Chinese geschiedenis in vogelvlucht

Chinezen zijn erg trots op hun land vanwege de lange en rijke geschiedenis. Ze zien zichzelf als onderdeel hiervan en de geschiedenis heeft dan ook veel invloed op wie ze zijn. Om de inwoners van China te leren begrijpen is het dan ook essentieel om iets van de geschiedenis van China te weten.

Keizerrijken: Chinese muur

Van 1700 voor Christus tot 1912 na Christus hebben er keizers geregeerd in China. De keizerrijken of dynastieën volgden elkaar in deze periode op. Veel historische kunst en bouwwerken komen uit de tijd van de keizerrijken. China was al vroeg een zeer ontwikkeld land met een hoge culturele beschaving. Tussen 700 v Chr. en 1500 na Chr. is de Chinese muur gebouwd om het land te beschermen tegen invallen vanuit het zuiden. Vanuit Europa is er vanaf de 17e eeuw geprobeerd om met China te handelen, te evangeliseren en delen te koloniseren, maar pogingen daartoe waren niet zo succesvol.

Begin van het communisme: oorlogen en Mao

Vanaf 1911 vonden er een grote aantal veranderingen plaats in China. Het laatste keizerrijk stortte ineen en de nationalisten kwamen aan de macht. In 1921 werd de Communistische Partij opgericht, die een revolutie wilde ontketenen. Van 1937 tot 1945 was het land in oorlog met Japan. Daarna ontstond er een burgeroorlog tussen de Communistische Partij en de nationalisten, die in 1949 werd gewonnen door de Partij onder leiding van Mao Zedong. Hij wilde van China een communistische staat maken. In de praktijk betekende dit dat Mao alle macht had. Mao onderdrukte het volk enorm,maar deed ook goede dingen als de emancipatie van vrouwen en alfabetisering.

Culturele Revolutie: chaos en verwoesting

Na verloop van tijd werd het voor Mao steeds moeilijk om het communisme te handhaven. Daarom begon hij de Culturele Revolutie, die plaatsvond van 1966 tot 1969. De Rode Gardisten, jonge aanhangers van Mao, ontketenden tijdens deze revolutie een enorme chaos. Ze verwoestten veel cultureel erfgoed, het onderwijs en de economie. De Gardisten zorgden ervoor dat alle hoger opgeleide mensen heropgevoed werden door hen naar het platteland of naar heropvoedingskampen te verbannen. Alles wat afweek van het communisme en de verering van Mao werd bestraft. In deze periode was er een grote hongersnood en zijn zo'n 30 miljoen mensen overleden.

Tiananmen Square: historische demonstratie

Toen in 1976 Mao overleed en Ding Xiaoping aan de macht kwam, werd het beleid wat gematigder. Buitenlandse bedrijven werden toegestaan en de economie groeide. In 1986 vond er een dramatisch incident plaats. Veel mensen, vooral studenten, werden ontevreden over de corruptie binnen de Partij en de verschillen tussen arm en rijk. Ze kwamen in opstand en demonstreerden op het Plein van de Hemelse Vrede (of Tiananmen Square). Deze opstand leidde door hard ingrijpen tot een groot aantal doden (schattingen lopen uiteen van enkele honderden tot duizenden) onder de studenten.

Jing Zemin en Hu Jintao: van 1997 tot nu

Na Ding Xiaping werd Jing Zemin premier van de Partij. Hij besteedde veel aandacht aan de groei van de economie. In 2003 werd Hu Jintao de president. Hij wil gelijkheid onder alle bevolkingsgroepen. China is nog steeds officieel een communistisch land, maar de economie groeit enorm en in de praktijk is het land dan ook kapitalistisch. De Communistische Partij heeft nog steeds veel invloed, omdat in alle organisaties (bedrijven, kerken, overheden) leden van de Partij zitten, die verslag uitbrengen aan de Partij.
© 2008 - 2024 Princessfiona, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De culturele revolutie en de Rode Gardisten in ChinaDe culturele revolutie en de Rode Gardisten in ChinaDe culturele revolutie van 1966 in China door de Rode Gardisten was bedoeld om een nieuw China op te bouwen. Maar wat wa…
Het volkslied van China: tekst & vertaling Chinese volksliedHet volkslied van China: tekst & vertaling Chinese volkslied"De Mars van de vrijwilligers" is het nationale volkslied van China. De tekst en muziek van deze hymne stamt uit de jare…
60 jaar Volksrepubliek China60 jaar Volksrepubliek ChinaDit jaar bestaat de Volksrepubliek China 60 jaar, een feest dat alleen door genodigden mag worden bijgewoond. Op het Ple…
Het communisme van Mao: de Volksrepubliek ChinaChina is nu een communistisch land. Maar dat is niet altijd zo geweest. Mao maakte van China een heel ander land, dan da…
Het Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbroodHet Traktaat van de kampernoeljes, genaamd duivelsbrood is een gedrukte tekst over paddenstoelen die werd opgenomen in e…
Princessfiona (12 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.