InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Geschiedenis > Geschiedenis: Deventer koek, Stegeman worst en Senzora snoep

Geschiedenis: Deventer koek, Stegeman worst en Senzora snoep

Lekkere trek: worst, koek en snoep uit eigen land.Bussink’s koek en Deventer zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Minder bekend is dat er in Deventer ook allerlei andere lekkernijen worden geproduceerd. Hubertus Stegeman was een bemoeizuchtig man, in de positieve zin van het woord. De karaktereigenschap was kenmerkend voor de Deventer slagersfamilie. Het bracht hen geen windeieren: Stegeman is uitgegroeid tot een van de grootste en meest bekende vleeswarenproducenten in Nederland.

Stegeman worst

Het verhaal gaat terug tot 1858. Destijds begon Hubertus Stegeman een eenmanszaak waarin hij zijn producten zelf bereidde en verkocht. Al snel werd in de wijde omtrek van Deventer bekend dat Hubertus veel oog had voor kwaliteit. Binnen 7 jaar breidde de ambachtelijke slager zijn nering uit. Opvallend voor die periode was dat Stegeman zich met alle stadia van het productieproces bemoeide. Zo stelde hij bijvoorbeeld hoge eisen aan het varkensvoedsel. Daarmee kreeg hij wat hij wilde: de beginproducten voldeden aan de allerhoogste kwaliteitseisen.

We zijn inmiddels honderdvijftig jaar verder. Hoewel het bedrijf de naam van de oprichter heeft behouden, is er geen Stegeman-telg meer actief binnen het slagersvak. Piet Stegeman, Hubertus’ kleinzoon, nam in 1962 afscheid. Het bedrijf was te groot en succesvol geworden om nog als familiebedrijf te worden gerund.

De productiemethoden zijn in de loop der jaren sterk veranderd. ‘’Onze producten worden op een traditionele, ambachtelijke manier gemaakt in een moderne industriële omgeving,’’ vertelt human resources directeur Anton Witte. ‘’Daardoor zijn we in staat een stabiele consumptie van hoge kwaliteit vleeswaren te leveren.‘’

Bij Slager Stegeman vind je geen kluis met recepten op oude, inmiddels vergeelde papiertjes. ‘’Tijdens de afgelopen 150 jaar zijn er natuurlijk wel bepaalde gebruiken ingesleten. Zo snijden we onze hammen bijvoorbeeld op een unieke manier in. Daarnaast werken we met zeer ervaren mensen. Sommigen hoeven slechts naar een product te kijken om te zien dat het voldoet aan onze normen. Door hun kennersoog weten ze exact hoe lang een bepaald product gerijpt of gekookt moet worden. Hoe groot een bedrijf ook is, juist dat soort werk kan niet door machines worden uitgevoerd, maar alleen door echte vakmensen.’’

Hoewel de vleeswaren al jaren grote aftrek vinden, leunen de werknemers van Slager Stegeman niet rustig achterover. ‘’In maart brengen we een aantal innovatieve producten op de markt die aansluiten bij de wensen van de moderne consument. Zo introduceren we onder andere, paté-crème met Shii-take paddestoelen.’’

Deventer koek

Het stadsbestuur van Deventer had een goede neus voor kwaliteit en marketing. Al in 1417 stelde de regenten strenge regels en bepalingen op voor het maken van koek. Vooral de te gebruiken grondstoffen en de kwaliteit van het water werden strak in de gaten gehouden. Niet voor niets, want goede grondstoffen zorgden immers voor een lange houdbaarheid. Het strikt naleven van de regels zorgde voor een goede concurrentiepositie: de koeken konden de concurrentiestrijd met steden in binnen- en buitenland prima aan. Deventer had er voor eens en voor altijd een exportproduct bij: de Deventer koeken.
De stad vond het belangrijk de kwaliteit van de koek te bewaken. Naast het eigen bakkersteken moesten de koeken eveneens van de stadsadelaar zijn voorzien, een sterk staaltje marketing.

Het aantal koekbakkers is in de loop der eeuwen sterk gereduceerd. In 1637 telde de stad maar liefst 25 koekbakkers. Ze waren allemaal lid van het gilde. In 1820 nam Jacob Bussink koekbakkerij Schutte aan de Nieuwe Markt over. Zijn bedrijf is als enige blijven bestaan. De kwaliteit is nooit uit het oog verloren. Het bedrijf werd en wordt regelmatig gelauwerd met onderscheidingen in binnen- en buitenland.

Snoep van Senzora

Nederlanders zijn bij uitstek snoepliefhebbers. Het kan ons niet zoet genoeg zijn. Boven aan de wensen top tien van emigranten prijkt al jaren het verlangen vooral maar weer eens lekker Hollands te kunnen snoepen.

Senzora in Deventer is een van Nederlands snoepfabrikanten. Al in 1876 vestigde meneer A.J. Schoemaker in Deventer een speciaalzaak in specerijen, koffie en thee. Het familiebedrijf is onder de naam Senzora in ruim honderdtwintig jaar uitgegroeid tot een veelzijdige en moderne producent van onder andere suikerwerken. Zo produceert Senzora pepermunt, vruchtenhartjes, salmiakpastilles, anti-hoesttabletten en keelpastilles in uiteenlopende vormen en verpakkingen.

De promotionele zakjes "Bedankt en tot ziens" met vruchtenhartjes en pepermuntjes zijn een veel gevraagde 'weggever'.
© 2009 - 2019 Enroute, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsCalorieën in tussendoortjes: koek, snoep, chocolade en chipsKoek, snoep, chocola, chips, ijs. Allemaal 'verboden' bij diverse diëten, maar de kern van afvallen is minder calorieën…
Citymarketing: stad als productStadsmarketing: de stad als marketingproduct Maastricht: dat gun je jezelf. Helemaal Hengelo. Er gaat niets boven Gronin…
Bedden en matrassen uit Nederland: Auping en SilvanaGemiddeld vertoeven we eenderde van ons leven in een bed. Dat komt neer op zo een 200.000 uren per gemiddeld mensenleven…
Hoe je trek krijgt in snoep en de effecten van snoep etenEen pot vol snoepgoed gaat snel leeg als je het alleen bij je kinderen achterlaat. Maar de lekkernijen zijn ook zeer pop…

Reageer op het artikel "Geschiedenis: Deventer koek, Stegeman worst en Senzora snoep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Enroute
Laatste update: 24-03-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Schrijf mee!