InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Vroege Romeinse Geschiedenis: Koningen: Numa Pompilius

Vroege Romeinse Geschiedenis: Koningen: Numa Pompilius

In het allereerste begin werd Rome volgens de overlevering overheerst door zeven koningen. De tweede van deze koningen was Numa Pompilius, de opvolger van Romulus.

De regeerperiode van Numa Pompilius

Numa Pompilius was een Sabijn uit Cures, waarmee een verklaring wordt gegeven voor de versmelting van de Romeinen en Sabijnen. Waar Romulus vooral oorlog voerde, duurde zijn bewind 43 vreedzame jaren.

Hij bezat een grote kennis van de wetten van de goden en de mensen. Hij gaf de stad een nieuwe start op basis van wetten en religieuze plechtigheden. Hij liet de Janustempel bouwen, waarvan de deuren in oorlogstijd openstonden zodat de goden te hulp konden schieten, in vredestijd waren de deuren gesloten.

Numa maakte zich zorgen over het gedrag van zijn tijdgenoten, dus hij besloot hen angst voor de goden bij te brengen. Hij claimde elke nacht de godin Egeria te ontmoeten, en stelde op haar gezag bepaalde rituelen en priesterambten in.

Als Numa de god Jupiter vraagt te vertellen welk verzoenend ritueel dient te worden uitgevoerd na een blikseminslag, noemt Jupiter de materialen op. Hij vraagt een hoofd "van knoflook" zei Numa. "Menselijk.." 'haar" onderbreekt Numa hem. en "het leven"... "van een sprot" zei Numa. Lachend stemde Jupiter hiermee in: knoflook, haar en kleine vis waren inderdaad de vreemde ingrediënten van dit ritueel.

Numa stelde een maankalender in van twaalf maanmaanden, aangevuld met extra maanden om het jaar vol te maken. Hij stelde daarna "wettige" en "onwettige" dagen vast, waarop wel of geen handel gedreven mocht worden. Hij benoemde de maagdelijke priesteressen voor de verering van Vesta (Vestaalse maagden). Ook stelde hij de twaalf Salii of dansende priesters in, een ritueel dat in de tijd van Livius nog jaarlijks werd uitgevoerd. Hij zorgde dat geen van de godsdienstige riten verwaarloosd werd en dat vreemde riten correct werden overgenomen, een kenmerk van het godsdienstige leven dat met de latere expansie steeds belangrijker zou worden. Ook wordt de instelling van de Senaat aan hem toegeschreven.

Legendarisch figuur

Figuren zoals Numa Pompilius worden in legenden of folklore vaak opgevoerd als bedenkers van gebruiken en ceremonies waarvan latere generaties de herkomst niet meer kennen. Dit blijkt ook uit de verhalen over de zeven koningen als geheel. Een oorlogszuchtige koning wordt opgevolgd door een vreedzame bouwer, een goede Etruskische vorst krijgt een rampzalige opvolger. Het lijkt erop dat elementen uit folklore, legenden, feiten, godsdienst en overlevering zijn samengevoegd tot een mythe die de Latijnse oorsprong, waarden en deugden van het volk van Rome moest benadrukken.
© 2008 - 2019 Royale, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Forum Romanum, het centrum van de oudheidEr was een tijd dat Rome een bruisend centrum kende, Forum Romanum. Dit centrum was letterlijk voor alles het centrum, p…
Vroege Romeinse Geschiedenis: de Horatii en de CuriatiiTijdens de regering van koning Tullus Hostilius voerden Rome en Alba Longa oorlog met elkaar (ca. 650 v.Chr). Uiteindeli…
Rome in het begin: het koninkrijkRome in het begin: het koninkrijkRond 1000 voor Christus ontstaat op het Italische schiereiland de Romeinse beschaving. Op dat moment zijn ze een koninkr…
De godin Vesta en de Vestaalse maagdenDe godin Vesta en de Vestaalse maagdenIedereen heeft wel eens gehoord over de Vestaalse maagden. Maar een enkeling weet precies wie ze zijn. Hoe zag hun leven…
Rome: de republiekRome: de republiekIn het begin was Rome een koninkrijk. De koning had alle macht. Te veel macht, want in de zesde eeuw v. C. wijzigt het R…
Bronnen en referenties
  • Mary Barnet - Goden en mythen van de Romeinen, ADC London, 1996 http://www.bertsgeschiedenissite.nl/ijzertijd/eeuw8bc/eeuw08rome2.htm nl.wikipedia.org/wiki/Numa_Pompilius

Reageer op het artikel "Vroege Romeinse Geschiedenis: Koningen: Numa Pompilius"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Royale
Laatste update: 20-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!