Ontstaan, betekenis en ontwikkeling van graffiti

Ontstaan, betekenis en ontwikkeling van graffiti Graffiti in de vorm zoals we het kennen is ontstaan in de jaren zestig van de 20e eeuw. Het verschijnsel van het aanbrengen van krabbels en krassen op muren en gebouwen, is echter al duizenden jaren oud. Graffiti heeft een lange geschiedenis betreffende het ontstaan, de betekenis en de ontwikkeling van graffiti door de eeuwen heen.

Graffiti in de oudheid

Graffiti in de oudheid was meestal bedoeld om te laten zien dat men ergens was geweest. Buiten het feit dat er resten zijn gevonden van graffiti die door de Romeinen zelf was aangebracht, zijn er tevens resten van graffiti in Rome gevonden die toe te schrijven zijn aan de Vikingen. Ook op oude Egyptische monumenten en resten van muren van Pompei is graffiti gevonden. De Vandalen stammen uit Scandinavië, maar zijn in de loop van de tijd via Duitsland nog zuidelijker getrokken en lieten naast andere vernielingen, ook hun graffitisporen achter. Het begrip vandalisme is overigens gebaseerd op het volk de Vandalen.

Betekenis van het woord graffiti

Om de betekenis van de term graffiti te verklaren, moeten we terug naar de Griekse taal. Het Griekse werkwoord graphein betekent graveren, schrijven krassen. Hiervan afgeleid is het Latijnse werkwoord graffiare, wat krassen c.q. krabben betekent. Het Latijnse graffio staat voor kras, graffito staat voor krasje en graffiti staat vervolgens voor krasjes. Graffiti zoals wij het noemen, komt dan weer uit het Italiaans, en kan gedefinieerd worden als het verschijnsel waarbij er op een min of meer openbare plaats afbeeldingen of mededelingen worden aangebracht met verf of een soortgelijk middel. Een andere benaming voor graffiti is street art.

Opkomst graffiti in de twintigste eeuw

De opkomst van graffity in de twintigste eeuw is begonnen in Philadelphia. In het begin van de jaren zestig lieten jeugdbendes hun handtekening (tag) achter op muren en gebouwen, en bakenden zo ook hun territorium af. Ook andere jongeren en politieke activisten namen de gewoonte om met een viltstift een leuze of tag achter te laten over. Einde jaren zestig waaide deze nieuwe trend over naar New York. In plaats van een viltstift ging men hier al snel gebruikmaken van een spuitbus en werd het bekladden van muren en treinstellen uitgebreid met metrostations en andere vooral publieke gebouwen en eigendommen. Naast tags en leuzen zag men ook heuse afbeeldingen die op kunstzinnige wijze waren uitgevoerd, zogeheten pieces, ontstaan. Graffiti hield ook een vorm van communicatie in, doordat er werd aangegeven aan wie een bepaald gebied toebehoorde en wat de regels hier waren.

Van illegale graffiti naar geaccepteerde kunst

Pop art is een kunststroming uit de jaren zeventig van de twintigste eeuw, waarbij Keith Haring als een bekend kunstenaar binnen deze stroming gezien kan worden. Zijn werken, grotendeels op doek, zijn geïnspireerd op de graffiti en werden door het publiek als kunst gezien, buiten het feit of men de stijl en de werken zelf waardeerde of niet. Ook musea begonnen graffitiwerken op doek van verschillende artiesten aan te kopen en te exposeren. Hiermee kreeg het illegale underground verschijnsel graffiti, dus ook bovengronds bekendheid.

Voortbestaan van illegale graffiti

Ondanks het feit dat graffity als een kunstvorm beschouwd ging worden, bleef het ongeoorloofd en ongeaccepteerd om andermans eigendommen van graffiti te voorzien. Hierbij maakt het geen verschil of men ongevraagd slordige leuzen of een mooie schildering aanbrengt, het blijft beschadiging van andermans eigendommen. Het aanbrengen van graffiti is dan ook verboden bij wet op grond van meerdere wetsartikelen en wordt derhalve ook bestreden door de overheden. Graffity artiesten staan er echter om bekend, snel, geruisloos en als dieven in de nacht te werk te gaan, waardoor het heel moeilijk is om graffiti echt tegen te gaan.

Opkomst van erkende en geaccepteerde graffiti

Graffiti was van oorsprong al een communicatiemiddel en aan het einde van de twintigste eeuw ging men hier dan ook op commercieel en maatschappelijk gebied gebruik van maken.
  • In reclamecampagnes ging men graffiti gebruiken om een boodschap uit te dragen, en voor de uitvoering hiervan worden vaak ook echte graffiti artiesten gevraagd.
  • Ook werden speelplaatsen en jeugdgebouwen voorzien van graffiti, waarbij er door graffiti kunstenaars in opdracht werd gewerkt. Door bepaalde graffiti te laten aanbrengen, werd de functie van een bouwwerk aangeduid.
  • Anti graffiti is ontstaan als preventiemiddel tegen graffiti. Door te kiezen voor het aanbrengen van passende graffiti naar keuze, gaat men het aanbrengen van ongevraagde graffiti tegen. Binnen de graffiti is het namelijk een gewoonte om een graffiti piece c.q. een grote afbeelding van een ander in stand te laten en hier niet overheen te spuiten.
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Uitingsvormen en de boodschap van graffitiUitingsvormen en de boodschap van graffitiBinnen de graffiti wordt aan iedere uitingsvorm een bepaalde term toegekend. In de tijd heeft graffiti een ontwikkeling…
Is graffiti kunst of vandalisme?Is graffiti kunst of vandalisme?Graffiti kan als kunst, uiting van kunst of kunstvorm worden beschouwd, wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet.…
Graffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti wordt meestal ongevraagd aangebracht op eigendommen van anderen. Door graffiti beschadigde objecten kan woninge…
Waaraan kun je jongerenculturen herkennen?Waaraan kun je jongerenculturen herkennen?Iedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de s…

Het ontstaan van Rome: mythe versus werkelijkheidHet ontstaan van Rome: mythe versus werkelijkheidRome is een stad die tot de verbeelding spreekt. Het is een stad met een rijke geschiedenis en figuren als Julius Caesar…
Myrrhe in de bijbelMyrrhe in de bijbel'En zij gingen het huis binnen en zagen het kind met Maria, zijn moeder, en zij vielen neder en bewezen hem hulde. En zi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MMT, Pixabay
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.