New7wonder 2, Christusbeeld in Rio de Janeiro
Het beeld van Christus dat staat op de ruim 700 meter hoge berg Corcovado staat symbool voor de universaliteit van de Christelijke boodschap. Tevens is het een icoon van de warmhartigheid van de Braziliaanse bevolking.
Rio de Janeiro
De naam Rio de Janeiro is eigenlijk een heel vreemde naam. Het betekend namelijk Januaririvier (Rio = rivier en Janeiro = januari). Op 1 januari 1502 ontdekten de Portugezen de Baia de Guanabara, dachten ze namelijk dat ze de monding van een rivier hadden gevonden.
Algemeen
Het beeld van Christus dat staat op de ruim 700 meter hoge berg Corcovado heet de Christo Redentor (in het Engels Christ the Redeemer of in gewoon in het Nederlands Christus de Verlosser), staat symbool voor de universaliteit van de Christelijke boodschap. Tevens is het een icoon van de warmhartigheid van de Braziliaanse bevolking.
Ontstaan van het beeld
Het idee is al in 1855 geopperd door de katholieke priester Pedro Maria Boss. Hij vroeg koningin Isabel om het plan te financieren, wat zij niet heeft gedaan. In 1889 toen Brazilië een republiek werd is het plan “definitief” afgeblazen; de staat en de kerk moesten namelijk gescheiden blijven.
In 1921 werden de plannen weer tevoorschijn gehaald en door middel van een Semana do Monumento (monumentenweek) werd geld ingezameld om het beeld alsnog te kunnen laten maken.
Het beeld werd getekend door Carlos Oswald, het werd ontworpen door de architect Hector da Silva Costa, waarna de beeldhouwer Paul Landowski het beeld maakte. Tien jaar later, in 1931, werd het beeld ingewijd door president Getúlio Vargas middels een uitgebreide ceremonie. Eén van de hoogtepunten was het inschakelen van het verlichtingssysteem.
- Het beeld is meer dan 38 meter hoog
- De afstand tussen de beide handen is 28 meter
- Het weegt 1.145 ton
- Het beeld staat met zijn gezicht naar de zee gericht
- Er werd gekozen voor een steensoort, gekozen op duurzaamheid en het weerstaan van de weersinvloeden
- Het materiaal is zo zacht dat er met een nagel in te krassen is
- De bouw begon in 1926 en was klaar in 1931
- Het beeld werd in delen per trein naar boven vervoerd alvorens in elkaar gezet te worden
- Jaarlijks komen 300.000 mensen het beeld bezoeken
- Om er te komen moet men 222 traptreden beklimmen
- In 2002 werd het beeld gerenoveerd en er werden 3 panoramische liften en 4 roltrappen aangelegd voor oudere en gehandicapte bezoekers
Reiniging van het beeld
In de periode tussen oktober 1980 en november 1990 heeft het beeld een reinigingsbeurt ondergaan. De aard van de vervuiling bestond uit de sterke luchtverontreiniging, schimmelvorming en afbladdering. Met behulp van lucht en water is het beeld schoon gemaakt. De sokkel werd behandeld met helder water van 50° C, een druk van 50 bar.
Heiligdom
Het beeld is eigendom van het aartsbisdom.
Op 12 oktober 2006 heeft het beeld de status van officieel rooms-katholiek heiligdom verkregen. Het beeld dat volgens kardinaal Eusebio Scheid van Rio de Janeiro meer bekend staat als toeristentrekpleister dan als pelgrimsoord. Hij wil daar verandering in brengen door er een officieel heiligdom van te maken. Tijdens de openluchtmis van het 75 jarige bestaan van de inzegening sprak de bisschop de volgende woorden: “Dit is geen historische of toeristische attractie, laten we het monument haar sacrale betekenis teruggeven.
Lees verder