Het leven van Cesare Borgia
Volgens velen Cesare Borgia is de geschiedenis ingegaan als een wrede vorst. Hij deinsde niet terug voor moord, verkrachting, roof en verraad. Zijn honger naar macht bezorgde hem een groot deel van Italië. Hij was een man die zijn daden liet rondgalmen in de geschiedenisboeken, maar tegelijkertijd zichzelf in een sluier van mysterie hulde. Een man die zijn bezoekers tegemoet trad gehuld in een ravenzwart gewaad en een masker. Een schurk volgens sommigen, de volmaakte heerser volgens anderen.
Geboorte en opleiding
Cesare Borgia werd op 13 september 1475 geboren, als telg van het geslacht Borgia. Zijn vader, paus Alexander VI, was de tweede Borgia die het pauselijke ambt bekleedde. Als lid van een adellijk geslacht kreeg Cesare een uitstekende opleiding. Hij bekwaamde zich in Spaans, Italiaans, Frans, Grieks en Latijnen bestudeerde de klassieke literatuur.
Begin van de carrière
Zijn kerkelijke carrière begon al op 15 jarige leeftijd, toen hij in 1491 benoemd werd tot bisschop van Pamplona. Vanaf dat moment ging het hard. Een jaar later werd hij uitgeroepen tot aardbisschop van Valencia. Weer een jaar later, in 1493, kreeg hij het ambt van kardinaal.
Toch was het niet het sacrale wat de jonge Borgia interesseerde. Zijn interesse ging uit naar wereldlijke macht. In 1497 deed hij afstand van zijn kerkelijke ambten. Met behulp van zijn vader, paus Alexander VI, betrad hij het politieke toneel. In 1498 kreeg hij de eretitel Hertog van Valence, welke hem de bijnaam Hertog Valentino opleverde. In 1499 trouwde hij met de dochter van de Franse koning Lodewijk XII.
Samenwerking met de Fransen
Borgia droomde ervan een groot rijk te stichten. Hij besefte dat hij steun nodig had van de grote mogendheden, om dit doel te realiseren. Iin 1499 besloot hij zich met de Franse troepen aan te sluiten, bij de belegering van Milaan. Op zijn beurt kreeg hij steun van de Fransen, wanneer hij besloot de Romagna te veroveren. Een voor een vallen de kleine stadstaatjes van Italië in zijn handen en in 1501 mag hij zich heerser over de Romagna noemen.
Door de snelle uitbreiding van het Borgia-rijk vreesde de Republiek van Florence voor haar veiligheid. De befaamde politicus en schrijver Nicolo Machiavelli werd op meerdere missies gestuurd om Borgia te dwarsbomen. Machiavelli wist te bewerkstelligen dat de Franse koning Lodelijk II zijn steun introk. Cesare Borgia stond er nu alleen voor.
Dit hield Borgia echter niet tegen. Ion 1502 ondernam hij een veldtocht naar Toscane. Waarna hij een verdrag sloot met Florence.
Samenzwering en gevangenneming
In september beraamden een aantal vooraanstaande Romeinse families een samenzwering tegen hertog Valentino. Toen deze daar weet van kreeg doodde hij de samenzweerders door middel van een list. .
Met de dood van de vader van de Hertog Valentino in 1503, ging het snel bergafwaarts met het rijk van Borgia. Hij had zovelen tegen hem in het harnas gejaagd, dat hij zijn rijk niet meer kon beschermen. Ook de nieuwe paus, Julius II, had een hekel aan het geslacht Borgia, en liet Cesare Borgia gevangen nemen.
Na twee jaar gevangenschap wist hij te ontsnappen en trad hij in dienst van koning Jan III van Navarra. In 1507 vind hij dood tijdens een veldslag. Op zijn grafsteen staat de inscriptie: ‘Hier rust in een schraal stukje grond degene die de hele wereld vrees aanjoeg.’
Onlangs in het nieuws
Ook tegenwoordig blijft de hertog van Valentino voor ophef zorgen. Zo is onlangs besloten het lichaam van Cesare Borgia, welke in 1945 is opgegraven, in de kerk van Viena te begraven.