Imperium Americanum en Rome: de ondergang

Imperium Americanum en Rome: de ondergang Geschiedenis is er om lessen uit te trekken. Rome is nog steeds een ideaalbeeld voor veel politieke leiders. Hitler spiegelde er zijn Dritte Reich aan, maar moest zijn droom al na een paar jaar opgeven. Gaan de Verenigde Staten dezelfde weg op? Of zijn er nog genoeg mensen die het logische gevolg van de politieke situatie goed genoeg inschatten om een andere koers te varen? En zo die er zijn, zijn ze er nog toe in staat? De grootste natie die de afgelopen 100 jaar de wereld domineerde, staat op een kritiek omslagpunt. "Als je de top van de berg wil verlaten, kan je alleen maar naar beneden"

Militaire expansie

Rome

Rome bereikte zijn grootste omvang onder Trajanus in 117 n.Chr. Zijn opvolger Hadrianus is echter bekender, mede om zijn beroemde muur in Schotland. De bouw van deze muur is op zich niet de grootste prestatie van Hadrianus, maar markeert een heel belangrijk punt in de geschiedenis van Rome. Het was vanaf deze tijd dat de dagen van Rome als invasiemacht geteld waren. Na Hadrianus zou het Romeinse Rijk verdere expansie opgeven en heel langzaam in het defensief gedrongen worden.
Dit proces zou nog eeuwen in beslag nemen, maar was in die jaren onherroepelijk ingezet.

De Verenigde Staten

Net zoals Rome toen zijn de VS op dit moment de grootste invasiemacht in de wereld. In 2013 ging het nog de strijd aan met (of in) Syrië en Libië. Het houdt, ondanks de beloofde terugtrekking van troepen door Obama, Irak en Afghanistan nog steeds bezet. De plannen voor een geleidelijke overname van Soedan zijn al in werking getreden; plannen voor een overname van Iran en Libanon werden reeds in 2001 opgesteld. Er is nog wat marge, maar stilaan begint het Amerikaanse imperium tegen de grenzen te liggen van de paar overgebleven "Rijken": China, Rusland, India en Brazilië. Er kan veel gezegd worden van president Putin, maar het is dankzij zijn veto dat de VS Syrië nog niet regelrecht zijn binnengevallen. Het zijn vooral China, Rusland en India waar de VS nog serieus moet mee rekening houden in haar expansiepolitiek. De weerstand van Putin staat niet alleen. Stemmen van argwaan, kritiek en protest klinken wereldwijd steeds luider. Hoe meer de VS tegen de muren blijft duwen, hoe meer de weerstand zal toenemen. Hoe meer vijanden de VS creëert, werkelijk bestaande of zelf uitgevonden, hoe meer vijanden er inderdaad nog zullen opstaan, zowel binnen als buiten haar grenzen.

Militaire expansie, economische implosie

Oorlog voegt geen waarde toe. Oorlog creëert geen welvaart. Oorlog is wel een middel voor enkelen om zich persoonlijk te verrijken, maar een groter aantal draagt daarvoor de kosten. Op "nationaal" niveau geldt dat voor de bevolking van een overwonnen land, maar ook de eigen bevolking. Elke oorlog heeft aan beide zijden alleen maar een accute verarming tot gevolg.

Rome

Met haar grootste omvang bereikte Rome ook haar grootste probleem. Het moest de grenzen door steeds meer troepen bewaken. Meer troepen veroorzaakten steeds meer kosten en niet alleen financieel. Elke soldaat was een paar handen minder om voedsel te produceren. Het ontzaglijke leger moest wel blijven betaald krijgen. De belastingdruk voor diegenen die nog wel werkten werd hoger. Steeds meer boeren verloren hun land aan de steeds kleiner wordende groep landbezitters. De enige financiële zekerheid die onteigende boeren konden vinden, was in het leger. De neerwaartse spiraal die in het Westromeinse Rijk rond 400 n.Chr. reeds de bodem zou aftasten, was al in de dagen van Hadrianus ingezet.

De Verenigde Staten

De Verenigde Staten hebben al een tijdje geen economische macht meer. Het land is al jaren failliet. De enige sector waar het nog produceert is de militaire industrie. De spitstechnologie, waarin het sinds de Tweede Wereldoorlog de absolute leider was, is uitbesteed aan lage-loonlanden als China en India. Het handelstekort van de VS is enorm gestegen. De enige manier waarop de VS haar troepen nog kan onderhouden is door ongelimiteerd geld bij te drukken. Daardoor smelt het vertrouwen in de "munt" van de Amerikaanse overheid als sneeuw in de zon, zowel in binnen- als buitenland.

Imperialisme / Bron: Tataryn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Imperialisme / Bron: Tataryn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Strijd om de troon

Meer dan zeshonderd jaar lang was Rome een democratische republiek. Geen enkele democratie in de wereldgeschiedenis heeft het zo lang uitgehouden. Hoe het komt is geen onderwerp van dit artikel, maar in elke democratie bleek de macht uiteindelijk weer terecht te komen bij een heel kleine groep, of een enkel individu (We gaan hier ook voorbij aan het feit dat de Romeinse democratie zeer beperkt was). De strijd om het leiderschap heeft Rome enorm veel gekost, meer dan wat het aan verdediging tegen buitenlandse dreigingen gekost heeft. De Romeinen hebben in veldslagen tussen troonpretendenten van de tweede tot vierde eeuw meer levens verloren dan in veldslagen tegen de Germaanse of Slavische invallers. In de Verenigde Staten gaan natuurlijk geen veldslagen gepaard met de strijd om de troon, maar het legt toch een zware kost op de al zo benarde economische situatie van het land. Daarnaast verdeelt het de Amerikaanse burgers elke keer weer in twee grote kampen, zodat een waarachtige leider met visie simpelweg geen beleid kan voeren. Dat geldt trouwens in elk land met een politieke partijen-systeem. De all-in kost van George Bush's inauguratiefeestje in 2005 wordt geraamd op 158 miljoen dollar. Het feestje van Obama ligt met een schatting van 150 miljoen dollar nek aan nek. Meer dan 300 miljoen dollar om twee feestjes te geven, in volle economische crisis. Zelfs de meest decadente keizer die Rome ooit had gekend, Caligula, had zich dit niet kunnen dromen. Het zegt wel iets over de prioriteiten van de Amerikaanse "keizers".

Keuzes

Het is nog niet te laat voor de VS om een andere koers te gaan varen. Maar resolute keuzes in het belang van de bevolking brengen levensbedreigende gevaren mee. Twee visionaire leiders in Rome, Tiberius Grachus en Julius Caesar, hebben geprobeerd een rechtvaardig en constructief beleid te voeren. Grachus werd door de grootgrondbezitters vermoord nadat hij een landhervorming wou doorvoeren. Caesar werd vermoord nadat hij de munt onder toezicht van de democratische instellingen wou brengen. Een paar Amerikaanse presidenten hebben hetzelfde willen doen. Andrew Jackson overleefde met veel geluk de aanslag op zijn leven. Lincoln en Kennedy stierven allebei kort nadat ze overheidsgeld hadden laten drukken. Rome heeft uit de geschiedenis van haar rolmodellen Athene en Sparta niet genoeg lessen getrokken en die geschiedenis in grote mate herhaald, zij het op grotere schaal. Zal die schaalgrootte het enige verschil blijken tussen Amerika en Rome? Misschien zullen we het nog tijdens onze generatie te weten komen.
© 2013 - 2025 Ces1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italië – Rome, een historische hoofdstadEigenlijk heb je aan een paar dagen niet genoeg om alles in Rome te kunnen bekijken. Daar mag je veel meer tijd voor uit…
Rome: het ruiterstandbeeld van Marcus AureliusRome: het ruiterstandbeeld van Marcus AureliusHet ruiterstandbeeld van Marcus Aurelius is uniek. Het is het enige overgebleven ruiterstandbeeld van de circa 20 Romein…
Quirinius bewindvoerder van Syrië volgens Lucas 2Quirinius bewindvoerder van Syrië volgens Lucas 2Tijdens Kerst wordt traditioneel het verhaal van de geboorte van Jezus uit Lucas 2 verteld. De evangelist Lucas plaats d…
Aartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in RomeAartsbasiliek Sint-Jan van Lateranen in RomeWist u dat de Basilica Majore van San Giovanni in Laterano het belangrijkste kerkgebouw van de katholieke kerk is? De Ne…

De piramidebouwers: Angkor WatDe piramidebouwers: Angkor WatDe prachtige tempel van Angkor Wat zal bij velen bekend zijn en is met recht door de Unesco als werelderfgoed erkend. Ni…
Bush & Co: George Herbert Walker BushBush & Co: George Herbert Walker BushOp de ladder van de macht zal George Herbert Walker Bush zijn vader nog overtreffen. Met het presidentschap bereikt hij…
Bronnen en referenties
  • About.com Urban Legends, David Emery, "Obama / Bush Inauguration Cost Comparison", http://urbanlegends.about.com
  • Catherine Clifford, CNNMoney.com staff writer, "Inauguration price tag: $150 million", Last Updated: January 19, 2009: 11:49 AM ET, CNN Global Newsview / CNN Money
  • "Comparing Inauguration Costs", Posted on January 21, 2009 | Updated on Jan. 23, 2009, http://www.factcheck.org/2009/01/comparing-inauguration-costs
  • Apuzzo, Matt. "Obama Hosting Pricey Party in a Dicey Economy." 17 January 2009. Associated Press. Accessed 21 January 2009.
  • Bureau of Labor Statistice. "Inflation Calculator." Accessed 21 January 2009.
  • CNN.com. "Security Tight, Movement Slow on Inauguration Day." 20 January 2009. Accessed 21 January 2009.
  • Dwyer, Timothy. "Snow and Crowds Descend on Capital." 20 January 2005. Washington Post. Accessed 21 January 2009.
  • Mayerowitz, Scott, "What Recession? The $170 Million Inauguration." 19 January 2009. ABC News. Accessed 21 January 2009.
  • Seelye, Katherine Q. "Obama’s Inauguration Fund-Raising Tops $24 Million." 5 January 2009. New York Times. Accessed 21 January 2009.
  • Afbeelding bron 1: Tataryn, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ces1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.