Het leven van Cesare Borgia

Het leven van Cesare Borgia Volgens velen Cesare Borgia is de geschiedenis ingegaan als een wrede vorst. Hij deinsde niet terug voor moord, verkrachting, roof en verraad. Zijn honger naar macht bezorgde hem een groot deel van Italië. Hij was een man die zijn daden liet rondgalmen in de geschiedenisboeken, maar tegelijkertijd zichzelf in een sluier van mysterie hulde. Een man die zijn bezoekers tegemoet trad gehuld in een ravenzwart gewaad en een masker. Een schurk volgens sommigen, de volmaakte heerser volgens anderen.

Geboorte en opleiding

Cesare Borgia werd op 13 september 1475 geboren, als telg van het geslacht Borgia. Zijn vader, paus Alexander VI, was de tweede Borgia die het pauselijke ambt bekleedde. Als lid van een adellijk geslacht kreeg Cesare een uitstekende opleiding. Hij bekwaamde zich in Spaans, Italiaans, Frans, Grieks en Latijnen bestudeerde de klassieke literatuur.

Begin van de carrière

Zijn kerkelijke carrière begon al op 15 jarige leeftijd, toen hij in 1491 benoemd werd tot bisschop van Pamplona. Vanaf dat moment ging het hard. Een jaar later werd hij uitgeroepen tot aardbisschop van Valencia. Weer een jaar later, in 1493, kreeg hij het ambt van kardinaal.

Toch was het niet het sacrale wat de jonge Borgia interesseerde. Zijn interesse ging uit naar wereldlijke macht. In 1497 deed hij afstand van zijn kerkelijke ambten. Met behulp van zijn vader, paus Alexander VI, betrad hij het politieke toneel. In 1498 kreeg hij de eretitel Hertog van Valence, welke hem de bijnaam Hertog Valentino opleverde. In 1499 trouwde hij met de dochter van de Franse koning Lodewijk XII.

Samenwerking met de Fransen

Borgia droomde ervan een groot rijk te stichten. Hij besefte dat hij steun nodig had van de grote mogendheden, om dit doel te realiseren. Iin 1499 besloot hij zich met de Franse troepen aan te sluiten, bij de belegering van Milaan. Op zijn beurt kreeg hij steun van de Fransen, wanneer hij besloot de Romagna te veroveren. Een voor een vallen de kleine stadstaatjes van Italië in zijn handen en in 1501 mag hij zich heerser over de Romagna noemen.

Door de snelle uitbreiding van het Borgia-rijk vreesde de Republiek van Florence voor haar veiligheid. De befaamde politicus en schrijver Nicolo Machiavelli werd op meerdere missies gestuurd om Borgia te dwarsbomen. Machiavelli wist te bewerkstelligen dat de Franse koning Lodelijk II zijn steun introk. Cesare Borgia stond er nu alleen voor.

Dit hield Borgia echter niet tegen. Ion 1502 ondernam hij een veldtocht naar Toscane. Waarna hij een verdrag sloot met Florence.

Samenzwering en gevangenneming

In september beraamden een aantal vooraanstaande Romeinse families een samenzwering tegen hertog Valentino. Toen deze daar weet van kreeg doodde hij de samenzweerders door middel van een list. .

Met de dood van de vader van de Hertog Valentino in 1503, ging het snel bergafwaarts met het rijk van Borgia. Hij had zovelen tegen hem in het harnas gejaagd, dat hij zijn rijk niet meer kon beschermen. Ook de nieuwe paus, Julius II, had een hekel aan het geslacht Borgia, en liet Cesare Borgia gevangen nemen.

Na twee jaar gevangenschap wist hij te ontsnappen en trad hij in dienst van koning Jan III van Navarra. In 1507 vind hij dood tijdens een veldslag. Op zijn grafsteen staat de inscriptie: ‘Hier rust in een schraal stukje grond degene die de hele wereld vrees aanjoeg.’

Onlangs in het nieuws

Ook tegenwoordig blijft de hertog van Valentino voor ophef zorgen. Zo is onlangs besloten het lichaam van Cesare Borgia, welke in 1945 is opgegraven, in de kerk van Viena te begraven.
© 2009 - 2024 Guardacielo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het leven van MachiavelliHet leven van MachiavelliTot op vandaag de dag is het boek ‘de Heerser’ een inspiratiebron voor gehaaide zakenmannen,ambitieuze carrièretijgers e…
Fashion: ValentinoValentino Garavani is een beroemd modeontwerper, geboren in Italië op 11 mei 1932. Over de gehele wereld worden zijn cre…
Een beknopt overzicht van PienzaPienza bevindt zich in de Regio Siena, meer bepaald in de vallei Val d'Orcia. Het aanzicht van de stad is nog steeds dit…

Het beleid van president ReaganHet beleid van president ReaganRonald Reagan was een van de meest spraakmakende presidenten van de Verenigde Staten. Met zijn enorme charisma hielp hij…
De politieke situatie in Italië rond 1500De politieke situatie in Italië rond 1500Van oudsher was Italië het meest geürbaniseerde deel van Europa, met een traditie van stadstaten die terugging tot de 11…
Bronnen en referenties
Guardacielo (20 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.