Is de KXVII Opgeofferd? Operatie James Bond
De Nederlandse onderzeeboot Hare Majesteit KXVII is op 21 december 1941 met man en muis vergaan in de stille oceaan. De 38 koppen tellende bemanning heeft niet kunnen vertellen waardoor of waarom zij gezonken zijn. De officiële oorzaak van de Nederlandse overheid is dat de KXVII in een Japans mijnenveld is gevaren en in contact met een mijn was gekomen. Als je echter van complottheorieën houdt is de onofficiële theorie dat de Nederlandse onderzeeboot al op 7 december 1941 is opgeblazen door een Engels geheim agent! Er zijn geen ooggetuigen dus de waarheid blijft onbekend. De Engelse geheim agent beweert dat de Nederlandse overheid liegt en de zaak in de doofpot stopt.
De Tweede Wereldoorlog in de stille Oceaan
De Tweede Wereldoorlog in de Stille Oceaan begint met de aanval van Japan op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï op 7 december 1941. De Tweede Wereldoorlog wordt dan al meer dan een jaar hevig uitgevochten in Europa en de Atlantische Oceaan. Tot aan de Japanse aanval op Pearl Harbor blijven de Verenigde Staten neutraal ondanks de smeekbeden van de Engelsen die alleen tegenover de Duitsers staan in Europa. Voor de Engelsen zou een Japanse verrassingsaanval zeer welkom uitkomen aangezien de Amerikanen dan ook de oorlog zouden verklaren aan de Duitsers.
VS
De Amerikaanse president Roosevelt wou de Duitsers en Japanners de oorlog verklaren en Engeland en premier Churchill te hulp komen. Het Amerikaanse publiek echter wilde in overgrote meerderheid neutraal blijven en niet met de oorlog meedoen. Zowel Churchill, in het nauw gedreven door de Duitsers, als Roosevelt wisten dat de Japanners vrij spel hadden in Azië en al snel de oorlog aan Engeland zouden verklaren. Als de Amerikaanse bevolking weigerden om aan de oorlog mee te doen was Engeland verloren. De Japanners zouden de nieuwe heersers van Azië, Australië en Nieuw Zeeland zijn. De Duitsers zouden Europa onder hun controle houden. Een zeer verontrustende gedachte voor zowel Churchill als Roosevelt. Een paar maanden voor december 1941 kwamen er echter volgens sommigen rapporten naar voren waaruit bleek dat de Japanners een aanval plande op Pearl Harbor. Er waren berichten vanuit Hawaï dat Japanse bewoners voor de Japanse overheid spioneerden.
Onderzeeboot KXVII
Hoewel we de KXVII een onderzeeboot noemen is het officieel volgens de terminologie van de Koninklijke Nederlandse Marine een duikboot en niet een onderzeeboot. Een onderzeeboot vaart namelijk voornamelijk onder het wateroppervlakte terwijl een duikboot bij gevaar of een aanval onder het wateroppervlakte duikt. De KXVII was een duikboot en voer voornamelijk boven water. De KXVII was gebouwd in de jaren 1931 en 1932 door de Rotterdamse scheepswerf Fijenoord. In januari 1935 vertrok de KXVII naar Nederlands-Indië waar de onderzeeboot verbleef toen de oorlog in Europa uitbrak.
Waarom? (de uitleg van sir Christopher Creighton)
Het verhaal van sir Christopher Creighton is opgeschreven in zijn boek: ‘Operatie J.B.(James Bond), het laatste grote geheim van WOII’. Het boek is niet alleen een verhaal over een Nederlandse onderzeeboot. Het boek verteld over de belevenissen van de geheim agent Creighton. Het is een non fictie boek en volgens Creighton dus allemaal waar.
Sir Christopher Creighton was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog een officier van de Engelse geheime dienst en slechts zestien jaar. Creighton beweert aan boord te zijn geweest van de KXVII. Erger nog Creighton beweert de KXVII te hebben opgeblazen, en gezien hoe deze met man en muis verging in de Stille Oceaan. Maar waarom zou hij een onderzeeboot van zijn bondgenoot Nederland hebben opgeblazen en gezonken?
Op 28 november 1941 in de middag ontdekt de KXVII bij de Japanse Takan-baai een vloot van Japanse oorlogsschepen. De bevelhebber van de KXVII, luitenant ter zee Besançon constateerde dat de koers de Japanse oorlogsvloot zou voeren naar de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor. Besançon seinde onmiddellijk een bericht naar de Engelse marinebasis in Singapore waar de KXVII onder Engels bevel stond. Volgens Creighton arriveerden binnen enkele uren kopieën van het bericht in Washington en Londen.
Churchill wist al lang van de Japanse aanvalsplannen, Een onverwachte waarschuwing van de Nederlandse onderzeeboot was niet gewenst! Een Japanse onverwachte aanval zou de Amerikaanse burgers zeker overhalen om de oorlog te verklaren en mee te doen aan de oorlog. Wanneer bekend was geworden dat Churchill en daarmee ook Roosevelt van de aanval op Pearl Harbor afwisten, en niets hadden gedaan om die te voorkomen zou waarschijnlijk de hele alliantie tussen Engeland en de VS uiteen vallen. Immers als Churchill Roosevelt had gewaarschuwd had president Roosevelt kunnen ingrijpen en Pearl Harbor in de hoogste staat van paraatheid kunnen brengen en de vloot laten uitvaren om zichzelf en Hawaï te verdedigen. Nu wist een Nederlandse onderzeeboot ook van de dreigende aanval. Churchill moest de onderzeeboot vernietigen in het belang van de oorlog en de toekomst. Na veel moeite gaf Koningin Wilhelmina volgens Creighton toestemming om de KXVII te vernietigen.
Voorbereiding
Creighton kreeg volmachten van de Nederlandse marine en Koningin Wilhelmina zodat hij bevelen kon geven aan de KXVII. Met de valse naam, luitenant ter zee Paul Hammond, gaf Creighton vervolgens het bevel aan de KXVII om naar de eilandengroep de Marianen te varen. Creighton reisde per vliegboot naar de eilandengroep de Marianen. Op 6 december 1941 begaf Creighton, alias Paul Hammond zich aan boord van de KXVII.
Explosie
Vanuit de vliegboot van Creighton werden er kratten aan boord van de KXVII gebracht. De meeste kratten bevatte drank en kerstspullen. De bemanning werd verteld dat dit cadeautjes van de Engelsen waren. In drie kratten zaten echter geen drank of kerstspullen. In één krat zat cyanidegas en in twee kratten zaten explosieven en een ontstekingsmechanisme met tijdschakelaar.
Op zondag 7 december 1941 kwam het bericht over de radio binnen voor Creighton dat de Japanners Pearl Harbor hadden aangevallen en hij zijn missie moest uitvoeren. Creighton keerde terug naar de vliegboot en een half uur later was hij getuige van het ontsnappende gas en de explosie waardoor de KXVII zonk zonder overlevenden.
Hoe? (de uitleg van de Nederlandse overheid)
Volgens het Nederlands Instituut voor Maritieme Historie lag de KXVII op 28 november 1941 niet voor de kust van Japan maar in Soerabaja op Nederlands-Indië. Tevens, zegt de Nederlandse autoriteiten, kan de KXVII niet op 7 december gezonken zijn aangezien er nog contact was met de onderzeeboot op 21 december 1941. De Nederlandse autoriteiten verklaren dat de KXVII ergens na 21 december 1941 onbewust een door de Japanners aangelegd mijnenveld in voer waar het in aanvaring kwam met een mijn en met man en muis verging.
KXVII gevonden
De zoon van luitenant ter zee Besançon is op zoek gegaan naar het wrak van de KXVII. In 1982 werd het wrak gevonden en geïdentificeerd aan de hand van het stuurwiel. Het wrak werd NIET zoals Creighton beweerd gevonden bij de eilandengroep de Marianen, maar in de Zuid Chinese zee bij het eiland Tiaman. Er werd een gat in de romp aangetroffen dat wees op een aanvaring met een mijn en niet op een explosie van binnenuit. In 1991 kwam de zoon van luitenant ter zee Besançon tevens in contact met de Japanse Marine officier Kitazawa. Deze heer Kitazawa beweerd op 6 december 1941, een mijnenveld in het gebied van de gezonken KXVII te hebben gelegd.
Waarheid of fantast?
Als je nu denkt dat Creighton en zijn verhaal nu totaal ontkracht waren heb je het mis. Creighton ging hierna nog een stapje verder door te beweren dat de bewijzen die de zoon van Besançon vond daar neergelegd waren door de Nederlandse overheid na de oorlog. Creighton beweerde dat veel schriftelijke bewijzen in en na de oorlog vervalst waren door de Engelse, Nederlandse en Amerikaanse inlichtingendiensten. Daarnaast beweerde Creighton dat het wrak dat gevonden was bij Tiaman niet de KXVII was maar een omgebouwd zusterschip dat daar expres door de inlichtingendiensten was neergelegd (gezonken). Creighton was hier stellig over en zei dat hij de bewijzen ervoor had. Toen de KXVII werd gebouwd was er een gebrek in het voorste luik van de onderzeeboot gemaakt. Het voorste luik stond niet haaks op de lengteas van de onderzeeboot zoals de bedoeling was, maar vijftien tot twintig graden naar rechts. Hij had dit gehoord van luitenant ter zee Besançon zelf. Hoe dan ook hier zijn geen bewijzen van dat dit waar was.
Tweede verhaal
Hoewel het complottheorie van Creighton steeds onwaarschijnlijker leek bleek hij ook nog eens twee verhalen over de KXVII te hebben verteld. Er was namelijk nog een verhaal waarin Creighton beweerde dat de KXVII zich bij de Fiji eilanden bevond toen hij aan boord ging. Hij had daar sabotage gepleegd aan de torpedo’s van de KXVII en de pagina’s van het logboek gestolen waarin melding werd gemaakt van de Japanse vloot.
James Bond
Wellicht probeert Creighton in de voetsporen te treden van zijn beroemde baas Ian Flemming, de geestelijk vader van 007 James Bond?
© 2014 - 2024 Benvl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie is James Bond?Generaties zijn opgegroeid met de films van geheim agent James Bond. Wie kent hem niet, de geheim agent met een groot zw…
Vlag van IerlandIs het de Italiaanse vlag die je daar in de verte ziet? Je kijkt beter. Nee, deze vlag is groen, wit, oranje. Even denk…
Bronnen en referenties
- http://www.dutchsubmarines.com/specials/special_lost_submarines.htm
- http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2585435/1996/09/26/Het-mysterie-van-de-onderzeeboot-die-in-de-oorlog-met-man-en-muis-verging.dhtml
- http://gerard45.bloggertje.nl/note/14228/nederlandse-onderzeeboot-kxvii-in-1941-opgeblazen.html
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Hr._Ms._K_XVII
- http://bellevueholidayrentals.com/opjb/
- http://nieuws.maleisie.be/1996/19960914_geheim_agent_creighton_struikelt_over_onderzeeboot.html
- http://groniek.eldoc.ub.rug.nl/FILES/root/1997/I_97/opedienoopla_7/article.pdf