Angkor Wat in Cambodja

Angkor Wat in Cambodja Angkor Wat in Cambodja en de andere stenen tempels in de oude hoofdstad van de Khmer werden gebouwd voor godkoningen. Om de mens het goddelijke in het leven te verbinden en om de twee in de dood te verenigen. Het wordt gezien als de grootste religieuze bouwwerk weredwijd. Sinds 1992 staat de Angor Wat op de Wereld Erfgoedlijst van de UNESCO.

De oorsprong van Angkor

De oorsprong heeft een semi-mythische status aangenomen, waarbij het jaartal 802 wordt gezien als het moment waarop de Khmer-beschaving tevoorschijn kwam. Het jaartal is belangrijk, want toen begon de regeringsperiode van Jayavarman II. Hij was de Khmer koning die als eerste een stad bouwde. Khmer sprekende mensen hadden al eerder in het gebied bij het Tonle Sap (Grote Meer) gewoond en andere beschavingen waren Angkor voorgegaan.

Angkor Wat werd de naam van de hoofdstad van dit rijk. De vruchtbare aarde en goed in elkaar gezette irrigatiesystemen legde de basis voor een macht van de Khmer dat zich op haar hoogtepunt uitstrekte over delen van Vietnam, Cambodja, China, Thailand en Laos.

De tempel Angkor Wat

Het silhouet van deze tempel is het symbool van Cambodja, het staat namelijk prominent op de nationale vlag. Het vertegenwoordigt macht, grootheid en onsterfelijkheid. Angkor Wat en andere stenen tempels in de oude hoofdstad van de Khmer werden gebouwd voor godkoningen om de mens het goddelijke in het leven te verbinden en om de twee in de dood te verenigen.

  • Ligt ongeveer 10 km ten noorden van Siem Reab
  • De bouw begon in 1113, onder de regering van Suryavarman II, en werd vlak voor de dood van de koning in 1150 opgeleverd
  • Er werd door ontelbare arbeiders, bouwmeesters en beeldhouwers aan gewerkt
  • De Angkor Wat is gebouwd van steen, terwijl de huizen eromheen van hout waren
  • Ruim 100 jaar later werd het een boeddhistische tempel
  • Is het grootste religieuze bouwwerk ter wereld
  • Gebouwd is ter ere van de Hindoe-god Vishnu
  • Het meest vereerde beeld is de “Churning of the sea of milk” en staat aan de oostkant van de Angkor Wat
  • Grootste etagepiramide op het Zuidoost-Aziatische vasteland
  • Onderste etage is 3,20 meter hoog en heeft een omtrek van 187 x 215 meter
  • De middelste etage is 6,40 meter hoog met een omtrek van 100 x 115 meter
  • De bovenste etage is 12,80 meter hoog, de omtrek is 75 x 73 meter
  • Hoogte van het monument is 65 meter
  • Is één km² groot en de omtrek is 1.500 x 1.300 meter
  • Belangrijkste overblijfsel uit het Khmer-rijk, dat mogelijk 1.000.000 inwoners had
  • Staat sinds 1992 op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO

Ten noorden van Angkor Wat ligt Angkor Thom, de oude ommuurde stad van Angkor met zijn indrukwekkende toegangspoorten. In het westen en oosten lagen rechthoekige waterreservoirs, die de stad van water voorzagen en gebruikt werd voor irrigatie van het land. Het westelijke reservoir is gedeeltelijk drooggevallen, het oostelijke helemaal.

De constructie

Angkor Wat symboliseert de mythische hindoeïstische kosmos, bestaande uit het basisontwerp van de vijf pieken van de Berg Meru. Het bestond uit een grote toren in het midden en vier kleinere er omheen. De grote toren vertegenwoordigde het huis van de Hindoe-goden en de vier kleinere de continenten en oceanen.
De vier zijden van het vierkante complex zijn versierd met reliëfs. Elke muur, getooid met bas-reliëfs van bloemen en menselijke figuren, vertelt een ander verhaal uit de geschiedenis. Er zijn ongeveer 2.000 godinnen (devata) en halfgoddelijke danseressen (apsara) uitgebeeld waarvan niet één beeld gelijk is.
De hoofdingangen van de Khmer tempels liggen meestal op het oosten, daar waar de zon opkomt. De ingang van de Angkor Wat echter ligt op het westen, zoals bij dodentempels. Dit doet vermoeden dat deze tempel gebouwd is als een mausoleum. Ook het tegen de wijzers de klok in moeten lopen om de verhalen van de reliëfs te kunnen volgen komt overeen met het gebruik tijdens een dodenritueel. In tempels van de goden moet je namelijk met de wijzers van de klok kunnen lopen.

Einde van het Khmer-tijdperk

De dood van koning Jayavarman VII, rond 1431, luide het einde in van de macht van Angkor. Het leven van deze stad hield op toen de hofhouding verhuisde naar het gebied rond Phnom Penh. Dit had te maken met de steeds terugkerende invallen van de buurlanden zoals Thailand en werd in 1431 volledig verwoest.

Door de tijden heen is de tempel Angkor Wat zijn gespaard gebleven voor kogels, bijlen of mijnen.

Herontdekking

De tijd en de elementen van de natuur hebben ervoor gezorgd dat Angkor Wat als een verloren stad beschouwd moest worden. Verborgen voor de wereld tot dat de Franse ontdekkingsreiziger Mouhot in januari 1860 er drie weken lang de ruïnes bestudeerde. Zijn, postuum, gepubliceerde dagboeken (Voyage á Siam et dans le Cambodge) hebben er in de westerse voor gezorgd dat hij gezien wordt als de herontdekker van Angkor Wat.

Angkor Wat tegenwoordig

De tempel(s) zijn tegenwoordig open voor publiek en er komen jaarlijks tienduizenden bezoekers op dit complex. Het is mogelijk om twee routes te volgen, de korte van 17 km voert langs de meest indrukwekkende tempels. Wandelen kan, maar er liggen veel mijnen in het gebied, dus het wordt aangeraden om op de paden te blijven.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cambodja, een land met een wereldwonder!Cambodja, een land met een wereldwonder!Het toerisme is in Cambodja nog maar weinig ontwikkeld, ook al beschikken ze over misschien wel de mooiste tempel ter we…
Hoe bezoek ik Angkor Wat in Cambodja; tips en adviezenHoe bezoek ik Angkor Wat in Cambodja; tips en adviezenAngkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één…
Het rijk van de KhmersHet rijk van de KhmersIn de negende eeuw ontwikkelde zich een nieuw rijk, genaamd het Khmer-rijk. Dit rijk bevond zich in wat nu Zuidoost-Azië…
Tempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeTempelcomplex Angkor, de belangrijkste tempels op een rijtjeAngkor Wat, gelegen in de provincie Siem Reap in Cambodja, is de belangrijkste tempel van het tempelcomplex Angkor, één…

Turkije: de Aya Sophia in IstanbulReeds vijf jaar na de eerste steenlegging van de volledig verbrande kerk vond de inwijding plaats in 537. Daar sprak Jus…
Michelangelo, kunstenaarOp 21 jarig leeftijd vertrekt Michelangelo naar Rome waar hij bijna bovenmenselijke creaties maakt. Men noemt hem il div…
Bronnen en referenties
Reactie

Ilya, 13-02-2010
Wij zijn zeer recent terug uit Cambodja. Het was werkelijk prachtig. We hebben veel tempels bezocht; waaronder ook een aantal minder makkelijk bereikbare tempels. Het was wel erg warm in januari; en ook erg droog en stoffig. Wel een groot verschil met de regenperiode; waar het allemaal nat en groen is. De Big Trail rond Angkor is absoluut de moeite waard; een dagpas (voor 1 dag) is eigenlijk zonde… 3 dagen minimaal is toch wel zo leuk!

Groet, Ilya Reactie infoteur, 22-02-2010
Wat leuk om te horen, en bedankt voor je reactie.
Storm

Storm (568 artikelen)
Laatste update: 13-07-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.