Oorlog & Invasie

Oorlog & Invasie Oorlog & Invasie. Hoe lang duurde de oorlog in Vietnam? Wat was de Honderdjarige Oorlog? Wie streden de slag bij Verdun in 1916? Welke oorlog werd bekend als de Grote Oorlog? Wat toont het Tapijt van Bayeux? Welke oorlog begon met de Boston Tea Party? Wat gebeurde er in 1954 bij Dien Bien Phoe? Wat was de Aanval van de Lichte Brigade? Welke oorlog werd er tussen de Unie en de Confederatie gevoerd? Weetjes over bekende en wat minder bekende oorlogen in kort bestek, in vraag en antwoordvorm.

Oorlog Invasie StrijdOorlogen Invasies & Strijd

De oorlogen (veldslagen) die hieronder worden besproken, staan in willekeurige volgorde c.q. niet chronologisch.

Wat toont het Tapijt van Bayeux?

Tapis de Bayeux. De Tapisserie of het Tapis de Bayeux is een wandkleed van 70 meter lang en 50 cm hoog. Het tapijt is van linnen, met gekleurde wol geborduurd. Het beeldt de invasie van Engeland uit, onder leiding van hertog Willem van Normandië oftewel Willem de Veroveraar, die in 1066 plaatsvond.

Bayeux is een stadje in het noorden van Frankrijk en het wandkleed bevindt zich daar tegenwoordig in een speciaal hiervoor ingericht museum. Het wandkleed geeft geschiedkundige informatie over zeden, gewoonten, kleding, wapenuitrusting etc. uit die tijd. Het is een beeldverhaal c.q. stripverhaal dat begint met het bezoek van de (Angelsaksische) koning Harold van Engeland aan Willem de Veroveraar (mogelijk in 1064). Het eindigt met de slag bij Hastings, toen koning Harold gedood werd door een pijl die dwars door zijn oog in zijn hoofd drong. Het tapijt van Bayeaux zou tevens de komeet van Halley vertonen, hetgeen de oudste (Europese) waarneming van deze komeet zou zijn.


Wat was de Honderdjarige Oorlog?

100 jarige Oorlog. De honderdjarige Oorlog was een oorlog tussen Frankrijk en Engeland in de periode van 1337 tot 1453, die meer dan honderd jaar duurde en uiteindelijk door Frankrijk werd gewonnen.

Wie streden in de slag bij Verdun in 1916?

Slag bij Verdun. Bij Verdun werd de hevigste veldslag van de Eerste Wereldoorlog gevoerd. Tijdens deze slag, die zes maanden duurde, hielden Franse legers stand tegen Duitse legers, onder bevel van kroonprins Wilhelm. De Fransen verloren 348.000 man en bij de Duitsers sneuvelden 328.000 man.

Wat gebeurde er in 1954 bij Dien Bien Phoe?

Dien Bien Phoe. De Franse invloed kwam tot een eind in Indochina toen de Fransen zich overgaven aan de troepen van de Vietminh na een acht weken durende belegering. Deze gebeurtenis was tevens het begin van een langdurige worsteling tussen Noord- en Zuid-Vietnam, die uitliep op de Vietnamese Oorlog.

Hoe lang duurde de Vietnamese Oorlog precies?

Vietnamoorlog. De Vietnamese oorlog begon in 1957 tussen Noord- en Zuid-Vietnam. Amerika koos de zijde van Zuid-Vietnam en de strijd woedde voort tot 1975, toen Zuid-Vietnam zich aan Noord-Vietnam overgaf. De Vietnamoorlog duurde 18 jaar. In 1976 hebben Noord- en Zuid-Vietnam zich herenigd.

Welke oorlog werd bekend als de Grote Oorlog?

De Grote Oorlog. De Eerste Wereldoorlog van 1914 tot 1918, werd bekend als de Grote Oorlog. Deze werd zo genoemd, daar tot die tijd nog nooit op zo’ n grote schaal en een zoveel landen omvattende oorlog was gevoerd. Er kwamen in deze vreselijke oorlog meer mensen om het leven, dan in welke vroegere oorlog dan ook. Tevens waren de verwoestingen omvangrijker dan ooit tevoren. Helaas bleek later dat de Tweede Wereldoorlog (1939-1945) dit tragische record nog verre wist te overtreffen.

Welke oorlog ging de geschiedenis in als Boston Tea Party?

Boston Tea Party. In 1773, toen Amerika nog een Britse kolonie was, werd in Engeland een Theewet aangenomen, die de Engelse Oost-Indische Compagnie machtigde om thee rechtstreeks van Londen naar Amerika te verschepen, zonder hier Amerikaanse kooplieden bij in te schakelen. In Boston vermomde zich toen een groep patriotische (vaderlandslievende) Amerikanen als Indianen, die de schepen enterden en de aangevoerde thee in zee smeten. Deze gebeurtenis werd bekend als de Boston Tea Party en betekende het begin van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog.

Wat en wanneer was de Aanval van de Lichte Brigade?

Lichte Brigade. Tussen 1854 en 1856 werd tussen enerzijds Rusland en anderzijds Turkije, Engeland, Frankrijk en Sardinië, de Krimoorlog uitgevochten. In oktober 1854 trachtten de Russen zich meester te maken van de Britse basis in Balaklava. Door een verkeerd begrepen bevel viel de Lichte Brigade, een specifieke legerafdeling, de voornaamste Russische positie aan. En hoewel de soldaten van de Lichte Brigade in aantal verre de mindere waren van de Russen en velen van hen sneuvelden, behaalden ze toch de overwinning en namen de Russische positie in.

Welke oorlog werd tussen de Unie en de Confederatie gevoerd?

Amerikaanse Burgeroorlog. De Amerikaanse Burgeroorlog voltrok zich tussen de Unie, het Noorden en de Confederatie, het Zuiden. In 1861 verlieten elf zuidelijke staten de Amerikaanse Unie. Deze weigerden een door de noordelijke staten gesteunde president, Abraham Lincoln, te aanvaarden. Echter de diepste onenigheid tussen Noordelijken en Zuidelijken wortelde in de slavernij die in de zuidelijke staten nog bestond.
De Zuidelijken steunden de slavernij, maar de Noordelijken waren er fel tegen. De Amerikaanse Burgeroorlog brak toen uit in april 1861. De gevechten duurden voort tot 1865, waarbij de Noordelijken zegevierden. De slavernij werd afgeschaft en de zuidelijke staten herenigden zich met de noordelijke Unie.

Lees verder

© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorlog: welke soorten zijn er?Oorlog. Misschien zijn we ons er niet bewust van, maar elke dag heerst er ergens op de wereld oorlog. Maar elke oorlog i…
Een historisch juweeltje: het tapijt van BayeuxEen historisch juweeltje: het tapijt van BayeuxBij een belangrijke gebeurtenis zijn we er als de kippen bij om die met divers beeldmateriaal voor het nageslacht te bew…
Bayeux in Normandië; vakantie in FrankrijkBayeux in Normandië, wellicht het meest bekend door het wandtapijt van koningin Mathilde (Tapisserie de la Reine Mathild…

De Slag bij VerdunWanneer men een loep legt op de Eerste Wereldoorlog komt men vaak uit op de veelbesproken Slag bij Verdun in 1916. Deze…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ThePixelman, Pixabay
  • Hastings, L. Worldwide Historical Events. York Beach: Samuel Weiser Inc.
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 10-11-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.