Oostenrijk, Salzburg, muziekstad
Salzburg is een gezellige stad, die beroemd is als de wieg van Mozart. Ruim 27 jaar heeft de wereldberoemde componist hier gewoont en zich ontwikkeld alvorens hij naar Wenen vertrok. Salzburg heeft een oude binnenstad met heel veel bezienswaardigheden op loopafstand. In juni zullen heel veel voetbalfans de stad komen bezoeken, want er zullen in het stadion 3 groepswedstrijden worden gespeeld.
Algemeen
De compacte en gezellige stad, met smalle straten en prachtige gebouwen, staat bekend om zijn muziek. Het is de hoofdstad van de regio Salzburg, en de stad heeft bijna 145.000 inwoners. Bijna alle bezienswaardigheden liggen in de Altstadt, waardoor wandelend bijna alles bezichtigd kan worden.
De omgeving en de stad is een populair wintersportgebied. Het aanbod voor skiërs en boarders varieert van brede, zekere hellingen tot speciale wedstrijdpistes, halfpipes en boarderparken. De aanwezigheid van sneeuwkanonnen stellen sneeuw zeker.
Wolfgang Amadeus Mozart
Deze wereldberoemde componist is op 27 januari 1756 geboren in Salzburg. Zijn geboortehuis, woonhuis, Mozarteum en theehuisje zijn nog steeds te bewonderen. Tot aan 1773 heeft hij hier gewoond en zijn talenten ontwikkeld voordat hij naar Wenen verhuisde. Samen met zijn vader Leopold en moeder Anna Maria Wallburga woonde hij 26 jaar lang met zijn broertjes en zusjes in een appartement op de 3e etage aan de Getreidegasse. Hier zijn één van zijn eerste violen, een uit 1640 daterende concertviool, te bewonderen. Ook het hamerklavier waar hij de laatste 10 jaar van zijn leven op heeft gespeeld staat hier en een uit 1760 daterend klavecimbel.
Toen Mozart op 5 december 1791 in Wenen stierf liet hij ruim 620 werken na. Hiertoe behoorden onder andere:
- 20 missen
- 18 opera´s
- 50 symfonieën
- 25 pianoconcerten
- 25 strijkkwartetten
- 25 pianosonates
Bezienswaardigheden
Das Schloß Hellbrunn
Dit kasteel werd in 1615 gebouwd voor de pronkzieke aartsbisschop Marcus Sitticus. Hij wilden zijn gasten verrassen en heeft in zijn tuin een Wasserspiele laten aanleggen. Dit zijn fonteinen die onzichtbaar zijn en op de meest onverwachte momenten beginnen te spuiten. Deze fonteinen zijn goed onderhouden en behoren tot de topattracties van het slot.
Die Kirche Maria Plain
Deze kerk is een bedevaartsoord gelegen op de Plainberg rond de stad. Tijdens de Maria verering staat een schilderij van onbekende artiest “Maria Troost” centraal. Dit was het enige schilderij dat na de brand van december 1633 onbeschadigd uit de puinhopen kwam. Na de brand volgde een regenbui, waarbij het schilderij nog steeds onbeschadigd bleef. Het hangt in de, uit 1710 daterende, kapel boven het altaar, tussen een kunstwerk in de vorm van een zon.
Die Franziskanerkirche
Aan het eind van de Siegmund Haffner Gasse ligt deze kerk. Het is verbonden met het Residenz Paleis. Het hoofdgedeelte is opgetrokken in laat Romaanse stijl en dateert van begin 1400. In de 17e eeuw zijn zijkapellen aan de kerk aangebouwd, die net als de hoofdingang zijn opgetrokken in Barok stijl.. Het behoort tot de oudste gebouwen van de stad. Het kerkinterieur is Gotisch, het hoofdaltaar is een ontwerp van Fischer von Erlach.
Siftkerk en kerkhof van Sankt Peter
Deze kleine, weelderig versierde en gezellige kerk behoorde ooit toe aan de Benedictijner abdij van de Heilige Rupert. Deze heilige ligt in de kerk begraven, waar ook de broer van Haydn (de componist) zijn laatste rustplaats heeft.
Aan de kerk ligt het oudste kerkhof van de stad. Deze heeft veel tot decor gediend voor films. In de berg zijn catacomben uitgehouwen.
De dom van St Rupert
Deze kerk is gebouwd in opdracht van de aartsbisschop Wolf Dietrich, op de plaats waar de voormalige dom ook stond. De kerk is kleiner geworden dan hij in gedachte had, maar toch nog groot genoeg om 10.000 mensen te huisvesten. De inwijding in 1628 werd de kerk gewijd. De belangrijkste kerkschatten zijn ondergebracht in een apart museum. Onder de dom zijn een aantal graven te bewonderen van plaatselijke aarsbisschoppen.
Krimmeler wasserfallen
Op de grens van de regio´s Tirol en Salzburgerland zijn in het Nationalpark Hohe Tauern de Krimmler watervallen te vinden. Dit zijn de hoogste watervallen van Europa en liggen vlak bij het dorp Krimml. Op enkele plaatsen bij de waterval is een balkon gemaakt waardoor men bijna naast de waterval staat. Wel is het mogelijk om helemaal naar boven te lopen (een 4 uur durende wandeling), waarbij een prachtig uitzicht wordt geboden.
Vanaf een hoogte van bijna 3 km komt een watertje, dat ontspringt op een gletsjer, naar beneden. Het stort in 3 stappen neer, waarvan de middelste de mooiste is. Bij de watervallen start de Tauernradweg, de mooiste fietsroute van Oostenrijk.
Salzburger Festspiele
Ieder jaar wordt in de maanden juli en augustus de Salzburger Festspiele gehouden. Dit is een muziek en theaterfestival waarin (hoe kan het ook anders) het werk van Mozart centraal staat.
Voetbalstadion
Tijdens het voetbaltoernooi Euro 2008 wordt er ook gevoetbald in het stadion van Salzburg. Het Salzburg Wals-Siezenheim is het thuisstadion van Red Bulls Salzburg en ligt 10 km van het centrum. Voor het toernooi wordt het stadion aangepast tot er 30.000 toeschouwers in kunnen. In dit stadion zullen 3 groepswedstrijden worden gespeeld, namelijk op 10, 14 en 18 juni. Hier spelen Griekenland, Zweden, Rusland en Spanje.
Geschiedenis
- Uit archeologische vondsten is gebleken dat er in het stenen tijdperk al bewoners moeten zijn geweest in dit gebied.
- In 15 v.chr. stichtten de Romeinen de nederzetting Juvavum, het huidige Salzburg. In die tijd was deze nederzetting de belangrijkste van de provincie Noricum
- In 700 mocht de Heilige Rupers in de stad een nieuwe abdij stichten. Hij noemde de stad Salzburg (letterlijk “zout kasteel”).
- In 739 werd Salzburg een bisdom
- In 798 werd de stad een aartsbisdom, waardoor de stad een onafhankelijke stadstaat werd, geregeerd door aartsbisschoppen.
- In 1077 begint de bouw van de Festung Hohensalzburg, een kasteel dat hoog boven de stad uittoornt.
- In 1328 werd de stad een prinsaartsbisdom.
- In de 16e eeuw vond de reformatie plaats, welke in de zelfde eeuw nog werd gevolgd door de contrareformatie.
- In 1731 tekende prins aartsbisschop Leopold Vor Firmian het Emigrationspatent. Dit hield in dat in de stad wonende protestanten hun geloof moesten opgeven of moesten vertrekken. Ruim 20.000 protestanten werd de stadspoort gewezen.
- In 1772 kwam prins aartsbisschop Hieronymus von Colleredo aan de macht. Ruim 30 jaar later was het bisdom geseculariseerd en overgedragen aan Ferdinand III van Toscane. Twee jaar later kwam het land weer in handen van Oostenrijk.
- In 1816 werd Salzburg onderdeel van het Habsburge Rijk.
- In 1938 riep Hitler de “Anschluss” van Oostenrijk uit, waarbij het land een provincie van Duitsland werd. Tijdens de kristalnacht werd de synagoge van Salzburg verwoest. Gedurende deze Wereldoorlog vond het concentratiecentrum Salzburg Maxlan zijn thuisbasis in deze stad.
- 5 mei 1945 was de stad in handen van de geallieerden.
- Sinds 1997 staat deze oude, mooie stad op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO