Koning Arthur (Keltische legeraanvoerder)
Koning Arthur was een Keltische legeraanvoerder die vermoedelijk regeerde tussen 454 en 470. Er is vrijwel niets over hem bekend, en het is de vraag of hij überhaupt heeft geleefd. In de tijd dat Arthur leefde, werd er weinig op papier vastgelegd en werden verhalen mondeling doorverteld. De meeste verhalen zijn pas 600 jaar na zijn bestaan opgeschreven, maar ondertussen beïnvloed door Keltische verhalen, tussen 1100 en 1500.
Het verhaal
Arthur werd geboren in Tintagel, Cornwall. Hij was de zoon van Igraine en koning Uther Pendragon. Laatstgenoemde was de opperkoning van Brittannië. Uther heeft een afspraak met tovenaar Merlijn waarin hij de jongen zal opvoeden. Merlijn geeft de jongen aan edelman Ector, waar Arthur opgroeit samen met Ectors zoon Kay. Als Uther Pendragon overlijdt, zal er een nieuwe koning moeten worden benoemd. Echter, de vraag wie dit zal worden is groot. Merlijn roept daarom de hulp in van de Vrouwe van het meer. Zij geeft Merlijn een zwaard, genaamd Excalibur. Merlijn steekt het zwaard in een steen en spreekt daarbij een toverformule uit. Degene die het zwaard uit de steen kan bevrijden, zal de nieuwe koning van Brittannië worden. Het lukt Arthur om het zwaard te bevrijden en daarmee wordt hij ‘koning voor eens en altijd’. Hij trouwt vervolgens met Lady Guinevre en krijgt de Ronde Tafel cadeau. De stoelen die pm die tafel staan zijn bedoeld voor de ridders van Arthur.
Arthurs vertrouweling Lancelot wordt verliefd op zijn vrouw Lady. Ze ontmoeten elkaar in het geheim, maar worden uiteindelijk toch betrapt en verbannen. Dan komt Mordred in het verhaal voor. Hij blijkt Arthurs zoon te zijn, die hij niet-wetend heeft verwekt bij zijn halfzuster Morgaine (of Morgan). Ze kunnen het slecht met elkaar vinden en Mordred wil zijn vader van de troon stoten. Tijdens de slag bij Carnlan sterft Mordred. Ridder Bedivere krijgt van een zwaar gewonde Arthur de opdracht het zwaard Excalibur terug te brengen naar de Vrouwe van het Meer. Vervolgen wordt Arthur naar het eiland Avalon gebracht, waar hij zal rusten.
Bekende voorkomende verhaalelementen
In het verhaal van Koning Arthur komen enkele elementen voor die erg bekend zijn.
- Ronde Tafel. De Ronde Tafel is rond om te benadrukken dat iedereen gelijk is en niemand belangrijker is dan de anderen. Aan die tafel vergaderden Arthur samen met zijn ridders. Zij worden ook wel de Ridders van de Ronde tafel genoemd. In het Winchester Castle, Zuid-Engeland, is een ronde tafel te zien die de ‘echte’ Ronde Tafel moet voorstellen. Toch is hij niet echt, aangezien hij in de dertiende eeuw is gemaakt. De tafel hangt aan een muur en bestaat uit 12 groene en 12 witte vlakken. Daarin staan de namen van de ridders geschreven. Arthur zelf staat bovenaan, geschilderd op zijn troon.
- Heilige Graal. De Heilige Graal is het voorwerp waar de ridders van de Ronde Tafel naar op zoek gaan. Het magische voorwerp, de beker of schaal die Christus bij het laatste Avondmaal gebruikte, zou magische krachten schenken. In de beker of schaal zou het bloed ha de kruising van Christus zijn opgevangen.
Boeken en films
Over Koning Arthur zijn veel films gemaakt en boeken geschreven.
Boeken:
- Arthur, de Zienersteen, 2000;
- Arthur, in het tussenland, 2002;
- - Arthur, koning van de Middenmark, 2004;
Bovenstaande boeken behoren tot een trilogie die is geschreven door Kevin Crossley-Holland.
Films:
- King Arthur, 2004
- First Knight, 1995
- Monty Python and the Holy Grail, 1975
- The Mists of Avalon, 2001
- Quest for Camelot, 1998