Koning Herodes I, de Grote

Koning Herodes regeerde toen Jezus Christus in de stal in Bethlehem werd geboren. Vanwege zijn angst om de troon te verliezen, verzocht Herodes de wijzen uit het Oosten hem te komen vertellen waar hij het pasgeboren kind kon eren. Echter was hij dat niet van plan, hij wilde het ombrengen.

Wie was Herodes

Koning Herodes leefde van ongeveer 73 v.Chr tot 4 n.Chr en heeft ten tijde van de geboorte van Jezus Christus geregeerd, als belangrijkste koning van de Herodiaanse dynastie. Hij was de zoon van Antipater en Cypros. Hij was door de Senaat in Rome aangesteld als vazalkoning van de Joden. In het plaatsje Herodium liet hij, tijdens zijn leven, een paleis bouwen.

Geschiedenis van Rome en de Joden

In het jaar 63 v.Chr was het Pompeius, een Romeinse generaal, die een einde aan de zelfstandigheid van het Joodse volk maakte . Anitpater was op dit moment gouverneur van Idumea (een onderdeel van Judea) en adviseur van Hyrcanus een niet daadkrachtig persoon.

In 48 v.Chr. was Julius Ceasar betrokken bij de strijd om de Egyptische troonopvolging. Antipater had snel een leger gereed zodat Julius Ceasar mede hierdoor successen in de strijd behaalde. Zijn beloning was de titel van procurator van Judea . Een titel van aanzien, want naast de financiële functie hield deze titel ook in het besturen van gebieden die onder toezicht van de Romeinse keizer stonden. . Zijn beide zonen, waaronder ook Herodes, kregen de titel tetrarch (een lage betiteling van vazalkoning). De op dat moment reeds 15 jarige Herodes kreeg tevens de titel van gouverneur van Galilea.

Herodes en Jezus

Dan wordt Herodes in het jaar 0 verrast door het verzoek van de wijzen, die uit het Oosten kwamen op zoek naar de pas geboren koning. Zij vroegen waar ze deze nieuwe koning konden vinden, opdat zij hem konden eren.

Herodes, die bang is zijn troon aan deze koning te verliezen, laat priesters en godsdienstleraren bij zich komen en liet hen vertellen of zij wisten waar deze Christus geboren zou gaan worden. Als hij ten antwoordt krijgt dat het volgens de profeet Micha in Bethlehem zou moeten zijn, laat hij de wijzen bij zich komen.

Hij verzoekt hen het volgende: “Ga naar Bethlehem en zoek het kind. Als u het gevonden hebt, kom dan terug om mij er alles over te vertellen. Want ik wil Hem ook eer gaan bewijzen”.

Allen vanwege een droom van God, gaan de wijzen op hun terugweg niet langs koning Herodes, maar nemen een andere weg terug naar hun eigen land. Ook Jozef had een droom van God gehad. Hij werd gezegd met moeder en kind naar Egypte te vluchten, daar Herodes plannen had het kind te doden. Jozef deed wat hem in de droom werd gezegd en bleef in Egypte tot Herodes was overleden.

Toen het koning Herodes ter oren kwam dat er aan zijn verzoek niet voldaan werd, ontstak hij in woede. Hij liet soldaten in Bethlehem en omgeving alle jongetjes jonger dan 2 jaar om het leven brengen. Deze leeftijdsgrens omdat de wijzen hadden aangegeven de stralende ster ongeveer twee jaar geleden voor het eerst gezien te hebben.

Recente berichten

Volgens de nieuwsberichten op 8 mei 2007 heeft een Israëlische archeoloog een zeer belangrijke ontdekking gedaan. De Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem heeft bekendgemaakt dat op 12 km ten zuiden van Jeruzalem, in het plaatsje Herodium (een afgevlakte heuvel in de woestijn), het graf van koning Herodes is gevonden.

De professor Ehus Netzer was al sinds 1972 op zoek naar dit graf. Het graf ligt in de toenmalige burcht van Herodes. Naar de grafplaats in een mausoleum leidt een meer dan 6 meter brede stenen trap. Herodes zou dit graf zelf hebben uitgezocht. Het graf was leeggeroofd en kapot gemaakt, wat erg jammer is. De schade aan het graf deert de ontdekker weinig, want deze vondst heeft één van de grootste archeologische mysteries van Israël opgelost.

“De plaats en de enige in haar soort, gecombineerd met de historische beschrijving, laten er geen twijfel over bestaan, dat dit het graf van Herodes is” , aldus Netzer.
© 2007 - 2023 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijbelstudie: koninkrijk en hemel in de brief van JohannesBijbelstudie: koninkrijk en hemel in de brief van JohannesEen hemels koninkrijk en een aards koninkrijk. Wat wordt daar nu eigenlijk mee bedoeld? In het evangelie van Johannes ho…
De vier dromen van Jozef de man van Maria (Matteüs 1-2)De vier dromen van Jozef de man van Maria (Matteüs 1-2)In de Bijbel staat dat Jozef vier dromen van God kreeg. In deze dromen vertelde een engel hem wat hij moest doen. De eva…
Christenen - Wie is Jezus?Christenen - Wie is Jezus?Iedereen kent het kerstverhaal wel. De geboorte van onze verlosser Jezus Christus en de viering daarvan. Toch zit er nog…
Apostel Jakobus (Sint Jacob, Jakobus de Meerdere)Apostel Jakobus (Sint Jacob, Jakobus de Meerdere)Jakobus was één van de twaalf discipelen van Jezus Christus. Hij behoorde tot de drie belangrijkste discipelen. De beroe…

Bekende vegetariers uit de geschiedenisBekende vegetariers uit de geschiedenisVegetarisme een hype van deze tijd? Welnee, in de geschiedenis komen we genoeg bekende figuren tegen die bewust geen die…
Chronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwChronologie Geschiedenis Nieuw-Guinea: 18e eeuwHet westelijke deel van het eiland Nieuw-Guinea heeft lang bij Het Nederlandse Koninkrijk behoort. In onderstaand artike…
Storm (568 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.