De Amerikaanse vlag: symbool van Amerika

De Amerikaanse vlag: symbool van Amerika De nationale vlag van de Verenigde Staten heeft dertien rode en witte strepen. In de linker bovenhoek staat een blauwe rechthoek met vijftig sterren. De strepen staan voor de 13 Amerikaanse kolonies en de sterren geven de vijftig Amerikaanse staten aan.

Ontwerp van de Amerikaanse vlag

Tot 1912 is er geen gemeenschappelijk ontwerp geweest voor de Amerikaanse vlag. Het is vele malen veranderd tijdens zijn meer dan tweehonderd jarige bestaan. Vlag makers in het hele land hadden geregeld de sterren weer op een andere manier waarop ze wilden, soms in cirkels, soms in rijen. Soms werd er zelfs tekst in het midden van de blauwe rechthoek gezet.

Bron: NardBettyGeorge, RgbstockBron: NardBettyGeorge, Rgbstock

Geschiedenis van de Amerikaanse vlag

Volgens de geschiedenisboeken werd de eerste Amerikaanse vlag gemaakt door Betsy Ross, die George Washington goed kende. Op een dag kwam George Washington in haar winkel in Philadelphia en toonde haar het ontwerp van de vlag. De eerste officiële vlag, gemaakt in 1776 aan het begin van de onafhankelijkheidsoorlog, toonde dertien strepen en de ‘Union Jack’ in de linkerhoek.

Het volkslied van Amerika

Het bombardement van Fort McHenry tijdens de oorlog van 1812 inspireerde Francis Scott Key een gedicht over de Amerikaanse vlag te schrijven. Een paar jaar later werden de teksten gebruikt voor de ‘Star Spangled Banner’, het nationale volkslied van Amerika.

Bron: RWLinder, RgbstockBron: RWLinder, Rgbstock

Scheiding tussen de vlaggen

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog ontwierpen de zuidelijke staten, die zich heeft afgescheiden van de Unie, hun eigen vlag. Het had dezelfde kleuren, maar de sterren waren gerangschikt in een ander patroon.

In 1912 beval de Amerikaanse president dat de Amerikaanse vlag in het gehele land hetzelfde ontwerp moest hebben. De vlag is al meer dan vijftig jaar niet veranderd. In 1959 vond de laatste grote verandering plaats toen Alaska en Hawaï werden toegevoegd aan de Amerikaanse staten. Ter vervanging van de 48-sterren vlag kwam de vlag met de vijftig sterren.

Bron: Somadjinn, RgbstockBron: Somadjinn, Rgbstock

Amerikaanse vlag als krachtig symbool

De Amerikaanse vlag is een gemeenschappelijk gezicht in de wereld, een die iedereen herkent. In de VS wordt het vaak getoond in openbare gebouwen en scholen. Vaak dient teken op badges, auto’s of stempels. De vlag is uitgegroeid tot een krachtig symbool.

De welbekende Amerikaanse vlag reisde naar vele plaatsen in de wereld. In 1909 plaatste Robert Peary een vlag op de Noordpool en in 1969 plaatste de Amerikaanse astronaut Neill Armstrong een Amerikaanse vlag op de maan.
© 2013 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vlag van AlbaniëVlag van AlbaniëEen dubbelkoppige adelaar. Een rood vlak. Dit is waaruit de vlag van Albanië bestaat. Het is een vlag die je niet zo vaa…
Volkslied Verenigde Staten/Amerika: The Star-Spangled BannerVolkslied Verenigde Staten/Amerika: The Star-Spangled BannerThe Star-Spangled Banner, is de naam van het Amerikaanse volkslied, de nationale hymne van de Verenigde Staten. De aanbl…
Vlag van GriekenlandVlag van GriekenlandDe Griekse vlag is een vlag die afwijkt van de meeste vlaggen van Europa. De vlag is namelijk gebaseerd op de Amerikaans…
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…

De piramiden van GizehDe zeven wereldwonderen zijn ongetwijfeld spectaculair en prachtig. Een van de oudste van de zeven wereldwonderen zijn d…
Fordlândia: van rubberplantage tot ruïneFordlândia: van rubberplantage tot ruïneHenry Ford stichtte vorige eeuw uit het niets een stad midden in het Amazonewoud, om zo goedkopere rubber voor zijn auto…
Bronnen en referenties
Mayorfrits (220 artikelen)
Laatste update: 19-03-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.