Adolf Hitler: Mein Kampf

Adolf Hitler: Mein Kampf Het boek Mein Kampf is het boek van Adolf Hitler. Hierin legt hij zijn ideeën uit over politiek, ras en de toekomst van Duitsland. Adolf Hitler heeft dit boek geschreven toen hij in de gevangenis zat.

De gevangenis

Adolf Hitler kwam in de gevangenis doordat het met de NSDAP een putsch (omverwerpen van de huidige macht) had georganiseerd. Deze mislukte en toen kreeg Hitler vijf jaar gevangenis straf. Hiervan heeft hij er maar een jaar van gezeten.

Twee delen

Het boek Mein Kampf kwam uit in twee delen. Het eerste deel kwam een half jaar nadat Hitler uit de gevangenis was vrijgelaten uit. Dit eerste deel noemde Hitler: Eine Abrechnung. Het tweede deel kwam een jaar later uit onder de titel : Die National-sozialistische Bewegung.


Medeschrijvers

Hitler schreef het boek niet alleen, maar wel het grootste deel. Het zijn hoofdzakelijk zijn ideeën die naar voren worden gebracht in het boek, maar hij heeft hulp gehad van medegevangenen. Voorbeelden van deze medeschrijvers zijn: Rudolf Hess en Ernst Hanfstaengl. Ook mensen buiten de gevangenis hebben invloed gehad. Dit waren vooral mensen die de ideeën van Hitler op de een of andere manier ondersteunden of aanvulden.

De Inhoud van het boek

In het boek gaat Hitler diep in op het onrecht dat het Duitse Rijk is aangedaan in de Eerste Wereldoorlog. Hij verwijst naar het verdrag van Versailles. In de verdrag staan afspraken waar de Duitse bevolking erg onder te lijden heeft. Hier speelt Hitler handig op in. Ook heeft hij het over de Dolkstootlegende en de Novemberrevolutie. Volgens Hitler en veel van zijn volgelingen hebben ze de Eerste oorlog onterecht verloren en die komt doordat er een complot was tussen joden, communisten, e.d. Dit is de Dolkstootlegende en in de tijd waarin het boek uit kwam was het voor veel Duitsers een uitleg waarom het Duitse Rijk verloren had.

In het boek gaat Hitler ook erg diep in op zijn ideeën over het Germaanse ras. Hij spreekt over Die übermensch. Hiermee heeft hij het over het Germaanse ras, dat in zijn ogen boven de andere rassen staat.

Als derde belangrijke element heeft Hitler het over Lebensraum. Hij vind dat het Germaanse ras (om dat dit ras superieur is) meer levensruimte verdient. Deze ruimte zou volgens Hitler vooral aan de oostgrenzen van Duitsland liggen. Vooral Rusland vond hij hier geschikt voor.


Mein kampf in Nederland, Mijn kamp

Het boek van Adolf Hitler is ook in het Nederlands vertaald. Dit is gedaan door Steven Barends, een NSB’er. Oorspronkelijk zou het boek Mijn Strijd gaan het heten, maar dit is later verandert in Mijn Kamp. Hierdoor was het duidelijk dat het de Nederlandse vertaling van het Duitse boek was. Er zijn meer dan 150.000 stuks van de Nederlandse versie verkocht.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
De ideeën van Adolf HitlerHitler had een grote hekel aan Slavische rassen, maar hij haatte de Joden. Hitler vond dat de Joden van de aardbodem moe…
Geschiedenis voor kinderen: Wie was Adolf Hitler?Adolf Hitler had een moeilijke jeugd; zijn vader was erg streng en zijn broers en zus overleden op jonge leeftijd. Adolf…

Mentaal-culturele voorwaarden van IndustrialisatieMentaal-culturele voorwaarden van IndustrialisatieDit artikel draait om de analyse van de volgende historische tekst: 'Prometheïsche geesten, puriteinen en plattelanders'…
Adolf Hitler: Hitler en de NSDAPAdolf Hitler: Hitler en de NSDAPDe NSDAP was de partij waarmee Hitler steeds meer macht heeft gekregen. Of moet je zeggen dat de NSDAP de partij was die…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.