Biesbosch Museum

Biesbosch Museum Ontdek De Biesbosch op een levensechte manier door een kijkje te nemen in het Biesbosch Museum. Hoe is De Biesbosch precies ontstaan, en hoe hebben mensen hier geleefd? In wat voor huis woonde ze, wat voor werk voerde ze uit en hoe kwamen ze aan eten? Na een bezoek aan het Biesbosch Museum wordt alles duidelijk. Ervaar De Biesbosch op een levensechte manier door een rondvaart te nemen door het gebied, of zelfs een bevertocht met een gids van het Staatsbosbeheer.

Het Museum

Midden in Nationaal Park De Biesbosch bevindt zich het Biesbosch Museum. Het Biesbosch Museum is een natuurmuseum gericht op informatie over De Biesbosch. Door een wandeling te maken in het museum kunt u alles te weten komen over de bedrijvigheid in De Biesbosch. In het museum komen alle onderwerpen aan bod welke plaats hebben gevonden in dit gebied. Hieronder volgt kort opgesomd de inhoud van het museum welke u kunt ontdekken.

  • Eendenkooien en visserij: Eenden en visserij hebben in De Biesbosch een belangrijk vorm van voeding gezorgd. Ervaar het verleden, in het museum zijn namelijk levensechte vogels, eendenkooien en steuren terug te vinden.
  • Griend-& rietcultuur: De Biesbosch heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het rijshout. Beleef in het museum wat er precies bij komt kijken om hout en riet te verzamelen in De Biesbosch.
  • Landbouw: Dit onderwerp heeft in De Biesbosch altijd al een zeer grote rol in beslag genomen. AL voor de Sint-Elisabethsvloed vond het er grootschalig plaats.
  • Natuurontwikkeling: Voortdurende ontwikkelingen van de natuur hebben plaatsgevonden in De Biesbosch. Zelfs op dit moment zijn er veranderingen gaande.
  • Ambachten: Neem een kijkje in nagebouwde werkplaatsen van ambachtslieden.
  • Waterbouw: De Biesbosch is één en al water. In het museum kan uitgebreid ervaren worden welke manieren van waterbouw er toegepast zijn.
  • WOII: Historische rondleiding over de tijden in De Biesbosch tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Historie Biesbosch

In 1421 heeft de Sint-Elisabethsvloed plaatsgevonden. De waternood heeft rond 19 november 1421 plaatsgevonden. Dit was het begin van De Biesbosch. De nacht van 19 op 20 november zijn een aantal dijken doorgebroken welke resulteerde in het gebied De Biesbosch. Het heeft echter nog wel enkele jaren geduurd voordat het gehele gebied was gevormd.

Rondvaart in De Biesbosch

Het Biesbosch Museum biedt de mogelijkheid per rondvaartboot De Biesbosch te verkennen. Met twee rondvaartbuiten welke ruimte hebben voor ieder 60 personen. De rondvaartbuiten gaan geruisloos door het water door gebruik van elektromotoren. Hierdoor is het mogelijk de natuur mee te maken, alle geluiden uit De Biesbosch zijn hoorbaar.

Bevers en bevertochten in De Biesbosch

In De Biesbosch zijn eerder enkele bevers uitgezet. In 2009 zijn 125 bevers vastgesteld in De Biesbosch. Momenteel wordt de maximale beverpopulatie in De Biesbosch geschat op 190 exemplaren. 's Avonds heeft het museum tussen 19:00 en 22:00 een speciale bevertocht met als doel bevers te spotten. Hierbij wordt begeleiding gegeven door een gids van het Staatsbosbeheer. Per bevertocht kunnen 35 mensen deelnemen.

Wandelroutes

In De Biesbosch zijn diverse paden aanwezig om een eindje te wandelen. Zorg er wel altijd voor wanneer je van plan bent om te gaan wandelen door De Biesbosch om een paar stevige wandelschoenen of laarzen mee te nemen. Niet overal is immers geasfalteerd in De Biesbosch, het bestaat vooral uit kleinere paden welke deels onder water kunnen staan. Het museum verkoopt diverse wandelkaarten met interessante wandelroutes in De Biesbosch.

Kinderen

Het museum biedt voor kinderen veel interessante ontdekkingen. Het buitenmuseum, klimmen in bomen en een rondvaart op een boot. Verder zijn er voor kinderen veel interessante punten welke geleerd kunnen worden, want waarom is Nederland zo goed in het "bouwen" van water? Ook voor kinderfeestjes heeft het museum speciale dingen bedacht zoals een speurtocht.

Adresgegevens Biesbosch Museum

Biesbosch Museum Werkendam
Hilweg 2, 4251 MT, Werkendam
Telefoon: 0183-504009
© 2013 - 2024 Anteur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nationaal Park De BiesboschNationaal Park De BiesboschNationaal Park De Biesbosch, ook wel gewoon De Biesbosch genoemd, is een natuurgebied gelegen op de grens van Noord-Brab…
Kanovaren in de BiesboschNationaal Park de Biesbosch is met ruim 9100 hectare, één van Nederlands grootste natuurgebieden. Het is zelfs het groot…
De 20 Nationale Parken in NederlandDe 20 Nationale Parken in NederlandIn Nederland zijn twintig Nationale Parken aangesteld. Dit zijn gebieden waarin bijzondere natuur voorkomt en vaak ook s…
Dordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht: stad vol historie, cultuur en vertierDordrecht of 'Dordt' is een prachtig plaatsje in Zuid-Holland. De stad ligt op het punt waar de drie rivieren -de Merwed…

De geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van CartierDe geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van CartierCartier is een exclusief merk dat al ruim meer dan een eeuw kwaliteitssieraden creëert. De ontwerpen van Louis Cartier w…
Stadswandeling in de voetsporen van Jeroen BoschStadswandeling in de voetsporen van Jeroen BoschDe beroemde schilder Jeroen Bosch, die eigenlijk Hieronymus van Aken heette, woonde en werkte in ís-Hertogenbosch. Deze…
Bronnen en referenties
  • https://maps.google.nl/
  • http://www.biesboschmuseum.nl/
  • http://www.geldersepoort.net/publicaties/Beverrapport.2009.pdf
Anteur (147 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.