Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang Amadeus Mozart 27 januari 1756 vond de geboorte plaats van een muzikaal genie; Wolfgang Amadeus Mozart. Zijn muziek wordt nog steeds meegedragen in de harten van vele mensen. Mozart heeft vele symphonieën en opera's gecomponeerd tijdens zijn korte levensperiode. Het leven van de musicus ging echter niet van een leien dakje, hij heeft moeilijke periodes moeten doorstaan.

De kinderjaren van Mozart

Wolfgang werd geboren in de Oostenrijkse stad Salzburg. Nog voordat zijn vijfde levensjaar begon, kon hij al een aantal korte muziekstukken helemaal foutloos spelen. In de loop van de maanden die hierop volgden, begon hij zelfs muziek te componeren onder het toezicht van zijn vader; Leopold Mozart. Wolfgang speelde zowel viool als piano.

Wolfgang had een zus, genaamd Nannerl. Ook zij was zeer begaafd in het pianospel en ging dan ook hierin verder door pianolessen te geven. Ze was tevens een graag geziene pianiste.

Leopold wilde graag dat zijn kinderen beroemd zouden worden in de muziekwereld. Hij reisde heel Europa met ze door maar ondanks dat ook Nannerl een zeer talentvolle musicus was, had hij meer interesse voor zijn zoon.

In het jaar 1768 werd Wolgang benoemd tot concertmeester van de kapel van de aartsbisschop in Salzburg. Tot na de dood van de aartsbisschop had Wolfgang het daar naar zijn zin. In het jaar 1771 had hij al over de 100 composities op zijn naam staan.
Wolfgang heeft voor vele instrumenten muziek geschreven. Voor de hoorn, piano, viool, fluit, klarinet, hobo, fagot enzovoort.

De ommekeer in het leven van Wolfgang

In het jaar 1781 vertrok Wolfgang naar Wenen. Hier werkte hij aan vele opera's waaronder; La nozze di Figaro, die Entführung aus dem Serail, Don Giovanni en Die Zauberflöte. Ook zijn befaamde symphonieën zoals Eine kleine Nachtmusik en Jupiter symfonie kwamen in Wenen tot stand. Op 26 jarige leeftijd trouwde hij met Constanze Weber. Samen kregen zij zes kinderen waarvan er maar twee overleefden.

Nu begon het lot zich tegen hen te keren nadat er een grote ruzie plaats vond tussen de nieuwe aartsbisschop en Wolfgang. Dit leidde tot een dieptepunt en Wolfgang werd ontslagen. Dit was de start van een moeilijke periode. Er kwam geen brood meer op de plank en hij werd niet langer gewaardeerd zoals tevoren.

De laatste levensjaren van Wolfgang

In het jaar 1791 werkte Wolfgang aan zijn laatste levenswerk. Dit was een dodenmis genaamd; Het Requiem. Tijdens deze periode werd Wolfgang plotseling ziek en na twee weken bedlegerig te zijn geweest, stierf hij door uitputting.
De begraafplaats van Mozart is te vinden op het Sankt Marxer kerkhof in Wenen.

Amadeus

In het jaar 1984 kwam er een film uit genaamd; Amadeus. In deze film volg je het leven van Wolfgang en bemerk je ook de geldzorgen waarmee de Mozarts mee te kampen hadden en dat dit mede kwam door de dure levensstijl. Ook speelt de Italiaan Salieri een grote rol in de film als een grote rivaal van Wolfgang. De film heeft diverse Academy Awards gewonnen, inclusief degene voor de beste film.
© 2011 - 2024 Vivi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fuggerei te Augsburg, woonadres van grootvader W.A. MozartHet aan de romantische Strasse gelegen Augsburg behoort tot de mooiste steden van Duitsland. Haar rijkdom dankt Augsburg…
Componist: Wolfgang Amadeus MozartMozart is een van de grootste componisten die de wereld ooit gekend heeft. Als kind trad hij al op en was een 'wonderkin…
Amadeus Mozart, hoe zag hij eruit? Uiterlijk en portrettenAmadeus Mozart, hoe zag hij eruit? Uiterlijk en portrettenPortretten van Mozart verschillen van elkaar, dus we wisten lange tijd niet zeker hoe Mozart eruit gezien heeft. Het Bar…

De Vier Heemskinderen: Reinout en RoelandtDe sage van de Vier Heemskinderen was niet alleen beroemd in de Nederlanden en België maar ook in Frankrijk, Italië en D…
Viooltjes, traditie en cultuurViooltjes, traditie en cultuurHet plantengeslacht Viola heeft door de eeuwen heen de aan­dacht getrokken. Ongetwijfeld komt dit door de bloemvorm, die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Wolfgang Amadeus Mozart Geïllustreerde Biografie ISBN 90 215 8204 X
  • http://duits.skynetblogs.be/archive/2006/02/21/w
Vivi (9 artikelen)
Gepubliceerd: 16-06-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.