Amazonen, de vrouwelijke krijgers

De amazonen waren een volk van vrouwelijke krijgers in de Griekse mythologie. Deze mythen spreken zeer tot de verbeelding, maar bevatten waarschijnlijk ook een kern waarheid. Een uitgebreide beschrijving.

Amazonen

De amazonen of amazones zijn een volk uit de Griekse mythologie, dat alleen uit vrouwen bestond. Zij worden vaak op paarden afgebeeld. Volgens sommige verhalen waren zij zelfs de eersten die het paard inzetten in de strijd. Beschrijvingen van amazones worden in een groot gebied gevonden: van Noord-Afrika tot Anatolië en het gebied rond de Zwarte Zee. Het is zelfs zo dat de Zwarte Zee in de vijfde eeuw nog wel "Zee van de Amazones" werd genoemd.

Naamsherkomst

Het is niet zeker waar de naam amazone vandaan komt. Mogelijk is het afgeleid van het Griekse "a-mazos", dat "zonder borst" betekent. Een van de vele Amazone-mythes vertelt ons dat de vrouwen hun rechterborst misten, om zo optimaal de boog te kunnen hanteren. Of dit ook werkelijk zo was, valt te betwijfelen. In de Griekse iconografie hebben de vrouwen gewoon twee borsten. Er wordt daarom ook wel gesteld dat hun naam is afgeleid van Artemis, de godin die door hen aanbeden werd. Artemis was namelijk, naast de godin van de jacht, ook godin van de maan. Er wordt daarom gesuggereerd dat de naam amazone afkomstig is van het oud-Kaukasische "maza", dat maan betekent.

Een recente theorie is dat de naam is afgeleid van Amazigh, de naam van de Noord-Afrikaanse Berbers. Herodotus identificeerde de amazonen namelijk met de Lybiërs, die toen geheel Noord-Afrika bewoonden. Er is echter niets zeker, hoewel er daar inderdaad een volk met vrouwelijke strijders woonde die veel overeenkomsten had met de amazones uit de Griekse mythen, want het woord amazone is een algemeen begrip voor vrouwelijke strijder.

De laatste tijd worden met behulp van moderne DNA-technieken in Turkije en rond de Zwarte Zee graven van vrouwelijke strijders gevonden, dus het lijkt erop dat de Griekse mythen over de amazonen een kern van waarheid bevatten.

Geschiedenis

Op basis van de historische geschriften van Diodorus van Sicilië wordt het gebied in Noord-Turkije aan de amazonen toegeschreven. Hun hoofdstad, Themiskyra, bevond zich aan de monding van de Thermodon, nu Terme Cay geheten. Dit lag in een afgesloten gebied, met in het zuiden en het oosten hoge bergen, in het westen de brede rivier de Yesil Irmak, en in het noorden de Zwarte Zee. De stad werd gebouwd door de amazonekoningin Lysippe. Zij bouwde hier een tempel voor Artemis, godin van de jacht. Lysippe voerde het leger aan en veroverde land tot aan de rivier de Tanaïs. Ze stierf op het slagveld.

Haar dochter werd de volgende amazonekoningin, en die ging verder met veroveren, en zo strekte het rijk zich al snel uit van Trace tot de Kaukasus en in het zuiden misschien wel tot en met Syrië.

Drie beroemde koninginnen waren Marpesia, Lampado en Hippo. Zij waren degenen die de steden Ephese, Smyrna, Cyrene en Myrine stichtten. In Ephese bouwden zij de beroemdste tempel van Artemis. Artemis was de naam die de Grieken aan de godin Cybele hadden gegeven. De oorsprong van de tempel te Ephese en de Cybele-cultus liggen in het Hettitische rijk.

Wapens

De amazonen werden vaak afgebeeld met maanvormige schilden. In oudere schilderingen waren hun schilden nog rond, maar later werden deze maanvormig. Een mogelijke verklaring is dat het een verwijzing naar hun verering van Artemis is, die niet alleen godin van de jacht was, maar ook van de maan. Verder vochten de amazonen met speren, zwaarden, pijl en boog en bijlen en natuurlijk paarden. Hoewel ze niet altijd te paard worden afgebeeld, zijn ze er natuurlijk onlosmakelijk mee verbonden. Er zijn verhalen waarin verteld werd dat sommige amazones zelfs met hun paard begraven werden, en vaak hadden de amazones namen die iets met paarden te maken hadden.

Kleding

De amazonen waren krijgers, en hadden om die reden andere kleren aan dan de meeste vrouwen in de oudheid. In plaats van stola's droegen de amazonen korte tunieken, met mooie patronen, en met een split waardoor het lichaam goed te zien was. Om hun middel droegen zij vaak een riem. Ze worden vaak afgebeeld met sieraden. Aan hun voeten droegen ze leren laarzen. Ook de vacht van dieren werd vaak gebruikt voor de kleding. Verder worden de amazones ook vaak afgebeeld met een broekpak en een harnas.

Mythen over amazonen

Trojaanse Oorlog

Nadat de zoon van koning en tevens aanvoerder Hektor van Troje door Achilles werd gedood, vroegen de Trojanen hulp aan Memnon, koning van Ethiopië, en Penthesileia, koningin van de Amazonen.

Penthesileia was de dochter van Ares en koningin Otrere. Ares werd door de latere amazonen gezien als vader van de eerste amazonen. Ze vocht dus met haar metgezellen in de Trojaanse oorlog aan Trojaanse zijde. De overlevering vertelt zelfs dat zij door de boog van Achilles werd gedood. Toen hij het prachtige meisje echter zag, werd hij op slag verliefd op haar. Ze is daarna echter in zijn armen gestorven.

Heracles

Een andere zeer bekende amazonekoningin was Hippolyte. Zij is bekend uit de mythen over Heracles. Hippolyte bezat namelijk een prachtige gordel, die zij van Pluto, god van de onderwereld, had gekregen. De dochter van Erystheus, Admete, wilde deze gordel dolgraag hebben. De koning gaf daarom aan Heracles de opdracht deze gordel te stelen.

Eenmaal aangekomen werd Heracles, samen met zijn makker Theseus, vriendelijk ontvangen door koningin Hippolyte. De koningin zei: "Ik geef je de gordel graag als geschenk voor de prinses." Juno was boos, vermomde zich, en begaf zich tussen de amazones. Ze vertelde de vrouwen dat Herakles alleen maar gekomen was om hun koningin te doden. De vrouwelijke menigte ontplofte en viel als een dolle de mannen aan.

Heracles en zijn makker beseften dat zij verraden waren konden niets anders dan zich verdedigen. Het was uiteraard een lastige strijd, want de amazonen waren zoals gezegd geweldige krijgers. Plotseling brak er paniek uit - Hippolyte was gedood. De amazonen vluchtten daarop van het slagveld. Herakles nam bedroefd de gordel van Hippolyte en bracht deze terug naar de koning, waarmee hij zijn negende grote werk voltooid had.

Gedurende deze belegering werd de amazone Antiope verliefd op Theseus, en na afloop van de oorlog ging zij met hem mee naar Griekenland. Daar kregen ze een zoon, Hippolytos. Later vielen de amazonen Attica aan, maar ze verdedigde met de Atheners mee. De amazonen werden verslagen, maar Antiope werd gedood.
© 2008 - 2024 Royale, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De mythische AmazoneDe mythische AmazoneVolgens de Griekse mythologie waren de Amazonen een volk van vrouwelijke krijgers die in de bronstijd (1900 - 1200 v.c.)…
Chique jongensnamenChique jongensnamenEen baby verwachten is een erg spannende periode. Tijdens deze periode zijn ouders met van alles bezig. Zo wordt er ook…
De populairste babynamen met naambetekenisDe populairste babynamen met naambetekenisVeel pasgeboren kinderen krijgen een hippe naam. Tegenwoordig letten de ouders op veel dingen wanneer ze een naam gaan k…
Maplestory EuropeMaplestory is met meer dan 100 miljoen spelers één van de populairste gratis mmorpg's. Door zijn 2D gameplay en simplist…

De piramide en de rol van de sterrenIn het Oude Egypte speelde de sterren een belangrijke rol in de dodencultus. Veel teksten die in de koningspiramiden wer…
Vroege Romeinse Geschiedenis: Koningen: Numa PompiliusIn het allereerste begin werd Rome volgens de overlevering overheerst door zeven koningen. De tweede van deze koningen w…
Bronnen en referenties
  • http://www.nissaba.nl/godinnen/beschram.shtml http://www.beleven.org/verhaal/de_twaalf_werken_van_herakles Allard Pierson Museum http://nl.wikipedia.org/wiki/Amazonen
Royale (7 artikelen)
Laatste update: 23-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.