Boston's onafhankelijkheidshistorie

Boston's onafhankelijkheidshistorie Een van de oudste steden van de Verenigde Staten is Boston, de hoofdstad van de staat Massachusetts, één van de staten in het oosten van het land. Doordat het één van de oudste steden is – de stad werd al in 1630 gesticht – heeft Boston ook een lange geschiedenis. De belangrijkste hoogtepunten van die geschiedenis komen allemaal uit de tijd van toen de Verenigde Staten onafhankelijk wilden worden. Standbeelden en gebouwen die nog steeds in de stad staan, herinneren aan die tijd.

De Onafhankelijkheidsoorlog

Na de ontdekking van de Verenigde Staten in 1492 kwamen er steeds meer Europeanen naar het land toe. Vooral veel Engelsen kozen voor een nieuw bestaan in de Verenigde Staten, wat er uiteindelijk toe leidde dat het oosten van het land Brits territorium werd. Er ontstonden dertien koloniën, die later de eerste dertien staten van de Verenigde Staten zouden worden.

Omdat Groot-Brittannië steeds meer wetten uitschreef die nadelig waren voor de koloniën wilden de dertien staten onafhankelijk worden. Hierdoor ontstond de Amerikaanse Revolutie, ook wel de Onafhankelijkheidsoorlog genoemd. Op 4 juli 1776 wonnen de dertien staten de oorlog en werden in de stad Philadelphia de onafhankelijke Verenigde Staten van Amerika uitgeroepen.

Boston in de oorlog

De stad Boston heeft een belangrijke rol gespeeld in de Onafhankelijkheidsoorlog, want meerdere incidenten vonden in de stad plaats. Zo was er op 5 maart 1770 het bloedbad van Boston, waarbij Britse soldaten op protesterende Bostonians (inwoners van Boston) schoten en er vijf doden vielen. Ook bekend is de Boston Tea Party van 16 december 1773: een groep protestanten had zich als indianen verkleed en gooide thee in de haven om te protesteren tegen de nieuwe Britse wet waarbij belasting op geïmporteerde producten zoals thee werd geheven.

Paul Revere

Een andere, vooral voor de Amerikanen bekende, gebeurtenis die officieel leidde tot het begin van de Onafhankelijkheidsoorlog is Paul Revere’s nachtelijke rit per paard. Paul Revere was een inwoner van Boston. Al voor de oorlog begon, hielp hij mee om inlichtingen te verzamelen over de Britse troepen. Ook bedacht hij een waarschuwingssysteem: als er één lantaarn aan de toren van de Old North Church hing, dan zouden de Britten naderen over land. Hingen er twee lantaarns aan de kerktoren, dan naderden de Britten over het water.

Op de avond van 18 april 1775 zag Paul Revere twee lantaarns aan de toren van de Old North Church hangen. Hij leende onmiddellijk een paard en reed met een aantal anderen naar Concord en Lexington om de mensen daar te waarschuwen. Hierdoor stonden de koloniale soldaten klaar en was de eerste echte veldslag van de Onafhankelijkheidsoorlog een feit. Paul Revere werd echter pas in 1860 bekend met zijn rit, toen Henry Wadsworth Longfellow een gedicht erover schreef getiteld Paul Revere’s Ride.

De oorlog herinnerd

Boston is inmiddels een moderne stad met hoogbouw, musea en winkelcentra. Het is echter ook een historische stad, aangezien er veel overblijfselen uit de tijd van de Onafhankelijkheidsoorlog nog steeds te zien zijn. Een voorbeeld daarvan is de Old North Church, de kerk die een belangrijke rol speelde in het verhaal van Paul Revere. Ook het oude huis van Paul Revere staat nog in de stad en wordt onderhouden, zodat mensen het kunnen bezoeken.

Wie zich zo veel mogelijk in de onafhankelijkheidshistorie van Boston wil verdiepen, kan het beste de Freedom Trail lopen: een wandeling dwars door de stad die zo opgezet is dat men de belangrijkste historische gebouwen en plaatsen ziet. Hierbij horen uiteraard de Old North Church en het huis van Paul Revere, maar ook de begraafplaats waar de slachtoffers van het bloedbad van Boston begraven liggen en het Old State House, waar het bloedbad plaatsvond.
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Freedom Trail in BostonDe Freedom Trail in BostonWie zich wil verdiepen in de historie van Boston en dan met name in de tijd van de Onafhankelijkheidsoorlog kan het best…
Oorlog & InvasieOorlog & InvasieOorlog & Invasie. Hoe lang duurde de oorlog in Vietnam? Wat was de Honderdjarige Oorlog? Wie streden de slag bij Verdun…
Hondenras: de Boston TerriërHondenras: de Boston TerriërDe Boston Terriër valt onder de categorie van gezelschapshonden. Het is een levendige en intelligente hond, die compact…

Ravensbrϋck, grootste vrouwenkamp van het Duitse rijkRavensbrϋck, grootste vrouwenkamp van het Duitse rijkTijdens de Tweede Wereldoorlog zaten 132.000 vrouwen gevangen in kamp Ravensbrϋck. Het was daarmee het grootste vro…
Hermann Göring en de Sicherheitspolizei op 24 januari 1939Hermann Göring en de Sicherheitspolizei op 24 januari 1939Op 24 januari 1939 kreeg de SS-Grüppenführer Reinhard Heydrich de opdracht van rijksmaarschalk Hermann Göring de opdrach…
Bronnen en referenties
  • Reiz&Magazine Wereldreisgids Verenigde Staten oost, ANWB, 2013
  • Folder Boston Freedom Trail, National Park Service USA, 2015
  • Eigen bezoek aan de stad Boston
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.