Seks in de middeleeuwen

Seks in de middeleeuwen Seks is een delicaat onderwerp en ongeacht het feit dat het een natuurlijke bezigheid is, rust er in sommige culturen nog altijd een taboe op. Een terugblik op de geschiedenis laat toe om te concluderen dat mensen veel vrijer zijn geworden in hun denken en doen. Vooral in de westerse cultuur is de houding tegenover seks en seksualiteit sterk geëvolueerd. Het intieme leven van de moderne mens wordt door niemand gecontroleerd. In de middeleeuwen zaten de zaken anders in mekaar.

De kerk

De middeleeuwse maatschappij was een theocentrische maatschappij. De kerk stond centraal en alles draaide rond God. Dit maakt het niet verwonderlijk dat de kerk besliste wie er met wie aan seks mocht doen, wanneer en hoe vaak. Aangezien seks een duidelijke functie had, voortplanting, was het verboden om buiten het huwelijk geslachtsgemeenschap te hebben.

De kerk ging zelfs een stapje verder in het controleren van het geslachtsverkeer. Verschillende standjes werden zelfs verboden omdat men er plezier aan zou kunnen hebben. Orale en anale seks waren uit den boze. Alle standjes waarbij de vrouw bovenop de man zat waren evenwel verboden. Dit had te maken met de verhouding tussen mannen en vrouwen. De middeleeuwse wereld was een mannenwereld en een vrouw mocht in geen geval de controle overnemen. Dit gold ook in bed.

Prostitutie

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Uiteraard was het onmogelijk om het genot uit de maatschappij te bannen. Hoewel overspel hard gestraft werd, soms zelfs met de dood, hield het mensen niet tegen om een scheve schaats te rijden. Op een bepaald ogenblik accepteerde de kerk seks als een 'noodzakelijke kwaad' en prostitutie was daar de gepaste oplossing voor. Bordelen bezoeken was niet meer ongewoon en iedereen maakte er gulzig gebruik van, zelfs geestelijken. Echter, prostitutie buiten de muren van het bordeel was nog altijd verboden en een vrouw die op zelfstandige basis haar diensten aanbood, kon opgepakt worden.

Homofilie

In een wereld waarin de aarde plat was en de kerk met een ijzeren hand regeerde, was er geen plaats voor homoseksualiteit. Homofilie (sodomie) werd vervolgd en iemand die betrapt werd, mocht rekenen op een pijnlijke marteling, zoals met bijv. de 'peer'. Naar dit instrument werd vaak gegrepen om zonderlingen te straffen.

Maagdelijkheid

Maagd Maria was het rolmodel voor een middeleeuwse vrouw. Seks voor het huwelijk was ten strengste verboden en meisjes werden verondersteld als maagd het huwelijksbootje in te stappen, wat meestal niet het geval was.

“Le droit de Seigneur” is een zeer berucht recht dat een landheer had tegenover zijn lijfeigenen. Telkens als er een dochter van een horige werd uitgehuwelijkt, had de grondeigenaar het recht om het meisje voor haar huwelijksnacht als eerste te ontmaagden. Dat dit recht ook effectief werd toegepast in de middeleeuwen is echter niet bewezen.

Abortus

Een van de tien geboden luidt: “Gij zult niet doden”. Het is dus niet verwonderlijk dat in het katholicisme abortus niet toegestaan is. In de middeleeuwen werd abortus gezien als een misdaad en kon de vrouw die haar kind liet weghalen hard aangepakt worden. Niet alleen de gevolgen van een abortus, maar ook de procedure zelf was enorm riskant. Beperkte kennis van gynaecologie en geneeskunde in het algemeen had tot gevolg dat de vrouw soms onvruchtbaar werd of zelfs stierf tijdens de ingreep. Omwille van het illegale karakter van de operatie werd het in clandestiene omstandigheden uitgevoerd.
© 2016 - 2024 Opolly, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Loverboys & lovergirlsLoverboys & lovergirlsHet is natuurlijk heerlijk om verliefd te zijn en zeker als dit van beide kanten komt. Helaas komt het weleens voor dat…
Ruilseks onder jongerenHet lijkt alsof jongeren steeds makkelijker omgaan met seks en steeds minder seksuele moraal kennen. De berichtgeving in…
Misvattingen over seks in de relatieMisvattingen over seks in de relatieSeks is een onderwerp waar door veel mensen over wordt gepraat. Toch zie je dat er veel misvattingen zijn met betrekking…
Geen ervaring in de liefde hebbenGeen ervaring in de liefde hebbenEen belangrijk deel van ons leven draait om het vinden van een partner. Toch zijn er veel personen die ongewild maagd en…

De geschiedenis van de Tower of LondonDe geschiedenis van de Tower of LondonDe Tower of London ligt in het centrum van Londen aan de oever van de Thames. Dit kasteel werd in 1066 gebouwd door Will…
De hooiplukker van Lochem - sage uit de Tachtigjarige OorlogDe hooiplukker van Lochem - sage uit de Tachtigjarige OorlogIn 1590 probeerde het Spaanse leger via een list de Gelderse stad Lochem te veroveren. Gelukkig had een zoon van de poor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=3022
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Droit_du_seigneur
Opolly (16 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.