Vlag van Griekenland

Vlag van Griekenland De Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaanse vlag. Linksboven bevindt zich namelijk in plaats van een vak met sterretjes een vak met een kruis. Verder heeft de vlag blauwe en witte strepen. Hoe moet deze vlag eigenlijk worden gemaakt? Wat betekenen het kruis en de banen? En wanneer hangt men in Griekenland de vlag uit?

Griekenland

Bron: Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Griekenland is een republiek in het zuidoosten van Europa. De hoofdstad van dit land is Athene en men spreekt er Grieks. Griekenland heeft veel eilanden en ligt aan drie zeeën: de Egeïsche, de Ionische en de Middellandse zee. Verder grenst Griekenland aan Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Griekenland beslaat een oppervlakte van bijna 132 duizend km2 en heeft ruim 10,7 miljoen inwoners. Het land behoort tot de Europese Unie en ook tot de eurozone. Men kan er dus gewoon met euroís betalen.

Specificaties

De Griekse vlag heeft een hoogte breedte verhouding van 2:3. De Griekse vlag is blauw met daarop witte banen en een wit kruis in de linker bovenhoek. Het kruis beslaat 5/9e van de hoogte van de vlag en 10/27e van de breedte van de vlag. Verder zijn alle banen even hoog en elke baan heeft een hoogte van 1/9e van de vlag. De bovenste baan is blauw en de onderste ook. De rest van de banen is afwisselend wit en blauw.

De kleuren van de Griekse vlag zijn echter niet duidelijk gespecificeerd. Hierdoor bestaan er veel verschillende varianten. De kleur hangt dus af van de producent van de vlag.

Betekenis kruis en kleuren

Het kruis op de Griekse vlag verwijst naar het Byzantijnse Rijk. De vlag van dit rijk bestond namelijk uit een kruis met in alle hoeken een B die met de linkerzijde naar het kruis gekeerd was (aan de linkerkant van de vlag waren de Bís dus in spiegelbeeld afgebeeld).
De kleuren van de Griekse vlag (blauw en wit) zouden zijn gekozen omdat ze altijd een belangrijke rol hebben gespeeld in de Griekse geschiedenis en de Griekse oudheid. Zo zou het wapen van Achilles zijn gemaakt door een wit metaal te plaatsen op een blauwe achtergrond. Ook zouden de kleuren verwijzen naar de godin Athena, de banieren van het leger van Alexander de Grote en de kleuren die in het Byzantijnse Rijk veel gebruikt werden.

Het is echter niet duidelijk of het blauw en wit altijd deel uit hebben gemaakt van de Griekse geschiedenis. Het zou namelijk ook zo kunnen zijn dat de hiervoor genoemde verwijzingen op zichzelf staande gebeurtenissen en situaties betreffen.

Vlagdata

In Griekenland mogen particulieren de vlag uithangen op nationale en lokale feestdagen. Hieronder staat een lijst met officiële Griekse nationale feestdagen.
Datum Reden
Elke zondagZondag is een publieke feestdag volgens de Griekse wetgeving
25 maartOnafhankelijkheidsdag
Tweede paasdagTweede paasdag
15 augustusMaria Tenhemelopneming
25 decemberKerstmis
© 2014 - 2024 Lsmook, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van AlbaniëVlag van AlbaniëEen dubbelkoppige adelaar. Een rood vlak. Dit is waaruit de vlag van Albanië bestaat. Het is een vlag die je niet zo vaa…
Vlag van BulgarijeVlag van BulgarijeDe Bulgaarse vlag is een horizontale driekleur en bevat de kleuren wit, groen en rood. Deze vlag wordt al gebruikt sinds…
De Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe Amerikaanse vlag: symbool van AmerikaDe nationale vlag van de Verenigde Staten heeft dertien rode en witte strepen. In de linker bovenhoek staat een blauwe r…
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…

Staatsinrichting van het oude Athene in de klassieke tijdStaatsinrichting van het oude Athene in de klassieke tijdDe stad Athene en heel de streek Attiká was gewijd aan de godin Athèna. De wijk aan de voet van de Acropolis vormt de ou…
Vlag van GeorgiëVlag van GeorgiëDe vlag van Georgië is een van de minder bekende vlaggen in Europa. De vlag lijkt op de Engelse vlag, maar heeft vier ex…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Griekenland, bezocht op 13-8-2014
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Griekenland, bezocht op 13-8-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Greece, bezocht op 13-8-2014
  • Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Public_holidays_in_Greece, bezocht op 13-8-2014
  • Afbeelding bron 1: Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Lsmook (23 artikelen)
Gepubliceerd: 13-08-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.