De Vestaalse maagden

Dit is het tweede deel van het Romeinse Rijk en gaat over de Vestaalse maagden die een grote rol speelden in het Romeinse Rijk. De maagden leefden in de Aedes Vestalium (het huis van de Vestaalse maagden), die op het midden van het Romeinse Forum ligt.

De taak van de maagden

De maagden genoten een groot aanzien en hadden als taak de godin Vesta, de godin van het vuur en de godin van de vruchtbaarheid te dienen. Het huis lag achter de ronde tempel van Vesta op het forum. De maagden moesten erop toe zien dat het heilige vuur in de tempel Vesta eeuwig bleef branden, mochten ze hun taak verzuimen dan zou Rome ten onder gaan en zouden de Vestaalse maagden in het openbaar gesteld worden. Tevens bewaakten de maagden de testamenten die onder hun hoede kwamen.
De maagden droegen een tunica van wit grijze stof en een purperen mantel. Ze mochten geen sieraden hebben en hun kleding moest net zo somber en eenvoudig zijn als hun leven.

Toetreding

De maagden werden op jonge leeftijd (jonger dan tien jaar) uitgekozen uit de meest adellijke families van Rome. Ze moesten de oudste opvolgen die het huis had verlaten, zodat ze altijd met zijn drieën zouden zijn. Ze werden uitgekozen door Pontifex Maximus, de opperpriester en het spiritueel hoofd van de Vestaalse maagden. Ze moesten gedurende 30 jaar hun maagdelijkheid bewaren en waren als het ware ‘getrouwd’ met Pontifex Maximus. De maagden doorstonden een leerproces van 10 jaar, waarna ze 20 jaar hun taak moesten vervullen.

Bij toetrede als maagd vond een symbolische huwelijksceremonie plaats. Een nieuwe maagd werd door Pontifex meegenomen. Vervolgens werden haar haren afgeknipt en aan de gewijde lotusboom gehangen. Na intreding hielpen de maagden Pontifex Maximus bij het offeren. De maagden waren hem verklaring schuldig over alles wat ze deden.
Na dertig jaar waren de maagden vrij en mochten ze trouwen. Na die periode hoefden ze zich niet meer te houden aan de belofte van kuisheid. Wanneer een maagd voordat ze aftrad geslachtgemeenschap had, werd ze levend begraven en werd haar partner dood gegeseld.

De eer van de maagd

De Vestaalse maagden kregen een ereplaats bij de publieke spelen. De maagden konden tevens over het lot van misdadigers beslissen en over het lot van de gladiators in het Colosseum. Ze kregen bij overlijden een eerwaardige begrafenis en werden op het forum begraven. Er stond niemand boven de maagden dan de hun keizer.

Het huis van de maagden

Het wordt een huis genoemd, maar het twee verdieping tellende gebouw was eerder een paleis. Het had 50 kamers die uitkwamen op een grote binnenplaats.

Het einde

De orde van de Vestaalse Maagden leefde voort tot 394 na Christus. Keizer Theodosius schafte de orde van de Vestaalse Maagden af.

Lees verder

© 2008 - 2024 Edwin666, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De godin Vesta en de Vestaalse maagdenDe godin Vesta en de Vestaalse maagdenIedereen heeft wel eens gehoord over de Vestaalse maagden. Maar een enkeling weet precies wie ze zijn. Hoe zag hun leven…
Griekse mythologie, godin HestiaMisschien wel de meest bescheiden en onbekende godheid vanuit de Griekse mythologie is Hestia. Zij bemoeide zich niet me…
Romeinse oogstfeestenRomeinse oogstfeestenDe maand april stond bij de Romeinen in het teken van de oogstfeesten. Om de verschillende goden gunstig te stemmen, org…
Vroege Romeinse Geschiedenis: Koningen: Numa PompiliusIn het allereerste begin werd Rome volgens de overlevering overheerst door zeven koningen. De tweede van deze koningen w…

Keizer Nero en zijn ondergangNero is de meest gewelddadige en kwaadaardige man die keizer was van het Romeins Rijk. Nero wilde in de voetsporen trede…
De Opkomst van Willem van OranjeDe Opkomst van Willem van OranjeVelen zijn bekend met de Tachtigjarige Oorlog, of beter gezegd: Opstand. Deze opstand is het beste te karakteriseren als…
Edwin666 (79 artikelen)
Gepubliceerd: 02-04-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.