, een geniale kunstenaar!M C Escher, een geniale kunstenaar!Maurits Cornelis Escher is een van de meest bekende kunstenaars die Nederland heeft voorgebracht. Iedereen kent de werke…
Beleggen in ZwitserlandBeleggen in ZwitserlandZwitserland is een erg aantrekkelijk land om in te beleggen. Daar zijn meerdere redenen voor. De belangrijkste reden is…

Zwitserland, Genève hoofdstad van de vredeOok Genève in het Franstalige deel van Zwitserland is één van de speelsteden tijdens het eindtournooi Euro 2008. De inwo…
Oostenrijk, Klagenfurt de roos van de WörtherseeKlagenfurt in Oostenrijk behoort tot één van de acht speelsteden van het Euro 2008. In het Waidmannsdorf stadion worden…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Paranoid, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Zwitserland, Zürich de grootste stad"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 02-12-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Euro 2008
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!