De geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van Cartier

De geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van Cartier Cartier is een exclusief merk dat al ruim meer dan een eeuw kwaliteitssieraden creëert. De ontwerpen van Louis Cartier waren nieuw en vooruitstrevend. Aan het einde van de negentiende waren de zakhorloges nog gewoon in de mode. Maar de tijden veranderden en alles werd toen ook al steeds sneller. Et Voila, het eerste polshorloge en meteen het eerste in productie genomen horloge dat van de lopende band afrolde was van Cartier. Het was de Santos uit 1911. Auto’s treinen, boten, vliegtuigen en tanks. Alles was in beweging zo rond de eerste wereldoorlog. De vaart zat er in. Het ouderwetse Art Nouveau met de karakteristieke krullen maakte al plaats voor Art Deco, met de strakkere vormgeving en belijningen. Het was in deze tijd dat ’s werelds beroemdste horloge aan de wereld werd getoond: de tank.

Tank

Had de naam Tank iets met de Franse Renault tanks uit de eerste wereldoorlog te maken? De legende wil dat daar de inspiratiebron voor het horloge lag. En dat het zelfs was ontworpen voor de tank officiers. Het verhaal gaat nog steeds de ronde dat Cartier is gevraagd in 1916 om voor het Franse leger dat horloge te ontwerpen. Het moest niet snel kwijtraken in de loopgraven en daarom zat er een polsbandje om.

De uitvinding van het polsbandje

Dat polsbandje is zo handig gebleken, dat deze uitvinding nog steeds door alle horlogemakers ter wereld gebruikt wordt. Het wordt zelfs als volkomen normaal en vanzelfsprekend gezien. Maar de ellende in de loopgraven in de Eerste wereldoorlog is de hoofdreden dat we anno nu nog steeds ons horloge om de pols dragen.

Publiciteitsstunt of werkelijkheid

Een andere versie is dat Louis Cartier dit publicitaire sterke verhaal gewoon zelf verzonnen heeft. Desalniettemin werd het horloge een groot succes en een statussymbool. En dat is het tot op de dag van vandaag nog gebleven. Het straalt stijl en allure uit. Het was in die tijd progressief. Avant-gardistisch. De moderne en progressieve uitstraling van dit Cartier horloge zijn in deze nieuwe eeuw nog steeds actueel en de vormgeving is tijdloos door haar eenvoud.

Tijdloos ontwerp gebleken door de jaren heen

De kenmerken van deze klassieker worden nog steeds overgenomen door bijna alle uurwerkfabrikanten. Ook de andere topmerken willen een graantje mee pikken van het succes van de vormgeving van dit stijlicoon. De Romeinse cijfers. De rechthoekige kast met de zilveren rand en natuurlijk het treinspoor, beter bekend als het Chemin de fer, op de wijzerplaat in de vorm van het zwart witte kader. Nog steeds worden de nieuwe horloges ouderwets met potlood op papier ontworpen.

Variaties op een thema

Nu zijn er nog steeds tal van variaties op dit thema te verkrijgen. Een ervan is de met langs de randen met diamanten afgezette Tank Anglaise en rood alligator lederen bandje. Een andere variant heeft een met goud en zilver afgewisseld schakelbandmechaniek.

Een stijlicoon overgenomen door Hollywood

Steenrijke Maharadja’s in India kochten destijds meteen dit Tank horloge. In Hollywood werd het voortouw genomen door Greta Garbo. Zelf al een Art Deco stijlicoon. De horloges waren in die tijd alleen nog voor mannen. De vrouwenversie kwam pas in de jaren vijftig. Dus Greta Garbo was haar tijd hierin ver vooruit.

.Andere beroemdheden

Wie zo’n klassiek horloge draagt, toont zijn gevoel voor stijl. Andere beroemdheden die een tank veelvuldig dragen zijn Angelina Jolie, Catherine de Neuve, Michelle Obama, Jacky Kennedy, Lady Di. en onze eigen Maxima.

Allereerste sieradenmerk ter wereld

Cartier was het eerste sieradenmerk ter wereld, En ze hebben maar vijf modellen van de horloges, maar die zijn er dan wel in heel veel verschillende uitvoeringen.

De Cartier Tank: een symbool van moed

Na de oorlog konden de soldaten hun horloges mee van het front naar huis nemen en werd het een symbool van moed. Cartier sprong hier commercieel slim op in en begon ze ook aan particulieren te verkopen. Zo kon je doen alsof je ook een held was en indruk maken op de vrouwen. De behuizing was extra sterk en uit maar een stuk. De polsband was van metalen schakels. Want leer was te kwetsbaar in de loopgraven. Door die stalen schakels leek het wel op de rupsbanden van een tank. Vandaar ook die naam:Tank.
© 2013 - 2025 Marsrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cartier Love armband: populair onder de sterrenCartier Love armband: populair onder de sterrenDe Cartier Love armband bestaat al sinds 1969 maar lijkt meer dan vijftig jaar later pas zijn hoogtepunt in populariteit…
M4 Sherman: Amerikaanse tank in de Tweede WereldoorlogM4 Sherman: Amerikaanse tank in de Tweede WereldoorlogDe M4 Sherman tank, operationeel sinds 1941, is de meest gebruikte geallieerde tank tijdens de Tweede Wereldoorlog van A…
Kleed je net zo tijdloos als een ParisienneKleed je net zo tijdloos als een ParisienneSta je ook elke ochtend of vóórdat je uit gaat voor je kledingkast te dralen omdat je weer niets hebt om aan te trekken?…
Beleggen in sieraden en juwelenBeleggen in sieraden en juwelen kan een interessante investering zijn. Met name sieraden van hoge kwaliteit, gemaakt doo…

Werd New York werkelijk gesticht door Nederlanders?Werd New York werkelijk gesticht door Nederlanders?De geschiedenis houdt ons voor dat New York door Nederlanders gesticht werd. Hiermee doet men de waarheid geweld aan, be…
Biesbosch MuseumBiesbosch MuseumOntdek De Biesbosch op een levensechte manier door een kijkje te nemen in het Biesbosch Museum. Hoe is De Biesbosch prec…
Marsrader (26 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.