Bekende vegetariers uit de geschiedenis

Bekende vegetariers uit de geschiedenis Vegetarisme een hype van deze tijd? Welnee, in de geschiedenis komen we genoeg bekende figuren tegen die bewust geen dierlijke produkten aten. Ik heb een aantal bekende namen met hun beweegredenen voor u geselecteerd.

Pythagoras

Zolang mensen masaal dieren slachten, zullen zij ook elkaar vermoorden.Inderdaad, hij die het zaad zaait van moord en ellende kan geen liefde en vreugde oogsten-Pythagoras. Pythagoras wordt gezien als de aardvader van het vegetarisme. Hij is de eerste mens in de geschiedenis waarvan bekend is dat hij uit overtuiging geen vlees at. Hij geloofde in een theorie die beweert dat de zielen van mens en dier onsterfelijk zijn. De ziel van een dier kon terug komen in een mens en omgekeerd. Deze theorie die de zielsverhuizing heet, heeft hij waarschijnlijk uit Egypte.Pythagoras heeft door de eeuwen heen veel aanhangers gehad.

Augustinus

We zien en horen aan hun geschreeuw dat dieren een pijnlijke dood sterven. Maar de mens gaat hieraan voorbij,omdat tussen ons en de beesten, die een rationele ziel ontberen,geen rechtsgemeenschap is-Augustinus. Augustinus, de grootste der Latijnse kerkvaders, heeft veel invloed gehad op het christendom.Hij werd wel christelijk opgevoed, maar pas na vele omzwervingen, kwam hij weer bij het christelijk geloof uit. Hij haalde uit de bijbel een aantal passages waaruit hij afleidde dat men op zijn minst moest matigen met het eten van vlees. Ook had hij in zijn jonge jaren de leer van de woestijnvaders aangehangen. Deze waren streng vegetarisch, omdat het eten van vlees kortweg in de weg zou staan tussen de mens en God.

Leonardo da Vinci

Waarlijk, de mens is de koning der dieren, want hij overtreft hen in wreedheid. Wij leven van de dood van anderen. Wij zijn wandelende begraafplaatsen-Leonardo da Vinci. Leonardo behoorde tot de groep der Guzarrati.Dat zijn ongelovigen die niet toestaan dat enig levend wezen ook maar enig letsel wordt toegebracht. Behalve vlees, at Leonardo ook geen vis, kaas, eieren en honing. Zo vond hij het bijvoorbeeld wreed om een vis, die van nature in water leeft, in water te gaan koken. Hij heeft ook geschreven dat hij hoopt dat er ooit een wereld zal komen waarin de mensen zullen begrijpen dat het moorden van dieren gelijk staat aan het moorden van mensen.

Rousseau

Grote misdadigers bereiden zich voor op het moorden door bloed te drinken-Rousseau.
In de onbedorven natuur van Rousseau zijn opvoedingsideaal. Het meest natuurlijke voedsel vond hij melk, gebak en fruit. Zeker voor kinderen. Rousseau vond dat slagers geen zitting mochten hebben in een jury en dat vleeseters wredere mensen waren dan vegetariers.
Hij heeft zelf echter zijn hele leven wel vlees gegeten, ook al pleitte hij in zijn werken voor vegetarisme.

Lord Bryon

Bekend van hem is dat hij periodes had waarin hij geen vlees at. Sommigen zeggen dat hij dat uit ijdelheid deed om op gewicht te blijven en anderen beweren dat hij dat wel degelijk uit overtuiging deed, omdat hij ook uitspraken deed, zoals: De hengelsport is de wreedste aller sporten.

Voltaire

De vreslijke bloedbaden die onophoudelijk in onze slachthuizen en keukens plaatsvinden, schijnen ons geen verschrikking meer toe; integendeel beschouwen we deze afschuwelijke praktijken als een zegen van God en danken we Hem in onze gebeden voor deze moordpartijen. Bestaat er wel iets weerzinwekkenders als het eten van lijkenvlees?-Voltaire. Tevens heeft Voltaire een uitspraak die beweert dat mensne die vlees eten en alcohol drinken, vergiftigd en dor bloed hebben, die hun gek maakt op honderden manieren.

Frederik van Eeden

Er wordt teveel getwist over de vraag of vlees eten nuttig en gezond is en of het menselijk organisme voor vleesvoeding bestemd is.Dit is in het geheel de vraag niet. Mensen eten is misschien ook nuttig en gezond. Waarom twist niemand daarover?-Frederik van Eeden. Frederik werd in de eerste plaats vegetarier uit gezondheidsoverwegingen. Op de tweede plaats kwam dierenliefde en liefde voor de natuur. De gehele levende wereld, tot in zijn laagste vormen, moet de zorg voor de voortplanting en de instandhouding der soort, voor de zorg voor het individu stellen. Het individu is minder belangrijk dan de soort of de gemeenschap. Onder invloed van het werk van Nietschze, ging hij later in zijn leven toch weer vlees eten.

Dit waren een aantal bekende mensen uit de geschiedenis die het vegetarisme aanhangden. Er zijn nog meer bekende namen, maar ik kon ze niet allemaal plaatsen in 1 artikel. Ook zijn er altijd wel groepen mensen geweest die vegetarier waren om verschillende redenen. Het wel of niet eten van vlees houdt ons dus al eeuwen bezig.
© 2007 - 2025 Maggy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een korte geschiedenis van het VegetarismeVegetarisch eten is in de Westerse wereld relatief nieuw. Vlees heeft meestal een belangrijk deel uitgemaakt van onze ee…
Vegetarisme, zin en onzinVegetarisme, zin en onzinVegetarisme is steeds meer "in". Voor sommigen is het een levensstijl, voor anderen een mode, terwijl velen dit pad even…
Uitleg over verschillende groepen vegetariërsVegetariërs zijn mensen die geen vlees eten. Vegetariërs kun je onderverdelen in meerdere groepen. In dit verslag zal ik…

De moord op de tsarenfamilieDit artikel gaat over het ontstaan van de Russische revolutie (de opkomt van het communisme in Rusland) en de moord op d…
Koning Herodes I, de GroteKoning Herodes regeerde toen Jezus Christus in de stal in Bethlehem werd geboren. Vanwege zijn angst om de troon te verl…
Maggy (3 artikelen)
Gepubliceerd: 14-05-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.