De ontvoering van Freddy Heineken
Op 9 november 1983 werden Freddy Heineken en Ab Doderer ontvoerd waarna er 35 miljoen gulden werd geëist. Na het betalen van dit losgeld wordt Heineken niet vrijgelaten. Het is één van de bekendste Nederlandse ontvoeringszaken. Wat gebeurde er allemaal precies in de drie weken dat Freddy en zijn chauffeur waren gevangen?
De ontvoering van Freddy Heineken
De planning
Het plannen van de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur kostten Cor van Hout, Willem Holleeder, Jan Boellaard en Frans Meijer twee jaar. Voordat er besloten was wie er gekidnapt zou worden maakten ze een lijst van de rijkste Nederlanders:
- Dr. Wisse Dekker (Philips)
- Alfred Heineken (Heineken)
- Albert Heijn (Ahold)
- Dr. Anton Dreesman (V&D)
- Drs. Piet van Doorne (DAF)
De meest geschikte kandidaat was Freddy Heineken. De ontvoering werd "Operatie Heintje" genoemd. Met 100.000 gulden uit de kas voor "Operatie Heintje" worden er benodigdheden gekocht om de ontvoering te laten slagen. Dit zijn attributen als pruiken, portofoons, handboeien, wapens etc.
De ontvoering
Op 9 november 1983 om 18:56 uur worden Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd. Dit gebeurde voor Heinekens kantoor aan het Tweede Weteringplantsoen in Amsterdam. Dit was niet de eerste poging, Cor van Hout en zijn "collega's" hadden al een aantal keer voor Heinekens woning tevergeefs gewacht op Freddy en zijn chauffeur.
Na een lange werkdag was Alfred Heineken zoekende naar zijn auto samen met zijn chauffeur en een tweetal dames. Freddy en zijn chauffeur worden overmeesterd door de vier mannen en meegenomen. De ontvoerders riepen imponerend: "Mitkommen! Schnell!". De dames schieten Ab en Alfred nog te hulp, maar tevergeefs, ze werden met traangas bespoten. Er worden twee helmen op de hoofden van de slachtoffers geplaatst, gevolgd door een een aantal harde fysieke handelingen waardoor de twee in een oranje bestelbus belandden.
Een taxichauffeur die de ontvoering zag gebeuren volgt de ontvoerders richting een fietstunneltje, maar besluit terug te gaan wanneer één van de ontvoerders het pistool zijn kant uit richt om hem af te schikken. De ontvoerders rijden via een zorgvuldig uitgestippelde vluchtroute naar de schuilplaats op industriegebied “De Heining” in het Westelijk Havengebied te Amsterdam.
De gijzeling
Alfred Heineken en Ab Doderer worden opgesloten in een Romney loods die in bezit is van Jan Boellaard. In deze loods zijn twee apartje cellen gebouwd door de ontvoerders. De cellen zijn voorzien van een chemisch toilet en zijn geluiddicht. Ze namen 4 van de 42 meter grote loods in beslag. Dit viel echt niet op door de blinde muur die binnenin was geplaatst. Heineken en Doderer zitten op een gruwelijke manier vastgeketend aan de muur in de pyjama die ze aan hebben gekregen. Ze krijgen twee keer per dag te eten.
Het geldoverdracht
De ontvoerders eisten 35 miljoen gulden dat gebracht zou worden door een enkele politieagent. De eisen werden twee uur na de ontvoering bij de politie afgeleverd. Als de politie besloot akkoord te gaan met de eisen moesten ze een advertentie plaatsen in "De Telegraaf" onder de rubriek "Felicitaties" met het bericht "Het weiland is groen voor de Haas". Waarna er door de ontvoerders contact op zou worden genomen met de politie.
Een rechercheur werd op pad gestuurd met het geld. Deze kreeg door middel van verstopte briefjes de opdracht om van auto te wisselen. De auto was van te voren neergezet door Cor van Hout en de rest. In de nieuwe auto lag een portofoon waarmee verdere aanwijzingen werden gegeven. De rechercheur moest vaart minderen en stoppen bij een gat in de grond. Hij werd geïnstrueerd om het geld hierin te gooien wat daarna naar Willem Holleeder en zijn mannen rolde. Na de overdracht merkten de ontvoerders dat ze geschaduwd werden door de politie. Hierdoor zijn de vier van mening om Freddy Heineken en Ab Doderer niet vrij te laten door lak aan de voorwaarden door de politie.
Wat gebeurde erna?
Bevrijding en arrestaties
Twee dagen na het afstaan van de 35 miljoen gulden zijn de slachtoffers nog niet vrijgelaten. De politie ontvangt een anonieme tip waarna de eerdergenoemde loods wordt binnengevallen. In eerste instantie zien de agenten niets, tot een enkeling de blinde deur opvalt. Heineken en Doderer worden, na een drietal weken opgesloten te zitten, vrij gelaten.
Dezelfde ochtend worden er 25 mensen uit verschillende plaatsen opgepakt i.v.m. de ontvoering. Jan Boellaard en Martin Erkamps zijn de enige die vast blijven zitten. Ze werden beide gearresteerd met drie miljoen gulden in het bezit. Op 5 december geeft Frans Meijer zichzelf aan. In februari 1984 worden Willem Holleeder en Cor van Hout opgepakt in Parijs door de Franse autoriteiten.
Freddy Heineken na de ontvoering
Kort na de ontvoering ging Freddy Heineken weer aan het werk in zijn brouwerij
Heineken N.V. Hij overlijdt op 3 januari 2002. Het grootste deel van het geld wordt gevonden in begraven tonnen en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar. Acht miljoen blijft onvindbaar.