Uitingsvormen en de boodschap van graffiti

Uitingsvormen en de boodschap van graffiti Binnen de graffiti wordt aan iedere uitingsvorm een bepaalde term toegekend. In de tijd heeft graffiti een ontwikkeling ondergaan, waarbij het accent verplaatst werd van het aanbrengen van letters, teksten en leuzen naar het aanbrengen van kunstzinnige muurschilderingen. Het uitdragen van een boodschap, op welke drager dan ook, bleef echter centraal staan.

Van krabbels naar muurschilderingen

Om de betekenis te begrijpen van de termen die binnen graffiti worden gebruikt om aan te duiden wat voor soort graffiti het betreft, is het van belang om te weten dat graffiti in de tijd een ontwikkeling heeft doorgemaakt.
  • Allereerst is het accent verlegd van het snel en slordig neerkalken van letters en leuzen of alleen de tag, naar het aanbrengen van complete muurschilderingen.
  • De materialen die gebruikt worden om graffiti te maken zijn in de loop van de tijd verbeterd. Daar waar het in de twintigste eeuw begon met het gebruik van viltstiften, stapte men over op spuitbussen met een steeds betere kwaliteit.
  • Daarnaast is graffiti in de jaren zeventig en tachtig ook deels een geaccepteerd maatschappelijk verschijnsel geworden, voor zover het legale graffity betreft.

Een belangrijke uiting bij graffiti; de tag

De tag is misschien wel de belangrijkste uiting binnen graffiti en betekent in feite niet meer of minder dan de handtekening van de maker. Hiermee zorgt de plaatser van een tag ervoor dat iedereen kan zien dat hij er geweest is, want hij heeft zijn stempel achter gelaten. Voor heel wat graffiti aanbrengers is dit ook een manier om naam en faam te genereren, vooral door de tag op veel en op belangrijke locaties te plaatsen. De tag is meestal een symbool van letters en betreft normaliter de bijnaam of schuilnaam waarvan men zich bedient.

Graffiti als piece of als masterpiece

Een piece of masterpiece houdt in dat er een compleet en samenhangend beeld van letters, afbeeldingen, tekeningen en achtergrond op bijvoorbeeld een muur te vinden is. Bij deze pieces wordt er nauwkeurig gewerkt met vele kleuren en aandacht besteed aan omlijningen en schaduwwerking. In de commerciële vorm van graffity vinden we ook vaak pieces, omdat deze in de ogen van velen het meest esthetisch overkomen. Een ongeschreven regel binnen de graffiti is ook, dat een piece van een ander niet mag worden overschreven.

Enkele andere termen binnen graffiti

Enkele andere veel gebruikte termen binnen de graffiti zijn de volgende.

Latrinalia

Dit zijn teksten in openbare toiletten, waarmee men emoties en ideeën wil uiten.

Politieke murals

Dit zijn teksten met politieke boodschappen of afbeeldingen van politieke gebeurtenissen, die men ofwel ondersteunt of waartegen men juist ageert.

Gang graffiti

Dit is een begrip dat wordt gebruikt om die graffiti te beschrijven die door bendes wordt gebruikt om hun gebied af te bakenen. Vaak betreft dit geheimtaal.

Throw-up, bomb en wildstyle

Dit zijn graffitivormen waarbij met teksten die een verhaal uitbeelden wordt gewerkt, en die in de hier genoemde volgorde steeds ingewikkelder worden.

Blockbuster

Deze staat voor een afbeelding van een enkel woord of twee woorden in grote letters, die redelijk ver van elkaar af staan.

Canvas of postgraffiti

Dit staat voor graffiti in de vorm van een piece op doek c.q. canvas, dat verkocht kan worden en waarmee de graffiti kunstenaar geld verdient.
© 2009 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstaan, betekenis en ontwikkeling van graffitiOntstaan, betekenis en ontwikkeling van graffitiGraffiti in de vorm zoals we het kennen is ontstaan in de jaren zestig van de 20e eeuw. Het verschijnsel van het aanbren…
Is graffiti kunst of vandalisme?Is graffiti kunst of vandalisme?Graffiti kan als kunst, uiting van kunst of kunstvorm worden beschouwd, wanneer het aan een aantal voorwaarden voldoet.…
Graffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti verwijdering; kosten, methoden en gevelreinigingGraffiti wordt meestal ongevraagd aangebracht op eigendommen van anderen. Door graffiti beschadigde objecten kan woninge…
5 Piece French WardrobeAls er iets altijd aan verandering onderhevig is, dan is het wel mode. Meedoen kost je niet alleen veel tijd, maar ook v…

Venetiaans glas uit MuranoEigenlijk klopt de term Venetiaans glas niet. Het meeste glaswerk dat die naam draagt komt namelijk uit Murano. Bestuurl…
Marokkaanse kunst: weefwerken, sieraden en keramiekMarokkaanse kunst: weefwerken, sieraden en keramiekMarokko kent naast prachtige architectuur ook enkele andere zeer bezienswaardige kunstrichtingen. Opvallend kleurgebruik…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.