Vliegtuigwrakken in Flevoland gemarkeerd

Vliegtuigwrakken in Flevoland gemarkeerd Tijdens de drooglegging van Flevoland zijn 36 neergehaalde vliegtuigen gevonden en geborgen. De vindplaatsen zijn gemarkeerd met een blauw-witte paal en met het silhouet van een vliegtuig er boven op. Op de tekstplaat aan de paal staat welk vliegtuig is neergestort en wie de bemanningsleden waren. Verder zijn er in Flevoland nog enkele monumenten en exposities als blijvende herinnering aan de Airgunners.

Inhoudsopgave


Aanvliegroute IJsselmeer in de tweede wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland meer dan 6.000 vliegtuigen neergestort. Hiervan zijn er ongeveer 200 terechtgekomen in het IJsselmeer en 29 vliegtuigen in de, in 1942 drooggevallen, Noordoostpolder. Het IJsselmeer werd veel gekozen als aanvliegroute omdat men snel boven Duitsland vloog en het afweergeschut beperkt was. De Noordoostpolder en Urk werden door de vliegers gebruikt als navigatiepunten omdat het verschil tussen land en water duidelijk te zien was. Boven het IJsselmeer hebben veel luchtgevechten tussen de geallieerde vliegtuigen en de Duitse jagers plaatsgevonden.

Tijdens drooglegging Flevoland werden de neergehaalde vliegtuigen gevonden en geborgen

Tijdens de drooglegging van Oostelijk- en Zuidelijk Flevoland zijn er 36 neergehaalde vliegtuigen gevonden en geborgen. Met deze vliegtuigen zijn ook de stoffelijke overschotten van de bemanningsleden gevonden en geïdentificeerd. Daarnaast zijn in de meeste gevallen de verhalen bekend van wat er met de vliegtuigen is gebeurd.
In de Noordoostpolder werden de toestellen door de Duitsers weggehaald. Na de oorlog werden nog acht vliegtuigwrakken gevonden die door schroothandelaren zijn geborgen.

Herdenkingspalen markeren de plek waar de vliegtuigen zijn neergehaald

Van veel vliegtuigen is de locatie bekend waar deze zijn neergestort, welk vliegtuigtype het betreft en wie de bemanningsleden zijn. Bij de stichting Vier Mei Herdenking Dronten ontstond het idee om de vindplaatsen te markeren met een herdenkingspaal en de vliegtuigen te registreren en te beschrijven. Hierdoor kon een blijvende herinnering worden gerealiseerd aan de Airgunners (de Engelse boordschutters) en wordt een stukje geschiedenis van (Oostelijk) Flevoland zichtbaar.

Op initiatief van de stichting zijn in 2011, 16 vliegtuigwrakken gemarkeerd middels een blauw-witte paal en met het silhouet van een vliegtuig er boven op.
Op een tekstplaat aan de paal staat welk vliegtuig is neergestort en wie de bemanningsleden waren. De neus van het vliegtuigsilhouet staat in de richting van de kavel waarop het toestel is neergestort.

In navolging van Dronten heeft de stichting Ongeland in de Noordoostpolder in 2013 de vindplaatsen van 13 vliegtuigwrakken gemarkeerd met eenzelfde blauw-witte paal. Deze palen zijn niet in de betreffende kavel geplaatst, maar in de berm. De neus van het silhouet wijst in de richting van de juiste kavel.
Op initiatief van dezelfde stichting worden ook in Zuidelijk Flevoland een aantal vindplaatsen van vliegtuigwrakken gemarkeerd met een herdenkingspaal. Op 18 oktober 2014 is bij Almere de eerste markeringspaal onthuld.

Exposities en Monumenten in Flevoland

Bij het erfgoedcentrum Nieuw Land in Lelystad is een motor met propellor op het voorplein van het museum te bezichtigen. Deze is afkomstig van het, bij de huidige Oostvaardersplassen, opgegraven wrak van een Amerikaanse bommenwerper. Daarnaast zijn er in de collectie van het museum meerdere foto’s te bezichtigen waarop opgravingen van de vliegtuigwrakken staan afgebeeld.

In Dronten is in 1964 de propellor van een Britse bommenwerper gevonden en deze staat sindsdien bij het Airgunners monument bij het gemeentehuis. Achter de propellor staat een gedenkmuur met een plaquette.

In cultureel- en evenementencentrum De Meerpaal in Dronten is een permanente expositie over de Airgunners. Deze expositie heeft betrekking op de 4 mei herdenking, de berging van de vliegtuigwrakken en de geschiedenis van de Airgunners. De expositie bestaat onder andere uit foto’s, schilderijen, beelden en vaantjes. Tevens is er een doek met een overzicht van alle neergestorte Airgunners in de Zuiderzee.
© 2015 - 2025 Birdy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De nederlandse provinciesDe nederlandse provinciesNederland is een land met 16,86 miljoen inwoners. Nederland ligt in het westelijke deel van Europa en grenst aan de Noor…
Van IJsselmeer naar FlevolandVan IJsselmeer naar FlevolandNoord-Holland en Friesland worden verbonden door een lange dijk, de Afsluitdijk. Met de aanleg van de Afsluitdijk werd d…
Tulpenroute Noordoostpolder en FlevolandTulpenroute Noordoostpolder en FlevolandNaast Zuid- en Noord-Holland groeien en bloeien er ook volop tulpen in de Noordoostpolder en Flevoland. Zelfs in de kop…
Lelystad Airport: vliegveld in FlevolandLelystad Airport: vliegveld in FlevolandLelystad Airport is de naam van het vliegveld gelegen bij de stad Lelystad, Flevoland. Lelystad Airport heeft lange tijd…

De vergeten geschiedenis van de mensenzooDe vergeten geschiedenis van de mensenzooEigenlijk kennen wij alleen maar de dierentuin waar we (inheemse) dieren van dichtbij kunnen bekijken in hun ‘natuurlijk…
Wat gebeurde er in 1974?Wat gebeurde er in 1974?1974 was het jaar van de verloren WK finale in West-Duitsland. Ook is 1974 het jaar dat de zeezenders Radio Veronica en…
Bronnen en referenties
  • http://www.flevolanderfgoed.nl/home/erfgoed (01-2015)
Birdy (18 artikelen)
Laatste update: 17-12-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.