De kathedraal van Canterbury

De kathedraal van Canterbury De plaats Canterbury in de streek Kent in Groot-Brittannië is waarschijnlijk het meest bekend om zijn kathedraal. Maar wat is dan zo bijzonder aan deze kathedraal? In dit artikel kun je lezen over het ontstaan van de kathedraal, het huidige bouwwerk en de historische gebeurtenissen die zich rond deze kathedraal hebben afgespeeld. De plaats Canterbury in de streek Kent in Groot-Brittannië is waarschijnlijk het meest bekend om zijn kathedraal. Maar wat is dan zo bijzonder aan deze kathedraal? In dit artikel kun je lezen over het ontstaan van de kathedraal, het huidige bouwwerk en de historische gebeurtenissen die zich rond deze kathedraal hebben afgespeeld.

Het ontstaan

Paus Gregorius sturden in het jaar 597 de Aartsbisschop Augustinus samen met veertig monniken naar Engeland om de Saksen tot het Christendom te bekeren. De Heilige Augustinus wist al gauw velen Engelsen tot het Christendom te bekeren, het dopen en de missen vonden plaats in een simpel kerkje op de plaats waar nu de kathedraal staat.

De start van de kathedraal

In 1066 vielen de Normandiërs uit Frankrijk Engeland binnen. Zijn bezetten de gebieden. Drie mannen speelden vervolgens een belangrijke rol bij de bouw van de huidige kathedraal, de Normandische Aartsbischop Lefranc, de Franse architect William van Sens en de architect William de Engelsman.

Lefranc

Het kerkje van de Heilige Augustinus was te klein geworden voor de honderdvijftig Benedictijner monniken en in 1070 gaf Aartsbisschop Lefranc opdracht tot de bouw van de kathedraal. Binnen zeven jaar was de kathedraal voltooid, maar nog geen honderd jaar later werd in 1174 de kathedraal al weer grotendeels verwoest door een grote brand.

William van Sens en William de Engelsman

De fransman William van Sens begon met de wederopbouw van de kathedraal en verwerkte meer gotische elementen in het voorheen Romaanse bouwwerk. Door de Franse invloeden komen veel van de bouwmaterialen die voor de kathedraal gebruikt zijn uit Frankrijk. Tijdens de bouwwerkzaamheden komt William van Sens vervelend ten val en kan hij zijn werk niet voortzetten. William de Engelsman voltooid dan vervolgens de bouw van de kathedraal.

Thomas Beckett

Thomas Beckett is waarschijnlijk de bekendste figuur als men het over de kathedraal van Canterbury heeft. Deze Aartsbisschop zou volgens de Engelse koning Henry II onterecht mensen excommuniceren. Thomas Beckett vond dat deze mensen niet goed voor de kerk en het geloof waren. Henry II stuurt op 29 december 1170 vier ridders naar de kathedraal die hem dwingen zijn daden ongedaan te maken. Thomas Beckett weigert echter en wordt vervolgens gemarteld en vermoord. De plaats waar dit in de kathedraal gebeurde zou nog altijd staan aangegeven op de vloer.

Henry II wilde de macht over kerk, deze strijd zou nog vele honderden jaren voortduren. Henry II bleef volhouden dat het niet zijn bedoeling was geweest om Thomas Beckett te laten vermoorden. In 1172 werd dit door de Paus Alexander III geaccepteerd. Henry II moest echter wel de zweepslagen van tachtig monniken doorstaan en een pelgrimstocht naar Canterbury maken. Deze pelgrimstocht werd sinds die tijd door vele mensen gemaakt.

The Canterbury Tales

De Canterbury Tales zijn een verzameling verhalen die in de veertiende eeuw zijn geschreven door de Engelsman Geoffrey Chaucer. Het hoofdonderwerp van het boek is een groep pelgrims die de tocht naar de kathedraal maken, zij willen het graf van Thomas Beckett bezoeken. Onderweg vertellen zij elkaar verhalen om de tijd te doden. Deze verhalen zijn vermakelijk maar bezitten ook altijd een wijze les.

De kathedraal van Canterbury heeft een lange en uitgebreide geschiedenis. De kathedraal is een gotisch bouwwerk met luchtbogen, grotesken en spitsen ramen. De kathedraal, de bijgebouwen en de tuinen om de kathedraal heen zijn zeker een bezoekje waard, en met deze achtergrondinformatie is een bezoek net even iets interessanter!
© 2008 - 2020 Lisa2008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Canterbury en Whitstable: een weekendje naar EngelandDe stadjes en de kustlijn van Engeland zijn perfect om een weekendje te gaan uitwaaien met je partner of je gezinnetje.…
Food and Drink festivals in EngelandFood and Drink festivals in EngelandHet najaar is het ideale moment voor wie van lekker eten houdt, zeker in Engeland waar ze als nergens anders de vruchten…
Bayeux in Normandië; vakantie in FrankrijkBayeux in Normandië, wellicht het meest bekend door het wandtapijt van koningin Mathilde (Tapisserie de la Reine Mathild…
De stad ValenciaValencia heeft 86 musea en veel kunstgalerieën. De Spaanse stad is ook beroemd om zijn torens en de prachtige kathedraal…

Tradities en gebruiken in continentenTradities en gebruiken in continentenIeder continent heeft zijn eigen tradities en gebruiken. Sommigen zijn al heel erg oud. Van Amerika tot Europa en van Az…
Amadeus Mozart, hoe zag hij eruit? Uiterlijk en portrettenAmadeus Mozart, hoe zag hij eruit? Uiterlijk en portrettenPortretten van Mozart verschillen van elkaar, dus we wisten lange tijd niet zeker hoe Mozart eruit gezien heeft. Het Bar…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De kathedraal van Canterbury"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lisa2008
Gepubliceerd: 14-07-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!