De datum 6 februari in de geschiedenis

De datum 6 februari in de geschiedenis In de voetbalwereld is 6 februari bovenal de treurige datum waarop in 1958 de vliegramp van München plaatsvond, waarbij veel spelers en begeleiders van Manchester United overleden. Welke andere grote gebeurtenissen vonden er plaats op 6 februari? Het was onder meer de datum waarop Solidarnosc in 1989 zijn historische onderhandelingen begon met de Poolse regering. Ook was 6 februari sterfdatum van onder meer de Britse koning Georg VI (1952), de zanger Falco (1998), de tennisser Arthur Ashe (1993) en de kunstenaar Gustav Klimt (1918). Welke beroemdheden waren er jarig op 6 februari? Het is onder meer de geboortedatum van Ronald Reagan, Babe Ruth en Bob Marley.

Vliegramp van München (Manchester United)

Manchester United behoorde in het seizoen 1957-1958, onder leiding van de legendarische coach Matt Busby, tot de beste clubteams ter wereld. Het jonge, zeer getalenteerde team had als bijnaam de 'Busby Babes'. Manchester was één van de grote favorieten om in 1958 de Europa Cup I (de voorloper van de Champions League) te winnen. Op 5 februari 1958 had het team de uitwedstrijd tegen Rode Ster Belgrado gelijkgespeeld (3-3) en omdat ze de eerdere thuiswedstrijd hadden gewonnen (met 2-1) had Manchester United zich voor de halve finale van de Europa Cup I geplaatst.

De ramp

Op 6 februari, tijdens de terugweg naar huis, maakte het vliegtuig van Manchester United een tussenstop in München om bij te tanken. De piloot had grote problemen om het vliegtuig in München weer op te laten stijgen. In eerste instantie doordat er iets mis leek te zijn met de motor en later omdat er sneeuw op de startbaan was gevallen. Bij een derde poging om op te stijgen ging het helemaal mis. Het vliegtuig was geheel onbestuurbaar, knalde door een hek, ramde achtereenvolgens tegen een huis (dat in de brand vloog), vervolgens tegen een schuur en uiteindelijk tegen een vrachtwagen, die explodeerde.

Van de 44 personen in het vliegtuig overleden er 23 (21 waren op slag dood en 2 overleden enkele weken later in het ziekenhuis). Tot de doden behoorden acht spelers van Manchester United, drie leden van de technische staf van de ploeg, acht journalisten, drie leden van de bemanning en één supporter. Negen spelers van Manchester United overleefden het ongeluk, waarvan er echter twee er dusdanig zwaar aan toe waren, dat ze nooit meer zouden voetballen. Manager Matt Busby was het enige lid van de technische staf dat de ramp overleefde, maar hij lag na dit ongeval wel nog maanden in het ziekenhuis.

De comeback

In het daaropvolgende seizoen maakte Busby toch weer zijn comeback als trainer van Manchester United. Ruim tien jaar na de ramp in München, in het voorjaar van 1968, kwam uiteindelijk toch zijn sportieve droom uit. Met een team waarin nog spelers stonden die de ramp hadden overleefd, zoals Bill Faulkes en Bobby Charlton, maar ook met talenten van een nieuwe generatie, zoals George Best, wonnen Manchester United en zijn coach Matt Busby alsnog de Europacup I.

Historische gebeurtenissen op 6 februari

Op 6 februari 1989 begonnen in Polen de rondetafelgesprekken tussen het communistische regime en de anti-communistische vakbond Solidarnosc. Men sprak onder meer over mogelijke vrije verkiezingen en een liberalisering van de economie. Door velen worden deze gesprekken beschouwd als een eerste officiële stap richting het einde van de communistische dictaturen in Oost-Europa.

Op 6 februari 1941 won Auke Adema (1907-1976) de zevende editie van de Elfstedentocht. In 1940 was hij al één van de vijf winnaars geweest van de zesde Elfstedentocht: dat jaar besloten de vijf koplopers om gezamenlijk over de finish te komen en de overwinning te delen. Die afspraak staat in de schaatshistorie bekend als 'Het Pact van Dokkum'. Een jaar later kwam Adema solo over de finish en ditmaal won hij de Elfstedentocht dus in zijn ééntje.

Geboren op 6 februari

Op 6 februari werd Babe Ruth geboren in Baltimore. Hij zou uitgroeien tot één van de grootste honkballers aller tijden. Homeruns slaan was zijn grote specialisme. In 1927 sloeg hij 60 homeruns in één seizoen. Dit was een record dat 34 jaar lang zou blijven staan.

Op 6 februari 1911 werd Ronald Reagan geboren. Vanaf eind jaren dertig maakte hij grote furore als acteur. Later maakte hij de overstap naar de politiek. Hij werd actief binnen de Republikeinse Partij. Van 1967 tot en met 1975 was hij gouverneur van Californië. Van 1981 tot en met 1989 was hij president van de Verenigde Staten van Amerika. Reagan overleed op 5 juni 2004.

Bob Marley werd op 6 februari 1945 geboren op Jamaica. In de jaren zeventig groeide hij als zanger en songwriter uit tot een wereldster. Mede dankzij hem beleefde de reggae-muziek een wereldwijde doorbraak. In 1981 overleed Bob Marley aan kanker.

Overleden op 6 februari

Op 6 februari 1952 overleed George VI van het Verenigd Koninkrijk op 56-jarige leeftijd. Hij leed aan longkanker en stierf in zijn slaap aan een hartaanval. George VI was in 1936 koning geworden, nadat zijn broer Eduard VIII (die minder dan een jaar op de troon had gezeten), troonsafstand had gedaan aangezien die wilde trouwen met een gescheiden vrouw (hetgeen in het conservatieve Engeland indertijd niet aan de koning werd toegestaan door de Anglicaanse kerk).

6 februari 1918 was de sterfdag van Gustav Klimt. Hij was op 14 juli 1862 geboren in Wenen. Klimt werd één van de belangrijkste symbolistische schilders van zijn tijd. Tot zijn bekendste meesterwerken behoren 'De Kus' en 'Judith I'. Zijn werk wordt gerekend tot de 'Jugendstil'.

Op 6 februari 1998 overleed de Oostenrijkse zanger Falco als gevolg van een auto-ongeluk. In zijn bloed werd onder meer cocaïne en alcohol aangetroffen. Falco heette eigenlijk Johann (Hans) Hölzel en werd op 19 februari 1957 geboren in Wenen. In de jaren tachtig werkte hij samen met de Nederlanders producers Bolland & Bolland. Falco scoorde in die periode grote wereldhits, waaronder Jeanny en Rock me Amadeus.

De Amerikaanse tennislegende Arthur Ashe overleed op 6 februari 1993. Ashe was geboren op 10 juli 1943 in Richmond (Virginia). Hij was in 1963 de eerste Afro-Amerikaan die uitkwam voor het Amerikaanse Davis Cup-team. Ashe won later het US Open (1968), het Australian Open (1970) en Wimbledon (1975). Rond 1980 onderging Arthur Ashe twee hartoperaties. Later is gebleken dat hij HIV had opgelopen, als gevolg van bloedtransfusies bij die operaties. Op 49-jarige leeftijd overleed hij aan de gevolgen van aids. Als eerbetoon aan hem is het grootste stadion op het complex waar het US Open wordt gespeeld, naar hem vernoemd: het Arthur Ashe Stadium.
© 2014 - 2023 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United, the Mancunians van Old TraffordManchester United Football Club, met als bijnaam The Mancunians, is één van de grote clubs die in de Premier League spee…
Zonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartZonsopkomst en zonsondergang in januari, februari en maartDe dagen beginnen langer te worden in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Een artikel met de tijdstippen wanneer de…
Manchester United: gespeelde Europese finalesManchester United: gespeelde Europese finalesDe UEFA startte het eerste Europese voetbalseizoen in de jaargang 1955/1956. Sinds de toetreding van de Engelse clubs tw…
Voetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamVoetbal 2021: Tsjechië-België, live tv en livestreamIn 2021 spelen België en Tsjechië tegen elkaar in de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap voetbal. De wedstri…

De Hyksos en de ZeevolkenDe Hyksos en de ZeevolkenNa een mythische overstroming van 2349 v.Chr. kwamen er in het Midden-Oosten weer volksverhuizingen op gang. Een en ande…
Het Nieuwe Rijk in Egypte 1550-1070 v.ChrHet Nieuwe Rijk in Egypte 1550-1070 v.ChrDe basis voor de welvaart van het nieuwe Rijk in Egypte werd vreemd genoeg gelegd door de invallen van de Hyksos. Deze v…
Bronnen en referenties
  • www.arthurashe.org/life-story.html
  • www.youtube.com/watch?v=16VTLI1uBjU
  • Nl.wikipedia.org/wiki/Vliegramp_van_München
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/6_februari
  • Manchester United - Jim White - Uitgeverij Thomas Rap
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 12-07-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.