Julius Caesar – veni, vidi, vici

Het derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rijk. Julius Caesar is de geen die Frankrijk veroverde en alleenheerser van het rijk werd. Omdat Caesar van grote invloed was en omdat hij een van de bekendste personen is uit de Romeinse geschiedenis, wordt hij hier uitvoerig behandeld.

Zijn jeugd

Julius Caesar werd geboren in 100 voor Christus. Alles was hij wilde zou en moest gebeuren. Op zijn 19e luisterde hij niet langer naar zijn ouders en beschouwde hij zijn vrienden als dom. Caesar plaatste zichzelf boven alle rijken en dacht dat hij veel meer waard was. Caesar leerde voor een politieke loopbaan en vertrok daarvoor naar Rhodos in Griekenland. In plaats van een studie te volgen werd hij ontvoerd door een stel zeerovers die losgeld eisten. Hij had de zeerovers gezworen ze allemaal te kruising als hij vrij kwam en het gebeurde. Hij nam wraak op de zeerovers en pakte toen zijn studie op.
Caesar verloor op 15 jarige leeftijd zijn vader en werd op zijn 16e om die reden aangewezen tot priester van Jupiter en trouwde met Cornelia. De dochter van Cinna.

De Bello Gallico

Ceasar overwon heel Frankrijk tussen 58 en 50 voor Christus. Hij zei dat de dapperste strijders de Belgen waren. Nadat hij Frankrijk had veroverd vroeg hij aan het senaat of hij gouverneur mocht worden van de provincie Gallië. Hierover schreef hij een boek genaamd: De Bello Gallico.
Caesar had zijn strijd nog niet opgegeven en stak in 55 voor Christus met 80.000 man in 80 schepen de zee over naar Engeland. De strijd was zwaar, maar Caesar veroverde Noord Engeland. Hij keerde terug met 800 schepen in plaats van 80. Het zuiden van Engeland werd pas in 43 na Christus veroverd door keizer Claudius.

Huwelijk

In 85 voor Christus huwde Julius Caesar met Cornelia. In 82 voor Christus kregen zij een dochter genaamd Julia. Cornelia stierf jaren later. Toen Caesar In 48 voor Christus vertrok Caesar naar Alexandrië waar hij Cleopatra tegen kwam. Hij hielp Cleopatra bij de Alexandrijnse oorlog en daardoor werd Cleopatra door Caesar tot koningin bekroond. In 47 voor Christus beviel Cleopatra van hun zoon Caesarion.

‘Et tu Brute!’

Caesar werd gezien als een machtig, maar hij kreeg teveel macht. Daarop smeedde het senaat, onder leiding van Brutus (zijn beste vriend) en Cassius een plan om een einde te maken aan Caesar.
Op 15 maart 44 voor Christus kwam Caesar, ongewapend en nietsvermoedend, het senaat binnen lopen. Hij zou spreken voor het senaat over zijn nieuwste plannen. Op een gegeven moment trokken de 60 senaatleden hun dolken en staken Caesar neer. Op het moment dat Caesar zag dat ook Brutus een dolk in zijn hand had met het bloed van Caesar, sprak Caesar de woorden: ‘ Et tu Brute!’ (Ook gij Brutus!). Teleurgesteld trok hij zijn toga over zijn hoofd en stierf hij.
Nadat Julius Caesar was gestorven gingen het senaat de straat op en vertelden het nieuws over Caesar. Vlak na de dood van Caesar volgt een burgeroorlog en wordt er een strijd gestreden tussen Marcus Antonius en Gaius Octavianus (die was benoemd als opvolger van Caesar). Uiteindelijk wint Gaius Octacianus (die later keizer Augustus wordt genoemd) en krijgt Rome een alleenheerser.

Lees verder

© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Julius Caesar en de RenusVeel van de feiten die we weten over het Nederland van voor de jaartelling, weten we uit de Commentarii de Bello Gallico…
Namen van de RomeinenDe meeste Romeinen hadden drie namen. Maar wat betekenden deze namen? Waarom staat Gaius Julius Caesar bekend als Caesar…
De Ardenner – oorlogspaard van NapoleonDe Ardenner – oorlogspaard van NapoleonDeze koudbloed uit de hoge Ardennen is een werkpaard pur sang. Een vriendelijke, gehoorzame en onvermoeibare reus die vr…
België, afkomst naam en ontstaansgeschiedenis koninkrijkBelgië, afkomst naam en ontstaansgeschiedenis koninkrijkDe naam België is afgeleid van twee namen die eerder in de geschiedenis voorkomen. Dat is de naam Gallia Belgica voor ee…

De vroegste beschavingen van SyriëSyrië noemt zichzelf 'de wieg der beschaving', dat is niet voor niets. Vele vroege beschavingen hebben hun voetsporen na…
De Vestaalse maagdenDit is het tweede deel van het Romeinse Rijk en gaat over de Vestaalse maagden die een grote rol speelden in het Romeins…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.