Alhambra in Granada

Het Alhambra is een middeleeuws fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada dat zich in Andalusïe te Zuid Spanje bevindt. Het ligt op een heuvelachtig plateau de Sabika. De naam is een verbastering van het Arabische Al Qal’a al’Hamrá, oftewel het rode kasteel. Het wordt zo genoemd omdat er rode bakstenen zijn gebruikt voor de bouw van de buitenmuren.

Algemeen

Granada was lange tijd een gewone stad, totdat de Moorse vorst Mohammed ibn Nasr in 1232 aan de macht kwam. Hij lege de grondslag voor de dynastie van de Nasriden. In 1492 viel de stad als laatste Moorse bolwerk in handen van Ferdinand en Isabel. De christelijke herovering betekende een einde van het bloeiende Moorse Granada en het begin van een eeuwenlange economische en culturele recessie.

Het Alhambra is een middeleeuws fort van de Moorse heersers van het koninkrijk Granada dat zich in Andalusïe te Zuid Spanje bevindt. Het ligt op een heuvelachtig plateau de Sabika. Het ommuurde complex meet ongeveer 700 x 200 meter. Het is het bewijs voor de Moorse overheersing van Spanje en toont het vakmanschap van de islamitische kunst en cultuur. Het is één van Spanjes meest spectaculaire erfgoederen.

De naam is een verbastering van het Arabische Al Qal’a al’Hamrá, oftewel het rode kasteel. Het wordt zo genoemd omdat er rode bakstenen zijn gebruikt voor de bouw van de buitenmuren.

Er zijn vier afzonderlijke gebouwen binnen het Alhambra.

  • Het Alcazaba
  • Het Casa Real
  • Het paleis van Karel V
  • Het Placio des Gereralife

Het Alcazaba

Het paleis, het hoofdcomplex en oudste gedeelte van Alhambra, is typisch islamitisch met een rechtszaal, openbare vergaderzalen, het koninklijk paleis en de vrouwenvertrekken. Het werd in de vroege 11e eeuw gebouwd, op de resten van een Romeinse vesting, op de westelijke helling van de Sabika. Aan de vier belangrijkste binnenplaatsen en de architectuur van de tussenliggende gebouwen herkent men nog steeds het Moorse tuinensysteem.

De eerst Naridenkoning bouwde het Alcazaba, voegde er een enorme dubbele ommuring en een hele serie indrukwekkende verdedigingstorens aan het Alhambra toe, die de politieke zwakte van de Nasriden moesten compenseren. De hoogste toren, de Torre de la Vela, biedt een mooi uitzicht over Alhambra en de rest van Granada.

Casa Real

Het 14e eeuwse koninklijke paleis van de Sultans. De binnenplaats van de leeuwen vormt eigenlijk het hart van het Casa Real. De indrukwekkende leeuwenfontein, gebouwd in 1377 in opdracht van Mohammed V, rust op 12 marmeren leeuwen die elk een maand van het jaar vertegenwoordigen.

De zogehete Patio de Arrayanes sluit aan op de officiële ontvangstzaal van het paleis, waarvan de inrichting nagenoeg geheel bewaard is gebleven. De binnenplaats wordt gevuld door een kanaalvormig bassin met kleine fonteinen aan de smalle kanten. In het water van het bassin worden de gevels van het gebouw aan de binnenplaats weerspiegelt. Tevens reflecteert het water het licht de omringende zalen in. Dergelijke binnenplaatsen waren versierd met weelderige plantengroei, betoverend ruikende bloemen en exotische vogels. De patio wordt omringd door 124 zuilen

De Sala de los Abencerrajes is vernoemd naar een adellijke familie, Boabdil. Volgens de legende “De rivalen van Boabdil” liet hij hen vermoorden terwijl ze hier aan een banket aanzaten.

Het paleis van Karel V

Het complex werd na de herovering op de Moren als een zeer belangrijke buit gezien. Karel V, kleinzoon van Ferdinand en Isabel, wilde Granad met het Alhambra de hoofdstad van het Habsburgs rijk maken en liet daarvoor midden in het Alhambra een deel afbreken om een nieuw paleis te kunnen bouwen.

Het nooit voltooide palacio de Carlos V is een indrukwekkend voorbeeld van de architectuur tijdens de Hoog Renaissance. Het paleis heeft een ronde binnenplaats die vroeger gebruikt werd voor stierengevechten.

Het placio des Generalife

In het midden van de 13e eeuw werd ongeveer 50 meter boven Alhambra een nieuw zomerverblijf van de sultans aangelegd, het Generalife.

Het Generalife ligt noordelijk van het Alhambra, was het buitenverblijf van de Nasride koningen. De naam is afgeleid van Yannat al-Arif. Dit kan op verschillende manieren vertaald worden maar de mooiste vertaling is toch wel "de tuin van het hemelse paradijs". De tuinen werden aangelegd in de 13e eeuw en zijn in de loop der eeuwen nogal veranderd. Vroeger waren er ook boomgaarden en weilanden voor dieren.

Alhambra nu

Wie het Alhambra wil bezoeken, moet vooral rekening houden met de quota die de UNESCO heeft gesteld aan het aantal bezoekers per dag. Dit erfgoed werd opgenomen op de wereld erfgoedlijst van de UNESCO in 1984. Het wordt aangeraden om vooraf een reservering te maken, op goed geluk Alhambra bezoeken is een risico van niet toegelaten worden.
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Alhambra (Granada, Spanje)Het Alhambra (Granada, Spanje)Het Alhambra is een paleizencomplex in Granada, Spanje. Oorspronkelijk was het van de Moorse heersers van het koninkrijk…
Moors paradijs: AlhambraHet is een overblijfsel van het Spaanse islamverleden, dat Alhambra. Dit vestingpaleis heeft een schitterend interieur e…
Rondreis door AndalusiëRondreis door AndalusiëDe mooiste plaatsen in Andalusië zijn Granada, Cordoba, Sevilla en Ronda. In één week kun je de allermooiste tuinen en p…

New7wonder 2, Christusbeeld in Rio de JaneiroNew7wonder 2, Christusbeeld in Rio de JaneiroHet beeld van Christus dat staat op de ruim 700 meter hoge berg Corcovado staat symbool voor de universaliteit van de Ch…
New7wonder 5, Petra, rotsstad in JordaniëDe stad Petra is volledig uitgehakt uit de roze-rode rotsen in Jordanië. De Nabateeërs bewerkten de rotswanden met allee…
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 26-02-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.