Julius Caesar – veni, vidi, vici
Het derde deel van het Romeinse Rijk gaat over de bekende Gaius Julius Caesar die lange tijd aan de macht was in het Rijk. Julius Caesar is de geen die Frankrijk veroverde en alleenheerser van het rijk werd. Omdat Caesar van grote invloed was en omdat hij een van de bekendste personen is uit de Romeinse geschiedenis, wordt hij hier uitvoerig behandeld.
Zijn jeugd
Julius Caesar werd geboren in 100 voor Christus. Alles was hij wilde zou en moest gebeuren. Op zijn 19e luisterde hij niet langer naar zijn ouders en beschouwde hij zijn vrienden als dom. Caesar plaatste zichzelf boven alle rijken en dacht dat hij veel meer waard was. Caesar leerde voor een politieke loopbaan en vertrok daarvoor naar Rhodos in Griekenland. In plaats van een studie te volgen werd hij ontvoerd door een stel zeerovers die losgeld eisten. Hij had de zeerovers gezworen ze allemaal te kruising als hij vrij kwam en het gebeurde. Hij nam wraak op de zeerovers en pakte toen zijn studie op.
Caesar verloor op 15 jarige leeftijd zijn vader en werd op zijn 16e om die reden aangewezen tot priester van Jupiter en trouwde met Cornelia. De dochter van Cinna.
De Bello Gallico
Ceasar overwon heel Frankrijk tussen 58 en 50 voor Christus. Hij zei dat de dapperste strijders de Belgen waren. Nadat hij Frankrijk had veroverd vroeg hij aan het senaat of hij gouverneur mocht worden van de provincie Gallië. Hierover schreef hij een boek genaamd: De Bello Gallico.
Caesar had zijn strijd nog niet opgegeven en stak in 55 voor Christus met 80.000 man in 80 schepen de zee over naar Engeland. De strijd was zwaar, maar Caesar veroverde Noord Engeland. Hij keerde terug met 800 schepen in plaats van 80. Het zuiden van Engeland werd pas in 43 na Christus veroverd door keizer Claudius.
Huwelijk
In 85 voor Christus huwde Julius Caesar met Cornelia. In 82 voor Christus kregen zij een dochter genaamd Julia. Cornelia stierf jaren later. Toen Caesar In 48 voor Christus vertrok Caesar naar Alexandrië waar hij Cleopatra tegen kwam. Hij hielp Cleopatra bij de Alexandrijnse oorlog en daardoor werd Cleopatra door Caesar tot koningin bekroond. In 47 voor Christus beviel Cleopatra van hun zoon Caesarion.
‘Et tu Brute!’
Caesar werd gezien als een machtig, maar hij kreeg teveel macht. Daarop smeedde het senaat, onder leiding van Brutus (zijn beste vriend) en Cassius een plan om een einde te maken aan Caesar.
Op 15 maart 44 voor Christus kwam Caesar, ongewapend en nietsvermoedend, het senaat binnen lopen. Hij zou spreken voor het senaat over zijn nieuwste plannen. Op een gegeven moment trokken de 60 senaatleden hun dolken en staken Caesar neer. Op het moment dat Caesar zag dat ook Brutus een dolk in zijn hand had met het bloed van Caesar, sprak Caesar de woorden: ‘ Et tu Brute!’ (Ook gij Brutus!). Teleurgesteld trok hij zijn toga over zijn hoofd en stierf hij.
Nadat Julius Caesar was gestorven gingen het senaat de straat op en vertelden het nieuws over Caesar. Vlak na de dood van Caesar volgt een burgeroorlog en wordt er een strijd gestreden tussen Marcus Antonius en Gaius Octavianus (die was benoemd als opvolger van Caesar). Uiteindelijk wint Gaius Octacianus (die later keizer Augustus wordt genoemd) en krijgt Rome een alleenheerser.
Lees verder